СЪБИТИЯ: 2022

 

Стартира
12-то издание
на Месеца
на Американа и 6-ти пореден конкурс за превод

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Кърджали започва конкурс за превод от английски на български език като част от програмата на Месеца на Америка.

В езиковото състезание могат да се включат ученици от 10, 11 и 12 клас. Текстовете се подбират от жури, оглавено от Анжела Родел, директор на Комисия „Фулбрайт“.
Наградите за най- добрите преводи се осигуряват от посолството на САЩ.
Месецът на Америка традиционно се провежда през февруари и се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на Община Кърджали, а Регионална библиотека е дългогодишен партньор на организаторите.

Продължаваме добрите традиции и за поредна година отдадохме заслужено внимание на нашите най-активни читатели, с тези думи директорът на Регионална библиотека Кърджали г-жа Елисавета Кехайова се обърна към номинираните в инициативата читатели на библиотеката.

Тазгодишният носител на приза „Читател на годината – 2021” на РБ „Н.Й.Вапцаров” е Йорданка Запрянова Сарафова с 204 заети библиотечни единици. Тя е учител – пенсионер и е дългогодишен читател на Регионална библиотека. Заема предимно художествена литература, като любимите й четива са трилърите. Йорданка Сарафова е носител на приза за втора поредна година.

В Детски отдел отличието се присъжда на Бахар Гюнай Емин със 198 заети библиотечни единици. Тя е ученичка в 3-ти клас а ОУ „Максим Горки” в село Чифлик. Бахар има разностранни интереси. Освен към задължителната литература, тя проявява интерес към приказки и разкази от български и чужди автори, харесва също енциклопедии за космоса, земята и природата.

Победителите в инициативата „Читател на годината 2021" получиха грамота, предметна награда и едногодишен безплатен абонамент, лично от директора г-жа Елисавета Кехайова. Тя пожела на отличените да бъдат здрави и да продължават все така да обичат книгите и четенето.

Инициативата се провежда от 2015 г., а победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература.

Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на навици за четене и любов към книгите.


 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011