СЪБИТИЯ: 2022

 


По повод 24 май - ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на тържествена церемония кметът на Община Кърджали д-р Хасан Азис връчи грамота и плакет на Галина Деликирова, системен администратор за доказан принос и повишаване на авторитета на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май на церемония в читалище „Обединение“ по връчване на отличия от областния управител Даниел Делчев бе наградена Катя Петкова, завеждащ отдел “Обработка и каталогизация” с грамота и предметна награда за постигнати високи резултати и достойно представяне на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.
Библиотекар за един ден

Ученици от СУ”Отец Паисий”, СУ”П.Р.Славейков” и ЕГ „Христо Ботев” се включиха в инициативата „Библиотекар за един ден” на РБ „Н.Й.Вапцаров” – Кърджали. Те се запознаха с работата на библиотечните специалисти в различните отдели, с правилата на обслужване на читателите, библиотечните каталози и подреждането на книгите. С готовност се включиха в изпълнението на поставените им задачи - вмъкваха книги във фонда и извършваха справки.

Събитието се организира по повод професионалния празник на българския библиотекар – 11 май.

Екипът на Библиотеката благодари на участниците за желанието и старанието им да научат повече за особеностите в работата на библиотекаря.
На 20 април 2022 г. Регионална бибилиотека "Н. Й. Вапцаров" отбелязва 63 години от създаването си.
 

Във фоайето е подредена изложба по този повод.
На 31 март /четвъртък/ от 11.00 до 13,00 часа в Читалня „Обществени науки” в РБ "Н.Й.Вапцаров" се проведе публичен дебат по проект „Контаминации на реалности”, финансиран от Национален фонд „Култура” с партньори, учители, IT – специалисти, граждани, медии и младежи за необходимостта от придобиване на комбинативни цифрови умения и преориентация на концепцията, начина и методиката на обучение на новия „дигиталния ученик”.

Ученици над 14 г. от СУ „П. Р. Славейков”, ЕГ „Христо Ботев” и СУ „Отец Паисий” разпалено дебатираха за бъдещето, проблемите в живота и в образователната система, анализираха своето развитие и изказваха страхове и надежди за бъдещата си реализация.

Чавдар Бончев, управител на софтуерна компания Netmania IT LTD, клон Кърджали от близо 20 г. , с 25 IT – специалисти, в своята презентация сподели за нужните умения, изисквани от частния сектор, на първо място - мотивация, увереност за успех и нагласа за развитие. „IT бизнесът иска от младите да са поне ориентирани и мотивирани за базови технологии”. Предложи на младите съдействие за практически демонстрации, обучителни семинари,консултации и срещи с бизнеса за култивиране на „по-адекватно на времето общество”.

Нешка Шопова, педагогически съветник и представител на СУ „П. Р. Славейков” припомни на аудиторията, как „да бъдем по-справящи се” с труд на директора Милко Багдасаров, „Мотивацията като стратегическа цел в образованието”.

Елена Михайлова, старши учител по философия и представител на СУ „Отец Паисий”, изрази, че прекомерното изискване към младежите „да бъдат перфектни във всички сфери на науката” води до фрустрация и спиране на развитието. Призова към себеактуализация и непрекъснато развитие, чрез повече логика, анализ и осмисляне на фактологическата информация.

Ангел Димитров, информационни технологии и представител на ЕГ „Христо Ботев” сподели, че участието в проекта е „една стъпка напред към жадуваната от всички реформа в образователната система”.

Изказванията на младежите показаха знания, осъзнат анализ на проблеми, цитираха известни автори в подкрепа на аргументите си, сравняваха се с връстници от Европа и света, даваха примери, предлагаха решения, заявиха искания и показаха култура на общуване и толериране.
Тихомир Филипов от СУ „Отец Паисий”, участник в проект за алтернативна образователна система за насърчаване на учениците призовава към профилиране на обучението, справедливо оценяване, с повече нови технологии в час, без деструктивните методи, за да няма „натоварени и изтощени” младежи.
Кирил Комитов от СУ „Отец Паисий” акцентира върху логиката в учебния процес, с по - малко теория и повече практическа ориентация.
Аксел Цветков, Деница Радева, Рафик и др. дебатираха проблеми, търсеха решения, задаваха въпроси, изслушваха се, дори не им се тръгваше.

На финала си пожелахме нови срещи и дискусии, сътрудничество и обединение.
Получиха едногодишен безплатен читателски абонамент.

Още по темата тук, тук и тук.

Продуктово видео на стрийт фест в Градската градина, Кърджали

 

 
На 15 март се реализира изпълнението на стрийт фест като дейност от проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, финансиран от Български фонд на жените.

Създадените творчески произведения на откровението за равенство, права и стереотипи, основани на пола бяха финализирани в Градската градина на стативи и стълби пред медии, родители и зрители.

На финала момичетата изпълниха пърформанс пред Община Кърджали с творбите си в ръце, огласяващи проблемите им чрез изкуство.

До края на март плакатната фиеста „Моят глас” ще бъде изложена в Библиотеката и в дигитална среда.

Още по темата:

Утре, на 15 март от 14.00 ч. в Градската градина, РБ "Н. Й. Вапцаров" – Кърджали и ученичките от пет училища ще финализират творческата си фиеста под надслов „Моят глас” по проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, по случай Международния ден на жените, финансиран от Български фонд на жените, София.
Вече 5-ти ден продължават тематичните работилници по проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, с финансовата подкрепа на Български фонд за жените, 2022, на Клуб „Будител” към РБ „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали.

В Читалня “Изкуство” на библиотеката, кипи споделен креативен художествен процес с куратора Мая Мечева, на смени според свободното време на момичетата.

Всички трескаво се подготвят за финалният етап на стрийт феста в градската градина, където участничките ще изложат своите концептуални произведения, под надслов " Моят глас".

Още по темата:

На 11 март се състоя петата беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 11 клас в актовата зала.

Учениците споделиха, че им липсва практически опит и не са участвали в доброволчески кампании, а биха желали. Проявиха голям интерес към предстоящите дейности по проекта и голяма част от тях се записаха за различните курсове, които ще се провеждат в библиотеката.
Пожелаха и сертификати за преминато обучение, които ще са им необходими за бъдеща квалификация.

Още по темата:

На 11 март се състоя четвъртата беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 11 клас в актовата зала.

Учениците споделиха, че натрупват дигитален опит като подобряване на чуждоезиковото си произношение, изграждат стратегически комуникативни умения, самообучават се с видеа за обработка на клипове и начално програмиране. Изразиха необходимост от доброволчески инициативи за повишаване на практическата си подготовка. Разширяват своите познания за бази данни и облачни инфраструктури чрез участия в проекти по темата.

Още по темата:
На 7 март в РБ „Н.Й.Вапцаров” гостуваха ученици и техни преподаватели от ПГИ „Ал. Константинов” в изпълнение на проект „Пътят на знанието”, финансиран от Център за образователна интеграция.

Срещата откри Елисавета Кехайова, директор на Регионална библиотека, която представи визията, дейността и целите на културната институция за придобиване на знания.

По покана на г-жа Кехайова, присъстваха изкуствоведите Хари и Пенка Атанасови, които проследиха пътя на знанието чрез изкуство, концепцията на усвояване и създаване на художествени творби, необходимостта от обучение и практика за развитие на умения.

След срещата учениците получиха годишен читателски абонамент с пожелания за нови срещи и бъдещо сътрудничество.

На 24 февруари се състоя третата беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в СУ „П. Славейков” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 9 клас.

Младежите бяха много активни по време на разговора, задаваха много въпроси и споделиха, че придобиват дигитални умения за научаването на езици и развитие на бързина, рефлекси и стратегическо мислене. Някои от тях се записаха за обучителните уоркшопи по проекта.

Още по темата:

На 22 февруари се състоя втората беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в СУ „Отец Паисий” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 10 и 12 клас в актовата зала.

Учениците получиха листовки с подбрани материали за новите цифрови професии и провокира интересен диалог по обсъжданите теми. Споделиха, че креативността е най-ценното умение, непритежавано от робот.

„Нашите възпитаници участват постоянно в проекти по информационни технологии и стигат до национални нива, като например Станислав и Ирина са петкратни участници. Станислав е в школата „Telerik Kids Academy – Национална детска академия по програмиране”. Т ази година Рефик участва в проект на американска фондация, за интернет приложение , което ще бъде представен о публично на 2 март. Много от тях се занимават с компютърен дизайн и програмиране в школи към училище то . Това с а бъдещите програмисти на България. Повечето от тях вече работят на трудовия пазар, като програмисти и поддържащи база данни, сподели с нас Атанаска Мишонова, учител по информационни технологии ”.

Още по темата:
 

Клуб „Будител“ /1994/ към Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" – Кърджали спечели проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, в Конкурс „8 март“ за 2022 г. на Български фонд за жените. Фондът отличи единадесет смели проектни идеи за отбелязване на Международния ден на жените, от общо 72 кандидатури от 34 населени места, след селекция на две фази. За втора поредна година конкурсът се провежда с финансовата подкрепа на Британско посолство София, платформа Answear.bg, Фондация „Докова и Доков за бъдеще“, индивидуални и корпоративни дарители, търсещи най-смелите идеи за приноса на жените в политически, икономически, научен и културен аспект.

Проектът е с продължителност 2 месеца на стойност 2990 лв. Проектната идея „Стрийт фест 3Е” цели застъпничество за правата на момичетата от 14 до 19 г. като афишира и огласява проблеми и трудности в общество, учебна среда и семейство в споделен креативен процес на плакатна фиеста „Моят глас”, представена в градска среда в европейската година на младежта. Създадените творчески произведения на откровението за равенство, права и стереотипи, основани на пола ще търсят мястото на еманципираната, ерудираната и емпатичната жена в обществото.

Паралелно в дигитална среда утвърдени локални жени лидери и творци ще споделят видеокастове във видеоплейлиста „Digital fest 3E” като признание за тяхната активност и споделяне на трудностите основани на пола.

Планът за разпространение на проектните резултати включва рекламни материали, медийно отразяване в социалните мрежи и групи, уеб страница на проекта, видеоплейлиста в Ютюб канал, стрийт фест в градската градина и дигитална младежка изложба.

Проектът ще създаде условия за повишаване на броя потребители в дигиталните канали и задържането им към нашите библиотечни клубове. Ще провокира устойчиви навици за формиране на умения у момичетата за осмисляне на женските права и проблеми, основани на пола и ще култивира млади таланти чрез дейности, носещи радост, емоция и провокация. Ще създаде условия за развитие на аналитично мислене и активно включване на жените в социални казуси и обществени процеси.

Още по темата:

На 21 февруари започват беседите с ученици за директна комуникация като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Целта на беседите е да информира младежите за визията на бъдещето, да ги ангажира към социална активност и натрупване на цифрови умения.

Първото посещение се проведе в СУ „П. Славейков” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 10 клас.

В разговора учениците проявиха интерес към трансформацията на пазара на труда и изразиха своите интереси в областта на шахмат, спорт, компютри и телефони и споделиха, че през лятото работят в частния сектор. Предпочитанията на младежите са ориентирани към държавна работа предимно, след като завършат висше образование.

За доброволчеството на местно ниво разказаха, че нямат достатъчно информация и достъп до подобни възможности.

Учениците получиха листовки с подбрани материали за новите цифрови професии, които ще заместят изчезващите, аналитичен обзор на човешкото бъдеще, наградени български фирми за иновации 2021 и др., както и покана за участие в алтернативни уоркшопи и кибер работилници за обучение по интереси, които ще се провеждат в библиотеката.

Още по темата:Стартира
12-то издание
на Месеца
на Американа и 6-ти пореден конкурс за превод

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Кърджали започва конкурс за превод от английски на български език като част от програмата на Месеца на Америка.

В езиковото състезание могат да се включат ученици от 10, 11 и 12 клас. Текстовете се подбират от жури, оглавено от Анжела Родел, директор на Комисия „Фулбрайт“.
Наградите за най- добрите преводи се осигуряват от посолството на САЩ.
Месецът на Америка традиционно се провежда през февруари и се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на Община Кърджали, а Регионална библиотека е дългогодишен партньор на организаторите.

Продължаваме добрите традиции и за поредна година отдадохме заслужено внимание на нашите най-активни читатели, с тези думи директорът на Регионална библиотека Кърджали г-жа Елисавета Кехайова се обърна към номинираните в инициативата читатели на библиотеката.

Тазгодишният носител на приза „Читател на годината – 2021” на РБ „Н.Й.Вапцаров” е Йорданка Запрянова Сарафова с 204 заети библиотечни единици. Тя е учител – пенсионер и е дългогодишен читател на Регионална библиотека. Заема предимно художествена литература, като любимите й четива са трилърите. Йорданка Сарафова е носител на приза за втора поредна година.

В Детски отдел отличието се присъжда на Бахар Гюнай Емин със 198 заети библиотечни единици. Тя е ученичка в 3-ти клас а ОУ „Максим Горки” в село Чифлик. Бахар има разностранни интереси. Освен към задължителната литература, тя проявява интерес към приказки и разкази от български и чужди автори, харесва също енциклопедии за космоса, земята и природата.

Победителите в инициативата „Читател на годината 2021" получиха грамота, предметна награда и едногодишен безплатен абонамент, лично от директора г-жа Елисавета Кехайова. Тя пожела на отличените да бъдат здрави и да продължават все така да обичат книгите и четенето.

Инициативата се провежда от 2015 г., а победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература.

Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на навици за четене и любов към книгите.


 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011