СЪБИТИЯ: 2021
АРХИВ: 2020; 2019; 2018; 2017; 2016; 2015; 2014; 2013109 години от Освобождението на Кърджали

"Развитие на Кърджали като административен, стопански и културен център от 1912 г. до 50-те години на ХХ век" за отбелязване 109 години от Освобождението на Кърджали

Виртуална витрина
изготвена от "Справочно-библиографски отдел и Краезнание"Празникът, Будността , Словото?...
Скъпи приятели, пред прага сме на два много значими празника - Денят на Кърджали - 21 октомври и Денят на будителите - 1 ноември.
Клуб „Неиздадени ръкописи” към Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров”, гр. Кърджали и Групата на кърджалийските творци представят видеоколекция:„ Празникът, Будността, Словото?...” , с която споделят своите вълнения, размисли и словесни поздрави за двата празника.  


Г-жа Елисавета Кехайова, директор на РБ "Никола Й. Вапцаров" и екипът на библиотеката уважиха юбилейната изложба: 20 години по-късно "Отражения" на Мая Мечева в Керимовата къща.

Мая Мечева - художник и дългодишен библиотекар е родена в Габрово през 1976 година. Завършва школата по изящни изкуства в СУ "Владимир Димитров-Майстора" - Кърджали. Член е на Дружеството на кърджалийските художници, на арт платформата Dutch Art Box и на литературен алманах "Кръг". Автор е на четири театрални миниатюри. Печелила е различни награди, сред които първа награда в раздел "Малка графика" в Москва през 1989 година.

Нейни картини има в частни колекции в Англия, Норвегия, Дания, Турция, Холандия, Гърция, Япония, Чехия, САЩ. През 2019 година участва в изложбата жената x3 театрално проявени", в рамките на Пловдив Европейска столица на културата. Участва в Malaysia Online International Art Competition и в European Art Мая твори с маслени бои, акварел, туш, колаж и различни текстури.

Ръководител на проекта Новаторска библиотека към РБ "Н.Й.Вапцаров", включващ три различни лаборатории. 


ЕПИЧНАТА БОРБА НА ЕДНА БИБЛИОТЕКА...

В разгара на лятото и времето за почивка в РБ „Н.Й.Вапцаров” - Кърджали продължава битката за спасяване на книгите и вестниците в основното книгохранилище, увреждани през годините от неблагоприятни условия, мухъл и плесен.

След повече от 3 месеца ежедневна и упорита работа на директора Елисавета Кехайова и служителите на библиотеката /без да бъде прекъсвана процедурата по обслужване на читатели/ предстои да се финализира сложен и дълъг процес на спасяване на редки и ценни книжни единици.

С неимоверни усилия на всички служители, с маски и ръкавици в патогенна среда и с ежедневен график на работа бе извършен първичен и вторичен подбор на основния фонд, надхвърлящ 50 хиляди единици.

Идеята е да бъде спасено книжното богатство в институцията.

Предстои обработка на оцелелите книги със специални разтвори, процес по изсушаването, преместването и съхранението им.

Над стотина книжни тела от краеведския периодичен печат са дадени за преподвързване, след като вече са обработени и изсушени. Възстановено е мястото им във фонда на библиотеката.

90 % от периодичните издания, (датиращи от десетилетия) са обработени по специална технология и преместени за изсъхване и постоянно съхранение.

Непоносимите горещини се оказаха добър помощник в процеса по изсушаването им след обработка с разтвори за дезинфекция и едва тогава ще бъдат върнати във фонда на библиотеката.

Това е невидимият огромен труд на пазителите на книжовността.

„Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична...” /Н. Вапцаров/

Още по темата:
24 юни
Мъгъли, магьосници и вещици се потопиха в тайните на пленителните магазини на улица „Диагон-али”. С магически игри и вълшебни забавления бе отбелязана Нощта на книгите за момчето магьосник Хари Потър в Детски отдел на Регионална библиотека. Всеки участник най-напред премина през усукващите се пътища на лабиринта „Гринготс” като преди това почукаха три пъти по тухлената стена и се озоваха на невероятното магическо място - калдъръмената уличка „Диагон – али”. Там сред магазините за магически пръчки „Оливандър”, търговския център за сови „Айлопс“, Банка „Гринготс“, магазините „Магийки шегобийки на братя Уизли“ и „Флориш и Блотс“ мъгълите се превърнаха в дизайнери на магьоснически одежди, изработиха своя уникална Оливандърова магическа пръчка и чудновати плакати за витрините на магазини на ул. „Диагон-али“. Всички малки магьосници получиха сертификат за своето участие в Нощта на книгите за Хари Потър и се разделиха с домакините с пожелание на нови срещи, изпълнени с незабравими приключения.18 юни
Специален гост на РБ „Никола Й. Вапцаров” бе г-н Георги Първанов /президент на Република България в периода 2002 – 2012/. Гостуването му в град Кърджали е част от обиколката из страната за представяне на новата му книга „Пътуване към паметта. Разкази за политиката.” на университетско издателство „ Св. Климент Охридски”.
Президентът историк беше посрещнат в културната институция от директора г-жа Елисавета Кехайова, която с голямо вълнение сподели с госта, че той е първият президент, който в 60 – годишната история на библиотеката прекрачва прага ?. В много сърдечна и непринудена атмосфера, в залата на Читалня „Обществени науки”, протече разговорът на госта с колектива на институцията.
Г-н Първанов сподели добрите си впечатления от библиотеката и изрази надежда все повече и повече млади хора да я посещават. Кехайова запозна госта със значимия фонд, с който разполага библиотеката и сподели, че заедно с професионалния екип от библиотечни специалисти полагат сериозни усилия за неговото опазване и обогатяване.
Гостът дари на най - голямото книгохранилище в област Кърджали своята най-нова книга „Пътуване към паметта. Разкази за политиката.” на университетско издателство „Св. Климент Охридски, а също така дари и книгите „Първият мандат на Георги Първанов. Позиции, лекции, речи (2002-2007)” и „Вторият мандат на Георги Първанов. Позиции, лекции, речи, статии (2007-2012)” на издателство „Захарий Стоянов”, чийто автор е историка политик Георги Първанов.
Госпожа Кехайова подари на госта специално изготвената за него библиографска справка „Публикации за посещенията на Георги Първанов в Кърджали и региона, отразени в периодичния печат”, съдържаща 45 библиографски описания. За спомен от гостуването си днес Първанов получи и фотоколаж „Спомени от Кърджали” с фотографии от негови предишни посещения в родопския град.
Преди да отпътува за следващата си среща президентът Първанов написа своето послание към колектива на Регионална библиотека в книгата за впечатления, като им пожела успех във високоблагородната им мисия. Той благодари за топлото посрещане и увери своите домакини, че това няма да е последното му посещение в РБ „Никола Й. Вапцаров”- Кърджали. На официална церемония по повод 24 май, кметът на Община Кърджали, д-р инж. Хасан Азис връчи почетни отличия на изявени творчески и културни дейци, сред които са и колегите от Регионална Библиотека "Н. Й. Вапцаров", г-жа Сирма Евтимова и г-жа Маргарита Павлова.
Честито!9 наградени
участници
в конкурса за буктрейлър
„Сподели любимата си книга”


На 11 май в Деня на професионалния празник на библиотекаря в Регионална библиотека се състоя церемония по награждаване на участниците в конкурс за буктрейлър „Сподели любимата си книга”. Награди и грамоти на победителите връчи Елисавета Кехайова, Директор на Библиотеката, която благодари на учениците за участието и им пожела да продължават да развиват своите таланти, да бъдат креативни и да не спират да екпериментират.

Тази инициатива се провежда за първи път в гр. Кърджали, в която взеха участие ученици от СУ ”Й. Йовков” , СУ ”Отец Паисий” , ПГ по икономика, ПГ по туризъм, както и от Бургас, Исперих и Димитровград.

В групата до 7 клас:
Първа награда – Велислав Веселинов Бонев , СУ ”Й. Йовков”, гр.Кърджали, 5 кл.
Втора награда – Берин Бейсим Али, СУ ”Й. Йовков”, гр. Кърджали, 5 кл.
Трета не се присъжда.
Поощтрителни награди получават Анджелина Росенова Димитрова и Есин Ерджан Махмуд и двете от СУ ”Й. Йовков”

В групата от 8 до 12 клас:
Първа награда – Аделина Димитрова Атанасова – НЕГ „Гьоте”, Бургас, 8 кл.
Втора награда – Атанас Пламенов Янков, СУ ”Отец Паисий”, гр.Кърджали, 10 кл.
Трета награда – София-Никол Николаева Стойчева – ПМГ ”Ив.Вазов”, гр. Димитровград, 11 кл.

Поощрителни награди получават:

Бейшан Бейтула Яфес , ПГ ”В.Левски”, гр.Исперих, 11 кл.
Мария Венкова Сиракова , СУ ”Й.Йовков”, гр.Кърджали, 10 кл.
По повод 11 май –
Професионалния празник на библиотекаря


Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”
обявява
Ден на отворените врати

Желаещите да се регистрират
като потребители ще получат
безплатен годишен абонамент.

Заповядайте!

Напомняме, че посещението в
библиотеката ще става
при спазване на всички обявени
противоепидемични мерки.
9 наградени
участници
в конкурса за буктрейлър
„Сподели любимата си книга”


Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” обяви наградените участници в конкурса за буктрейлър „Сподели любимата си книга” като част от инициативата - Маратон на четенето от 2 до 23 април.
Конкурсът има за цел да популяризира книгите, четенето и библиотеките с помощта на информационните технологии.

Жури в състав: Иво Георгиев /писател/, Галина Деликирова /системен администратор/, Дафина Димитрова /зав.отдел/ с председател Елисавета Кехайова, директор на Регионална библиотека оцени буктрейлърите по визуално въздействие, оригиналност, техническо изпълнение и определи общо 9 наградени.

Първа възрастова група от 5 до 7 клас :

Първа награда – Велислав Веселинов Бонев, СУ ”Й. Йовков”, Кърджали, 5 кл.

Втора награда – Берин Бейсим Али, СУ ”Й. Йовков”, Кърджали, 5 кл.

Трета не се присъжда.
Поощтрителни награди
получават:
Анджелина Росенова Димитрова и Есин Ерджан Махмуд и двете от СУ ”Й. Йовков”, Кърджали.

Втора възрастова група от 8 до 12 клас :

Първа награда – Аделина Димитрова Атанасова – НЕГ „Гьоте”, Бургас, 8 кл.

Втора награда – Атанас Пламенов Янков, СУ ”Отец Паисий”, гр.Кърджали, 9 кл.

Трета награда – София-Никол Николаева Стойчева – ПМГ ”Ив. Вазов”, гр. Димитровград, 11 кл.

Поощрителни награди получават:
Бейшан Бейтула Яфес ПГ”В.Левски”, гр.Исперих, 11 кл. и
Мария Венкова Сиракова , СУ”Й.Йовков”, гр.Кърджали, 10 кл.

Наградите ще бъдат връчени на 11 май в 15,00 ч. в Регионална библиотека - Професионалния празник на библиотекаря

 
 


Уважаеми читатели, скъпи приятели,

Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ възстановява обслужването на потребители.


Читателите се обслужват при строго спазване на задължителните противоепидемични мерки, като заетостта на помещенията и читалните е до 30% от капацитета им.
Заповед № РД-01-194/30.03.2021 година на МЗ.Уважаеми читатели, скъпи приятели,


Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ преустановява обслужването на потребители
от 22 март до 31 март.
Заповед № РД-01-173/ 18.03.2021 година на МЗ.

Заетите книги можете да презапишете на имейл: zaemna_kj08@abv.bg или през платформата за онлайн обслужване Моята библиотека.
За настъпили промени ще бъдете своевременно уведомени през сайта libkli.com и фейсбук страницата ни: www.facebook.com.

Бъдете Здрави!

Конкурсът ще се проведе в две възрастови групи: от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас.

Участниците изпращат буктрейлърите на имейл: zaemna_kj08@abv.bg или beactive@abv.bg до 20 април 2021 г. като прикачен файл, придружен с информация за заглавието на трейлъра, трите имена на участника, населено място, училище, клас и телефон за връзка.

Изисквания: формат-МР4; до 2 минути; размер до 20 МВ.
Да не съдържа материал, подлежащ на авторски права.
Критерии за оценка: визуално въздействие, оригиналност, техническо изпълнение.

Наградените участници ще бъдат обявени на 23 април 2021 г.
Телефон за информация: 0361/62578
12 наградени в
Национален конкурс за есе
,
посветен на 148 - та
годишнина от гибелта
на Апостола на свободата

По повод 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски, Общински комитет “Васил Левски” – Кърджали, със съорганизатори Община Кърджали, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот”, проведоха Национален конкурс за есе, посветен на Апостола, на тема: „Да си кажем кривиците“.

В трите възрастови групи /до 15 г., от 16 до 19 г. и над 19 г./ се включиха 44 автори от 18 градове. Много от тях отговориха на поставените критерии за оценка – ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, добра езикова и стилистична култура. Журито в състав: Петър Хаджинаков
/литературен критик/, Иван Бунков /писател и гл. редактор на в. „Нов живот”/, Иво Георгиев /писател/, Емил Пенчев /художник и писател/, Лияна Фероли,
/писател/ определиха общо 12 лауреати.


В първата възрастова група до 15 години поощрения получиха Йоана Точкова от Кърджали и Гамзе Хаджиюсеин от Златоград.

Първата награда във втората възрастова група от 16 до 19 години отиде при Никол Славова от Кърджали, а Виктория Минчева и Алпай Ахмед от Кърджали си поделиха второто място. Митко Сариев от Кърджали зае третото място. Две поощрителни награди получиха Паулина Карачомакова и Мария-Магдалена Делчева от Кърджали.

В третата възрастова група над 19 години кърджалийката Минка Симитчиева взе първа награда, а втората бе поделена между Галина Чавдарова от Кърджали и Стефка Николова от Котел. Трета награда получи Мирослав Милев от Пловдив.

Честито на наградените!


Поради епидемиологичната обстановка, връчването на наградите се отлага за неопределено време. А отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот” и във фейсбук-страницата на Общински комитет „Васил Левски” - Кърджали.

Общински комитет „Васил Левски”, Кърджали


Директорът на РБ „Н.Й.Вапцаров” - Кърджали, г-жа Елисавета Кехайова, участва в дискусия, инициирана от Министъра на културата Боил Банов с директорите на Регионалните библиотеки.

Обсъдени бяха приоритетни теми за трудните условия на работа, наложени от COVID кризата, организацията на ваксинация на служители и работната политика на библиотеките с наложените ограничителни мерки. Коментирани бяха въпроси за отпускане на средства по програми за обновяване на фондовете за 2021 година, за регионални дейности и необходимостта от самостоятелна програма, насочена към технологичното обновяване на библиотеките и дигитализацията на културното им наследство.

В края на срещата изразиха удовлетвореност от доброто сътрудничество между Министерство на културата и ръководителите на библиотеките.


Национален конкурс
за есе на тема:
Да си кажем кривицитe”,

посветен на 148 - та
годишнина от гибелта
на Апостола на свободата

По повод 148 години от гибелта на Васил Левски, Общински комитет “Васил Левски” - Кърджали, със съорганизатори
Община Кърджали, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот”, обявяват национален конкурс, посветен на Апостола, за есе на тема:   Да си кажем кривиците.  

Конкурсът ще се проведе в три възрастови групи:
до 15 г.; от 16 до 19 г.; над 19 г.

Участниците изпращат творбите си на имейл:  
komitet_kj@abv.bg до 12.02.2021 г. , включително.

Всяка творба, в размер до 2 страници /шрифт - Times New Roman , размер - 14/, се изпраща като документ на Word /в прикачен файл към имейла/ и трябва да съдържа следната информация: заглавието на творбата, трите имена на автора, възраст, клас, училище, адрес, имейл и телефон за контакт;

Наградите ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Кърджали, ако епидемиологичната обстановка позволява.

Отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот” и във фейсбук-страницата на Общински комитет „Васил Левски” - Кърджали.

Критериите за оценка включват ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, езикова и стилистична култура.


Библиотеката в Кърджали апелира:
Да спасим 50 000 книги! 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011