СЪБИТИЯ: 2019
АРХИВ: 2018; 2017; 2016; 2015; 2014

 

Art Lab” с Мая МечеваНа 10 юли младите таланти приключиха с изработването на моделите по проекта „Събирай, твори, получавай смело!”. И през тази сряда децата бяха развълнувани от поредната си среща с Мая Мечева и нейните цветни предизвикателства отправени към тях. В Арт Лабораторията имаше и деца от Кърджали, живеещи във Франция, Дания, Германия и Белгия.
Сирма Евтимова - зав. Отдел „Комплектуване на БФ” от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” - Кърджали беше на работно посещение в публични и университетски библиотеки в провинция Баден – Вюртемберг, ГерманияОт 25 до 29 юни 2019 г. група от директори на библиотеки и специалисти от Кърджали, Враца, Габрово, Видин, Монтана, Пазарджик и от Министерството на културата посетиха библиотеки в провинция Баден-Вюртемберг в Германия.

Визитата стана възможна благодарение на проект „Информацията преди всичко: из опита на немските публични библиотеки”. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура” и с любезното съдействие на Югоизточноевропейския български културен институт в Елванген, филиал на БКИ - Берлин.

Работната група посети Методиевият център в Елванген и проведе работни срещи в Баварската национална библиотека, университетските библиотеки в Карлсруе и Констанц, и градските библиотеки в Хайделберг, Щутгарт и Елванген.

Представителите на отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата и библиотечните мениджъри споделиха опит и добри практики и направиха предложения за сътрудничество. Те имаха среща и с д-р Фолкер Ведекинд, директор на дирекция в Министерството за наука, изследвания и изкуство на Баден – Вюртемберг, както и с кмета на град Елванген.

Работното посещение в библиотеките в провинция Баден-Вюртемберг в Германия бе ползотворно и почерпеният опит ще послужи за прилагане на иновативни практики и в нашите регионални библиотеки.
Art Lab” с Мая МечеваРаботата по проекта „Събирай, твори, получавай смело!”с приложни техники продължи и тази сряда. Децата апликираха с хартия върху форми от пластмаса, като изработиха в цвят техните идеи.
Art Lab” с Мая Мечева


Сряда
26.06.2019 г.
Поредната сряда на косъм от дъжда, малките творци отново изпълниха беседката. С помощта на Мая Мечева те стартираха проект по приложно изкуство „Събирай, твори, получавай смело!”
Децата изработваха 3 D форми от картон, оцветени и апликирани от тях с идеи форми и нюанси. Приложните техники ще продължат да бъдат демонстрирани до средата на месец юли.
Art Lab” с Мая Мечева


На 12 юни – сряда, Арт лабораторията към Лятната читалня се изпълни с грейнали личица на нашите най-млади творци. Провокирани със задачи от Мая Мечева за бързо скициране и малки трикове по боди арт, децата се забавляваха и смяха искрено. Беседката се изпълни с множество изрисувани бели листове в очакване на следващата творческа сряда, когато започваме сериозната част от изучаването и прилагането на изобразителните техники.
“Lit Lab” с Иво Георгиев


На 11 юни в читалня Изкуство на РБ „Н.Й.Вапцаров” стартира първата среща по проекта „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА”: „Литературна лаборатория – четене, дискутиране, творческо писане”. Проявата се осъществи с любезното участие на поета Иво Георгиев. Нашите читатели се запознаха накратко с творчеството и личността на Иво Георгиев, представен от Мая Мечева, ръководител на проекта. По време на разговора младите хора, бяха провокирани от поета чрез конкретно изображение да разкажат онова, което виждат и чувстват. Срещата събуди интерес у тях и се получи чудесна дискусия.

Очакваме Ви отново през месец септември!

„НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА”На 10 май 2019 г. от 16.00 ч., се проведе първата проява на „Арт лаборатория: Рисуване – техники; актьорски задачи”, организирана от РБ „ Н.Й.Вапцаров”. Tворческата инициатива „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА” бе ръководена от художника и библиотекар Мая Мечева, която наскоро се завърна от обучение в Нидерландия. Провокирана от видяното там, тя създаде проекта „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА” с три вида Лаборатории, в които нашите потребители и граждани, са преки участници, развивайки своите умения и идеи.
След провеждане на анкета относно тези три различни вида творчески дейности, сред населението, екипът на библиотеката ще стартира съвсем скоро и поредната проява по инициативата: „Литературна лаборатория – четене, дискутиране, творческо писане” – с любезното участие на поета Иво Георгиев.
Статистика от анкетата проведена през месец април 2019 г.
Общо брой анкетирани: 345 бр
•  Литературна лаборатория – 72 бр
•  Тийн лаборатория – 120 бр
•  Арт лаборатория – 153 бр
На въпроса: Какво, според Вас, още може да се направи за да стане библиотеката НОВАТОРСКА?
Получихме интересни предложения, някои от които смятаме да приложим в бъдеще.
ПРОГРАМА ЗА ЛЯТНА ЧИТАЛНЯ ЮНИ 2019


Сряда 05.06.2019 г.

Отново е лято и ние от РБ „ Н.Й.Вапцаров” пак сме тук, с нови провокации и идеи, за едно вълнуващо лято. И тази година художника и библиотекар Мая Мечева ще Ви впусне в приключението наречено изкуство с продължението на Арт Работилница, но вече озаглавено „Арт лаборатория: Рисуване – техники; актьорски задачи”, част от проекта ни „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА”.
През първата сряда от месец юни, започваме работа с приложно изкуство и моливи. За целта си носете цветно настроение и торба с усмивки.

Очакваме Ви от 10.00 – 12.00 ч. в беседката на Градската градина. При лошо време Арт Лабораторията ще се проведе в Читалня Изкуство на последния етаж в библиотеката.На 30 май 2019 г. в РБ „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали бе открит напълно обновения и ремонтиран Детски отдел. Това стана възможно благодарение на благотворителната кампания на Райфазенбанк „Избери за да помогнеш 2018”, в който библиотеката участва с проект „Библиотеката и децата – заедно можем повече “.

Присъстваха Любомира Сендова – управител на Офис Кърджали на Райфайзенбанк, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, а също и деца от Детски център „Надежда” и от ОУ „Св. Климент Охридски”.

От името на Уляна Ганева - директор на библиотеката, Катя Петкова поздрави представителите на Райфанзенбанк за дарителската кампания, която развиват – „това е благородна инициатива, която повече от 10 години подкрепя социални и културни проекти в цялата страна. Радвам се, че и нашата библиотека стана част от семейството на инициативата „Избери за да помогнеш” с проекта „Библиотеката и децата – заедно можем повече“. Каузата ни е насочена към децата със специални образователни потребности. Благодарение на проекта интегрирането на тези деца става възможно в една нова, вдъхновяваща и стимулираща развитието им среда.

Любомира Сендова – управител на Офис Кърджали на Райфайзенбанк сподели: „Много сме щастливи, че се случи този проект. Когато се обадихме в Регионалната библиотека и попитахме искате ли да направим нещо заедно, те веднага откликнаха. Г-жа Уляна Ганева много бързо подготви всичко необходимо и сега това е факт. Над 257 проекта и близо 3 мил. лв - това е което ние сме подкрепили за първите 10 години на кампанията, тази година вече 11 години, и все повече малки и добри истории”. От името на банката всяко дете получи личен подарък.

Заместник кметът Веселина Тихомирова поздрави всички участвали и прегърнали идеята на кампанията „Избери, за да помогнеш”. „Превърнали сте го в едно желано и приятно място, в което, сме убедени, ще имате все повече посетители. Чудесно е, че следваме доброто в името на децата и на децата с увреждания”, каза Тихомирова. Тя подари на детския отдел от името на кмета инж. Хасан Азис енциклопедии за деца и книги с приказки от български и чужди автори.

Галя Настева завеждащ Детския отдел и координатор на проекта, сподели: „Със събраните средства са закупени нови мебели, интерактивни пособия и помагала, специализирана литература за родители и ресурсни учители. Отделно от това със средства от бюджета на библиотеката са боядисани стените и таваните, монтирана е нова дограма, подновени са работните места на библиотекарите. Надяваме се обновеният кът да превърне библиотеката в желано място за посещение, учене и забавление, отворен и достъпен за всички.На 21 май 2019 г. се проведе юбилейна национална конференция „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“ по случай 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”. Сред гостите на форума бяха кметът инж. Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки - България”, Красимира Александрова, директор на НБКМ и др. Преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, Уни Бит, Регионални биб лиотeки и партньори споделиха своя опит и нови идеи за развитието на библиотеките във века на новите дигитални технологии. Библиотеката бе удостоена с Грамота за принос в развитието на библиотечното дело от министъра на културата Боил Банов. Почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ връчи кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Плакет от Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий“, поднесе директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Библиотеката получи поздравления и подаръци от областния управител на област Кърджали Никола Чанев, колеги и приятели от цялата страна.„60 години Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” –
Поглед през годините …и днес”

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” беше открита фотоизложба, посветена на 60-годишнината от нейното основаване. В приветствието си Уляна Ганева, директор на културната институция, отбеляза, че е важно да знаем, помним и ценим библиотечното минало и традициите си, но е необходимо да работим в крак с модерните тенденции и технологии днес. Затова и изложбата тематично е разделена на две части - „Поглед през годините” - „… и днес”.

Състои се от осем платна, подредени със снимки от архива на библиотеката. През тези 60 години са издадени и много библиографски указатели за известни личности, писатели, населени места, институции и др. Част от тях са представени в изложбата.На 20 май 2019 г. в РБ "Н.Й.Вапцаров" се проведе втората регионална среща по проет "Знания умения и иновации за пивишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки" по програма Еразъм+, КА1, на тема
"Адаптиране и въвеждане на нови услуги в библиотеките". Кординатор на проекта г-жа Спаска Тарандова представи целите на проекта и библиотечната система на Кралство Нидерландия. Участниците бяха запознати с метода "Disign thinking in a day" при проучване на общностните и личните потребности на ползвателите на библиотеките.
Нина Янкова и Татяна Йончева от РБ "Георги С. Раковски", гр. Ямбол представиха услугата "Мама кафе", интегрирана в библиотеката им за привличане на нови потребители, с различни потребности. Мая Мечева от РБ "Н.Й.Вапцаров", сподели впечатления от посещението си в Холандия и възможностите за прилагане на чуждия опит с потребители на библиотеката с презентация -"Новаторска библиотека. Идеи, предизвикателства, действия!"
В срещата участваха представители от регионални и читалищни библиотеки от областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол.


 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011