Архив 2018

За четвърта поредна година, в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, Регионална библиотека връчи наградите „Читател на годината”. Носители на отличието за 2018 г. са: Николай Стоянов, заел 238 книги от отдела за възрастни и Аглая Паскова с 62 заети книги от детския отдел.

Победителите в инициативата „Читател на годината 2018" получиха грамота и предметна награда, връчени от директора на регионална библиотека Уляна Ганева. Тя пожела на победителите да продължават да обичат книгите и четенето.

109 години от рождението на
Никола Вапцаров -
един от най-големите поети на 20 век
7 декември 1909

Безсмъртните му стихове и днес
живеят в сърцата ни


„…За него – Живота – направил бих всичко. –
Летял бих
със пробна машина в небето,
бих влезнал във взривна
ракета, самичък,
бих търсил
в простора
далечна
планета…“

из „Вяра”


„Сърца като Вапцаровото
горят вечно, неугасимо…”

Педер Хузангай

„Големите поети като Вапцаров са поети не само на своята страна.Те принадлежат на целия свят.”

Азис Несин

„...Днес той е не само български поет, но поет на цялото прогресивно човечество...Той говори вече на всички езици, защото духовната същност, духовното съдържание на неговата поезия е общочовешко.”

Марио де МикелеПроектът на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ – Кърджали е насочен към по-пълноценно интегриране на деца и младежи от 7 до 16 години със специални образователни потребности. Целта ни е чрез организиране на групови занимания, творчески работилници, използване на интерактивни пособия и помагала в адаптирана среда да се преодолее социалната изолация на повече деца от уязвимите групи.
Идеята на проекта е свързана с правото на свободен и равен достъп до информация, култура и образование в съвременна, привлекателна среда, която да вдъхновява децата, да стимулира любов към четенето, да им дава свободата да творят и да се забавляват, като премахва различията между тях.
В събитията, организарани от библиотеката, редовно участват деца и младежи със специални образователни потребности. Те идват с огромно желание и са много щастливи от вниманието, топлотата и грижата, с които са посрещани, от възможността да общуват със свои връстници, да споделят игрите и забавленията. Децата имат нужда от пространство, което да ги учи на култура, любов към книгата, уважение и толерантност. Тази тяхна потребност мотивира решението ни да станем част от кампанията „Избери, за да помогнеш”. Със събраните средства в Детския отдел ще се обособи кът, предразполагащ към вдъхновение и творчество, кът за срещи, творчески работилници и забавления.
Убедени сме, че реализацията на проекта ще развие потенциала на децата и ще има реален принос в повишаването качеството на живот на децата със специални образователни потребности.
Избери, за да помогнеш!Скъпи ученици, приятели,

Заповядайте в информационен център „Библионет“ и Читалня „Обществени науки“ на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, където вече можете да ползвате безплатно образователната онлайн платформа Уча.се.
Образователния портал посреща учебната 2018/2019 година с изцяло нова визия, нов сайт, ново лого и обогатено съдържание с индивидуални учебни игри. Материалите отговарят напълно на най-новите учебни програми на МОН, а уроците следват официалните училищни програми.
Със своите над 13 000 видео урока, упражнения и тестове Уча.се помага на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да повишат успеха си, да се забавляват и да разполагат с повече свободно време. Всеки видео урок продължава средно 8 минути, като можеш да го забързваш или забавяш според своето темпо.
До момента уроците са изгледани над 34 000 000 пъти от над 550 000 регистрирани ученици, учители, родители и студенти. С това Уча.се печели над 20 награди, сред които и за най-добър образователен сайт на България в три поредни години.
Изказваме благодарност на екипа на Уча.се, който предостави безвъзмездно за нашите читатели едномесечен достъп до своя портал.
По повод Деня на
народните будители -
1 ноември
Регионална библиотека
обявява
Ден на отворените врати

Всеки посетител ще получи
безплатен годишен абонамент.

Заповядайте!

На 25 октомври
Тодор Мухтаров
става на 90 години
Честит юбилей,
приятелю!

Желаем ти здраве и
творческо дълголетие!Първи урок по програмиране в Регионалната библиотека

В рамките на Европейската седмица на кодирането в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” по интересен и забавен начин в компанията на робота Финч деца направиха своите първи стъпки в програмирането. Това стана възможно благодарение на дарените от посолството на САЩ в България със съдействието на Фондация „Глобални библиотеки – България” 5 робота Финч.
Под ръководството на Галина Деликирова - системен администратор на библиотеката - децата придобиха нови знания и умения и накараха роботите да се движат, да рисуват, да изпълняват различни команди.
Finch / Финч   е нов робот за обучение по компютърно моделиране и информатика.   Дизайнът и функционалността му са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon.
Финч е малък робот, предназначен да вдъхновява обучаващи се на компютърната наука, като им предоставя осезаемо и физическо представяне на техния код. Finch има поддръжка за повече от 12 езици за програмиране, включително среди, подходящи за ученици на възраст до пет години! Финч е разработен, за да катализира широк кръг от компютърни научни познания - от влизането в основите на изчислителното мислене по целия път до написването на богато интерактивни програми.
Семинарите ще продължат с обучения на различни групи деца от Кърджали и областта.
'TIME TO MOVE' 2018

Конкурс за дизайн на тениски

Снимка, рисунка, фигура, текст или комбинация по избор, която най - добре представя духа на кампанията

________
Регламент за участие:
Възраст от 13 години до 30 години.
Размерът на творбата да бъде до 9 MB. От един профил може да има само едно участие. Произведенията да бъдат авторски, оригинални и непубликувани.
Всяка творба да бъде придружена със заглавие и информация за автора, която се публикува на страницата на състезанието: www.facebook.com/Eurodesk/app/1432768656951037/
Попълва се формуляра, прикача се творбата и се отбелязва първия радиобутон, с което се съгласявате с условията на конкурса.
Участниците са групирани в две категории: 13 - 19 години; 20 - 30 години.

Конкурсът ще продължи до 12,00 часа на 31 октомври 2018 г. Гласуването за любима тениска на страницата приключва на 31 октомври 2018 г. Евродеск ще награди едн а творба в категорията 13 и 19 години и една - 20 и 30 години и ще ги обяви за победители.
На посочената страница имате възможност да гласувате за любимия си дизайн. Участникът с най-много гласове ще спечели награда на публиката .
Освен това, Eurodesk ще избере още 5 състезатели с забележителни творения.
Победителите ще получат следните награди:
Първа награда в двете категории ще бъде Interrail Global Pass, който може да се използва в продължение на 7 дни в рамките на 1 месец /Международен пропуск Interrail, който ви позволява да се движите с влакове в 30 различни страни, включително Франция, Германия, Италия и Швейцария.
Победителят на публиката ще получи раница Fjallraven. Петте наградени състезатели ще получат три месеца абонамент за Spotify Premium / Абонамент за теглене, слушане на висококачествена музика без реклами, без лимити от www.spotify.com/.
Наградите не се заменят или предоставят на друг. При отказ от тях, организаторът избира следващ участник.
Всички лични данни, отнасящи се до победителите или всеки друг състезател ще се използва единствено в съответствие с действащото белгийско законодателство за защита на данните.


На 10 октомври Владимир Чукич става на 60 години


Честит юбилей,
приятелю!

Желаем ти здраве и
творческо дълголетие!

Представиха „Езерото” на Бианка Белова в Кърджали

Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров”, издателят Пламен Тотев и преводачът Васил Самоковлиев представиха в НЧ „Обединение 1912” романа „Езерото” на чешката писателка с кърджалийски корени Бианка Белова. Тя е един от най-значимите съвременни автори в Чехия. С „Езерото“ печели най-голямата чешка литературна награда - „Магнезия литера“ (за най-добра книга на годината) и Наградата за литература на Европейския съюз.
Поради многото си ангажименти авторката не можа да присъства, но нейният баща инж. Бечо Бечев се включи с голяма радост в срещата и разказа интересни подробности от съвместния им живот. Въпреки че съм в Чехия от 53 години, сподели развълнувано Бечев, корените и сърцата ни си останаха тук.
Актрисата Асина Янчева прочете откъс от книгата на български, а съпругът й Петър Йержабек - на чешки. Специално за кърджалийските си читатели Бианка Белова изпрати свое послание, в което казва, че трябва да се опитваме да спасяваме децата, като нейния герой Нами, имащи нужда от нашата помощ, защото иначе животът ни не би имал никакъв смисъл.
Пламен Тотев и Васил Самоковлиев пък говориха за качествата на „Езерото”, за това че Бианка Белова я е представила вече в доста страни по света, като Япония, Египет, Южна Корея и др. А още 40 страни са откупили авторските й права, за да я издадат. Книгата е преведена досега на 20 езика.

Регионална библиотека Н.Й.Вапцаров
Издателство „Изида”

Представят романа „Езерото” на чешката писателка с български корени Бианка Белова -
носител на Европейската награда за литература и
„Магнезия литера“ /Чехия/ за 2017 година.

03 октомври /сряда/ 2018 г., 17.30 часа
Фоайето на големия салон на
Читалище „Обедининие - 1913”

Заповядайте!
Отдел „Краезнание” подготви биобиблиографски указател за Иван Балкански, дългогодишен уредник в Историческия музей в Кърджали. Изданието представя публикациите на археолога с цел да популяризира проучванията на един от първите изследователи на старините в Източните Родопи.


КОНКУРС ЗА МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА
„НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ“

Обявява

конкурс за мултимедийна презентация на тема:
„Личностите на Кърджали – да ги знаем и помним”,
посветен на 21 октомври -
Деня на Кърджали

Конкурсът провокира участниците да представят известни личности, оставили диря в обществения и духовния живот на града, да разкрият и изразят своя творчески талант и идея по оригинален начин. Идеята е да се предизвика интерес към историята на родния край и изследователската дейност, за да се популяризира регионалната история.
Регионална библиотека притежава книги и публикации в периодични издания и сборници за видните личности, свързани с историята на нашия град, които участниците в конкурса могат да ползват при изработването на презентациите.
В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас. Участието може да бъде индивидуално или в екип. В разработването на един проект могат да участват максимум 3 ученика.
Проектите да бъдат представени във формат по избор и обем до 20 слайда или 20 сцени.
В писмото участниците задължително посочват трите си имена, училище, клас, селище, телефон, e - mail, консултант или научен ръководител и използвани източници.
Мултимедийните презентации се подават в срок до 31 октомври 2018 г. на e - mail: beactive@abv.bg
Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури.
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:

• аргументираност и историческа достоверност на темата;
• стил и езикова компетентност;
• оригиналност и творчески подход към темата;
• елементи на изследователска дейност;
• естетическо оформление;
• посочване на използваните източници.
26 септември - Европейски ден на езиците

Поради големия интерес към събитието и многобройните обаждания за краткия срок за записване на участници, състезанието се удължава с още едно участие на децата на Кърджали, които не можаха да се явят на 26 септември. Ще приемаме заявки непосредствено до началото на следващото състезание което е насрочено за 3 октомври.

На 26 септември Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” и Образователен Център НЕА ГЕРМАНИКА ще отбележат Деня на европейските езици със съвместна инициатива в читалнята на Регионалната библиотека. Ще се проведе състезание по английски език под надслов „Сreative me”, където децата ще трябва в рамките на 5 минути да разкажат за себе си по креативен и интересен начин, но на английски език. Наградният фонд е осигурен от Образователен Център НЕА ГЕРМАНИКА. Победителят ще получи таблет, а като втора и трета награда са осигурени електронен четец на книги и слушалки. Ще има и поощрителни награди за другите участници. Състезанието ще се проведе на два пъти, поради различните смени на децата в училище. Първата смяна ще е от 10:00 ч до 11:00 ч. за учащите следобед, а втората - от 14:00 ч. до 15:00 ч. за учащите сутрин деца. Организаторите отправят покана към всички ученици от 1 до 9 клас от град Кърджали да премерят сили в познанията си по английски език като обещават, че заедно с тях ще прекарат един незабравим ден изпълнен с много знания, емоции и НАГРАДИ!
Желаещите да се включат в състезанието могат да се запишат на тел.: 0361/62578 и 0888 359850.
С подкрепата на Европейския съюз, 26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа на 6 декември 2001 година, обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.
Изложба с творби на деца - участници в
„Арт работилница с Мая”

На 13 септември от 11 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров” в Кърджали е открита изложба с творби на деца - участници в „Арт работилница с Мая Мечева“, която беше част от програмата на Лятната читалня.
Творбите показват различни техники, волно въображение, свободата да се експериментира и широкоспектърния детски потенциал.
Целта на изложбата е да популяризира постиженията на малките художници и да провокира участието на повече деца в инициативите, организирани в библиотеката.
Започна изпълнението на проект за повишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки

На 20 юли 2018 г. беше поставено началото на изпълнението на проекта „Знания, умения и иновации за повишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки“, финансиран по Програма Еразъм +.
Проектът се изпълнява от Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ) и консорциум „Модерни библиотеки – 2“, обединяващ регионалните библиотеки в Благоевград, Видин, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград, Силистра, Търговище и Ямбол.
Партньор на проекта е Регионалната библиотека в гр. Утрехт, Нидерландия. В рамките му се предвижда участие на ръководители и специалисти от библиотеките в две обучителни програми в Нидерландия на тема „Преоткриване на библиотечните услуги и сътрудничество с партньори“ и „Профилиране на библиотеките – оценка на нуждите и участие на общността“ . След приключване на мобилността ще бъдат предприети стъпки за интегриране на натрупаните в рамките на проекта компетенции и опит в бъдещото развитие на всеки член на консорциума.
По време на първата работна среща Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ и координатор на проекта, представи логото на проекта и плана за публичност, времевия график за изпълнение на проектните дейности, времето на провеждане на обученията. Участниците в проекта съвместно определиха състава на двете обучителни групи. Беше направена и демонстрация на онлайн обучителната платформа на ФГББ с материалите за подготовка по английски език. Обучителната платформа е достъпна за регистрирани потребители от библиотеките. Срещата беше организирана с любезното домакинство на Гьоте-институт България.

Проектът „Знания, умения и иновации за повишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки“ се изпълнява съгласно договор №2016-1- BG 01- KA 104-023490 с Центъра за развитие на човешките ресурси по Програма Еразъм+, КА1, „Образователна мобилност за граждани в сферата на образованието на възрастни“ .
На 23 юли се навършват 76 години от разстрела на Никола Вапцаров – поет със световно признание, страстно влюбен в живота и човека. Творчеството му отдавна прекрачи границите на Родината. Неговите „Моторни песни” са преведени на 70 езика и издадени в над 100 страни.

Неговото име носят улици, училища, читалища… и Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали.

Горди сме, че той е наш патрон!


ПРОЛЕТ

Пролет моя, моя бяла пролет, 
още неживяна, непразнувана, 
само в зрачни сънища сънувана, 
как минуваш ниско над тополите, 
но не спираш тука своя полет.

Пролет моя, моя бяла пролет - 
знам - ще дойдеш с дъжд и урагани, 
бурна страшно, огненометежна -  
да възвърнеш хиляди надежди 
и измиеш кървавите рани.

Как ще пеят птиците в житата! 
Весели ще плуват във простора... 
Ще се радват на труда си хората 
и ще се обичат като братя.

Пролет моя, моя бяла пролет... 
Нека видя първия ти полет, 
дал живот на мъртвите площади, 
нека видя само твойто слънце 
и умра на твойте барикади!

ПРОЩАЛНО
.................На жена ми

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.

***
Борбата е безмилостно жестока.
Борбата , както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени
и... толкоз !
Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел и след разстрела - черве й .
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото с е обичахме!
Изложба на „Арт работилница с Мая”
Днес участниците в „Арт работилница с Мая”, инициатива на РБ „Н.Й.Вапцаров” в лятната читалня, се изправиха пред ново предизвикателство – да подредят изложба на творбите, които създадоха през месец юни. Реденето на изложбата бе съпроводено с много вълнение, усмивките не слизаха от лицата на децата. За посетителите на лятната читалня бяха показани 96 творби – автопортрети, акварели, книгоразделители и др., които предизвикаха голям интерес.
Лятната читалня и арт работилницата ще очакват своите приятели и през юли.=====

====

По случай 140-годишнината от освобождението на България, РБ „Н.Й.Вапцаров покани двама наши творци, посветили живота си на доброто воюване за изконните наши ценности, довели до така желаната свобода и до увереността, че пак чрез тях ще стигнем отново до духовно възраждане. Това са доайенът на литературната критика Благовеста Касабова и поетът-издател Трендафил Василев. В днешната духовна безпътица, в която има доста залитания и обругавания на паметта и дълга ни към родината, тези наши радетели на националната ни свяст продължават да филтрират и прибавят все нови страници в литературната ни съкровищница, която ще завещаем на бъдещите поколения. В Литературния салон „Петя Караколева” към НЧ „Обединение 1913 “ се събраха техни почитатели, които споделиха с възторг и благодарност тяхното пламенно жадуване за духовно съживление чрез непреходните идеи, заложени в националните досткижения на нашата литература.
Своето присъствиена радетел на стойностната българска литература Трендафил Василев доказва и с издателската, и дарителската политика на своето издателство „Българска книжница”, отбеляза Благовеста Касабова. То издава стотици съвременни наши автори, както и някои наши класици. От тях хиляди томове са дарени на много читалища, библиотеки и училища в цялата ни страна, което си е едно знаменателно явление в нашето книгоразпространение.
Поетът-издател Трендафил Василев не пропусна да направи такъв благотворителен жест и в Кърджали, като дари на Регионална библиотека „Н.Вапцаров” книги на стойност 400 лв., а желаещите да получат негов автограф се сдобиха и с безплатна книга.
Отличия за нашите колеги в Деня на българската
просвета и култура и на славянската писменост – 24 май


Нощ в библиотеката

Първата Нощ в библиотеката събра 25 малки и големи почитатели на книгата и изкуствата.
Ученици от школата по изкуства към Общински център за култура и младежки дейности откриха вечерта със свои изпълнения. Джису Лий- цигулка и Калоян Георгиев – виолончело приковаха вниманието на присъстващите. Фуат Расим от СУ „П.Р.Славейков” чете свои стихове, а с емоционалното си изпълнение на съвременни английски и италиански песни Тугай Селим от ЕГ „Хр.Ботев” покори сърцата на публиката и я накара да запее.
Изложбите „Българската история в художествено слово и образ” и „НЕпознатите издания”, разположени във фоайетата на библиотеката провокираха интереса на гостите към историята и книгоиздаването.
След срещата с изследователя - краевед Минчо Гумаров, който разказа за своите пътешествия из Източните Родопи и какво трябва да знаем за пещерите и техните обитатели, най-малките продължиха своите занимания в Детски отдел със забавни игри и творчески работилници. Тийнейджърите се срещнаха с Маргарита Павлова - библиотекар и писател,която прочете свои произведения, сподели мисли за писането, за умението да се създават истории и за вдъхновението. Децата зададоха много въпроси , някои от тях прочетоха свои творби, говориха за страстта си към книгите . Заедно с авторката младите творци обсъдиха как се издава книга, получиха заръка да продължават да пишат и да не се отказват да изразяват себе си.
Получи се една неповторима вечер за книгите, писането и четенето, а средношколците намериха приятели и съмишленици и си пожелаха още срещи с писатели.
МЕРОПРИЯТИЯ НА РБ „Н.Й.ВАПЦАРОВ”
МАЙ 2018 г.

11 май – Професионален празник на библиотечните работници
14 – 18 май – Национална библиотечна седмица под надслов "Достойно бъдеще за българските библиотеки"
24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Под знака на тези дати ще преминат и инициативите на библиотеката през месец май 2018 г.

11 май - Регионална конференция „Библиотеките - възможности и предизвикателства” - 09.30 ч. , хотел „Кърджали”, конферентна зала.

14 май - Откриване на гостуващата изложба на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен - „Българската история в художествено слово и образ” - 11.00 ч., Регионална библиотека, фоайе.

14 – 18 май - Дни на отворените врати.

14 – 18 май - „Библиотекар за един ден”.

15 май - Среща с приятели и читатели на Детския отдел на библиотеката и представяне на новия спектакъл „Здравей Книгария 2” на клуб „Вдъхновение” при СУ „П.Р.Славейков” - 15.00 ч., голяма зала на читалище „Обединение - 1913”.

16 май - Среща с Нидал Алгафари и представяне на книгите му „Боже, защо Господ лъже“ , „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли, ти Бог си!”, „Орисани да избираме” - 18.00 ч., Регионална библиотека.

18 май - Нощ в библиотеката - 19.00 - 22.00 часа, Регионална библиотека - четене, игри и забавления, творчески работилници.

30 май - Творческа вечер: Благовеста Касабова представя поета, писателя и издателя / изд. „Българска книжница” /Трендафил Василев -18.00 ч., Регионална библиотека.


На 24 април в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се проведе беседа на тема “Здравословно хранене”, в която взеха участие ученици от VIII „б” клас при СУ „Отец Паисий” с класен ръководител Звезделина Гечева. Лекторът Златка Лапанова от БЧК, гр. Кърджали интересно и увлекателно запозна тийнейджърите с психологическите аспекти на здравословното хранене и даде полезни съвети на подрастващите за начина на хранене и полезните храни.
В края на срещата учениците споделиха, че лекцията ги е заинтригувала и биха се радвали да присъстват и на други подобни инициативи. Разгледаха и витрина с книги по темата, подготвена от библиотечните специалисти.
Всички получиха безплатен едногодишен читателски абонамент и препоръчителен списък с книги и статии за здравословното хранене.Библиографското издание
е посветено на 70 - годишнината
от рождението на художника

Джемал Емурлов - Джими.

Неговото творчество и личността
му остават в летописа на
културния живот на Кърджали.С четене в детска градина „Вяра, Надежда и Любов” РБ „Никола Вапцаров” даде старт на Националната кампанията „Маратонът на четенето 2018”. Гост на децата беше зам.кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова. След топлото посрещане тя прочете на малчуганите стихотворението „Смелото кокиче” и българската народна приказка „Кума Лиса кръстница”. Децата я гледаха с грейнали очи и очакваха още приказки и тогава госпожа Тихомирова разказа „Ледената къщичка” - приказка за хитрата Кума Лиса и Зайо Байо. Децата влизаха в диалог с разказвача и проявяваха своето въображение.
Колективът на детското заведение и децата показаха на гостите техния кът на приказката, който беше обогатен с още една книжка, дар от регионалната библиотека. Госпожа Тихомирова зарадва децата с пособия за рисуване. Четенето завърши с много усмивки, прегръдки и обещание за нови срещи.
Националната кампания „Маратон на четенето” се провежда ежегодно в периода от 2 до 23 април. Инициативата се организира от Българска библиотечно - информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга“. 

До края на месец април продължават инициативите на регионална библиотека, в която местни автори и общественици, ще четат любими приказки на деца от детските градини.
М А Р А Т О Н ..Н А ..
Ч Е Т Е Н Е Т О
2 0 1 8

Прояви на
РБ „Н. Й. Вапцаров“

Писатели и публични личности четат приказки в детски градини:

2 април - ОДЗ „Вяра, Надежда и Любов”;

3 април - ОДЗ „Чайка”;

4 април - ОДЗ „Ян Бибиян”;

5 април - ОДЗ „Баба Тонка”.

Маратон на четенето със средношколци: Четем заедно любими книги.

16 април - СУ „Отец Паисий” - среднощколци четат на деца от начален курс;

17 април - СУ „Йордан Йовков”;

20 април - ЕГ „Христо Ботев”;

14, 21, 28 април - „Къде са ми детските книжки”- родители четат на деца;

16 април - „НЕпознатите издания” - изложба на книги в нестандартен формат от фонда на библиотеката;

18 април - Среща с Христо Стоянов и представяне на книгата му „Отворени писма до България”.


Камино е Пътят на живота, водещ накъдето трябва

Книгата на Тихомир Иванов "Камино: Пътят на завръщането" беше представена в кърджалийската Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров” в рамките на Националното турне на издателство “Кибея”. То ще премине през близо 40 наши града, за да пренесе духовните послания на младия автор за живота като път към себе си и към другите. И най-вече към онази космическа цялост, която ежечасно променяме и обогатяваме, като променяме себе си чрез своите избори, решения, преживявания. Тихомир Иванов разказа подробно за своето приключение, което изцяло променя живота му, точно когато най-много е имал нужда от това. Даде полезна информация за желаещите да тръгнат по различните маршрути на поклонническата дестинация Ел Камино. Макар че книгата ми е романизован пътепис, отбеляза той, тя е един съвсем автентичен душепис, който може да бъде за мнозина поредната методика за стигане до себе си, за учене чрез преживяване. Защото Камино е самият живот, в който всичко води накъдето трябва. Дори и когато преминава през много силни емоции, страхове, трудности, несгоди, болки, несигурност. Но пък точно тези изпитания по пътя водят до така желаните трансформации, до преподреждането на живота ни, до пречистване, до отключване на божествената ни природа. Защото да откриеш себе си, означава да откриеш Божественото. Камино е пътят, сподели Тихомир, в който всички сме житейски пилигрими, търсещи своето място, своята роля, своето предназначение. И в това пътуване, достигайки своята истина, по своя си начин, всички ние стигаме до всеобщия житейски кръговрат, в който пътят напред води назад към новото начало. Така както, стигайки до символичния край на света, до нулевия километър, той изчезва в Океана, в Нищото, което е изначалното всичко, което е вечността.

Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”
Ви кани
на среща с
Ина Вълчанова, българският носител на Европейската награда за литература 2017 г.

Потъването на Созопол“ е нейният първи роман, издаден от „Сиела“ през 2008 г. По романа е заснет филм, сценарият за който Ина Вълчанова написва заедно с режисьора Костадин Бонев. През 2014 г. филмът получава „Златна роза” за най--добър сценарий.
Вторият й роман „Записки на свинята“, е публикуван през 2013 г. и е номиниран за наградата „Хеликон“.
През април 2016 г. ръкописът на следващия й роман  „Остров Крах“, печели наградата в литературния конкурс „Развитие“   и няколко месеца по-късно книгата е отпечатана.

През 2017 г. романът печели Европейската награда за литература.

Срещата с творчеството на Ина Вълчанова ще се състои на 22 февруари 2018 г. /четвъртък/ от 17.30 часа в Читалня Изкуство на Регионална библиотека.

......................................Уважаеми съграждани!

Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” обявява дарителска кампания „Да опазим и съхраним част от историята на Кърджалийския край”. По този повод търсим Вашето съдействие и участие. Мнозина съхраняват стари картички и в един момент решават да ги изхвърлят, считайки ги за непотребни. Нашето предложение е, ако притежавате стари снимки, картички от нашия край, можете да ни помогнете, като ги изпратите или донесете в библиотеката. Ние ще ги съхраним за бъдните поколения след като ги дигитализираме.

Дарителската кампания ще продължи през цялата година!
За повече информация: 0361/6-23-77
Отдел „Краезнание”

Дружество Приятели на САЩ и РБ „Н.Й.Вапцаров”

имат удоволствието да Ви поканят на

Представяне на сборника „Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (XX–XXI в.)“, том втори от двутомника „Америките ни“, осъществен в рамките на научния проект „Литература и география“ на Института за литература – БАН с ръководител доц. д-р. Пламен Антов. Изданието е реализирано от Издателски център „Боян Пенев“ с финансовата подкрепа на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.
Томът включва изследвания на американисти от различни области на културата – литература, кино, театър, изобразително изкуство, музика, университетски преподаватели и специалисти от различни институти на БАН, чуждестранни учени и покри ва широк спектър от българо-американските културни отношения през ХХ и в началото на ХХІ в. Образът на Америка е изграден и през погледа на най-младото поколение български студенти, учили и работили в САЩ по програмата „Work and travel USA“.
Сборникът ще бъде представен от доц.д-р Пламен Антов и д-р Иван Христов.
Срещата е част от програмата Месец на Америка - Кърджали.

Очакваме Ви на 8 февруари, 17.30 часа в читалище „Обединение-1913”, фоайето на големия салон.


За втора поредна година вещици, магьосници и мъгъли се събраха в Регионална библиотека „Никола Вапцаров” – гр. Кърджали, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър. Тя се проведе на 1 февруари 2018 г.в Детския отдел на библиотеката. Всички те се потопиха в приказния свят на вълшебствата и преживяха една незабравима нощ – нощта на фантастичните животни.
Сови, носещи писма от Хогуъртс, летящи метли, старинни чайници и клетка за екземпляри от „Чудовищна книга за чудовища” , гнездо с яйца от акромантула, базилиск,унгарски шипоносец и фупър, кошница, в която лежи Фанг, очукания розов чадър на Хагрид, магическо кълбо, отвари, известната разпределителна шапка и много други превърнаха Детския отдел на библиотеката в магьосническо място.   Бяха обособени кътове от магическия свят, описан в невероятните книги за Хари Потър - кабинета на професор Дъмбълдор, библиотеката на магизоолога, колибата на Хагрид и парника на професор Спраут. Р исунките на фантастични животни, дело на художничката Мая Мечева, и портретите на Хари Потър, Хармаяни и Рон на художничката – приложник Ваня Иванова допълваха магическата атмосфера.
След специална разпределителна церемония участниците в приказната нощ заеха местата си в четирите дома на училището за магия и вълшебство „Хогуортс” – „Грифиндор”, „Хафълпаф”, „Рейвънклоу” и „Слидерин”. Заедно с магьосниците от Хогуортс, пресъздадени от Дамяна Атанасова, Мая Мечева, Петя Русева и Анелия Димитрова, с много игри и състезания, те се потопиха в магическият свят, описан в невероятните книги на Дж. К. Роулинг. Вдъхновени от прочетените откъси от любимата поредица за момчето – магьосник д ецата се впуснаха в надпревара в организираните тематични игри, предизвикателства и състезания, потопени в омагьосващия свят на фантастичните животни и истински се забавляваха.
С най-голям брой точки в игрите от празничната нощ бяха магьосниците от дома „Слидерин”.


Конкурс за есе:

„Левски и Европа днес”,

посветен на 145 - та годишнина от гибелта на Апостола на свободата

За четвърта поредна година Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионалната библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” организират конкурс за есе за Апостола на свободата. Тази година той е под надслов „Левски и Европа днес” и е посветен на 145-та годишнина от гибелта му.
Конкурсът ще се проведе в четири възрастови групи:
от 7 до 11 г., от 12 до 15 г., от 16 до 19 г., над 19 г.

Организаторите се надяват това начинание да стане традиция, подкрепяна от кърджалийската общественост.

Творбите, до 30 машинописни реда, участниците могат да изпращат най-късно до 15 февруари, включително, на имейл: library_kli2003@yahoo.com

Наградите ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Кърджали, след общоградското поклонение, а отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот”.

Организаторите припомнят: не шаблонното придържане към известното за Апостола, а личното и творческо отношение към темата са препоръчителни. Критери те за оценка включва тясно формулирана теза за България, Левски и днешните европейски ценности, защитена с авторова позиция, изразена с езикова и стилистична култура.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011