СЪБИТИЯ: 2020
АРХИВ: 2019; 2018; 2017; 2016; 2015; 2014
142 години от Освобождението

„Пътят към свободата и безсмъртието” е надсловът на изложбата, посветена на 3 март - една от най значимите дати в нашата история. В експозицията са включени книги и статии от периодични издания, репродукции на картини на известни художници, фотогалерия с паметници, издигнати в чест на подвига на загиналите за Свободата.
Подредената във фоайето на Регионалната библиотека изложба може да се види до 20 март.
По повод 147 години от гибелта на Васил Левски , Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявиха конкурс за есе на тема „ Саможертвата ” .   В него участваха 19 души, всеки от тях в своята възрастова група: от 12 до 15 г., от 16 до 19 г. и над 19 г.
Журито, в състав Иван Бунков, Петър Хаджинаков, Иво Георгиев и Лияна Фероли, присъди следните отличия:

В първата възрастова група от 12 до 15 г.: - една поощрителна награда - Еда Селяхтин Юсеин, 15 г., 8Н1 клас, Езикова гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали;

Във втора възрастова група от 16 до 19 г. :
1 място - Анелия Росенова Крумова, 18 г., 12 Б клас, СУ „Петко Рачов Славейков“ - гр. Кърджали;
второ място не се присъжда;
трето място - Мариян Красимиров Чепишев, Мариян Красимиров Чепишев, 18г., 12 клас, СУ „П.Хилендарски“ - гр. Пловдив.

В третата група над 19 г.:
Първо място за Галина Чавдарова, гр. Кърджали;
две втори награди за Мариана Джинджева, гр. Кърджали;
и Джулия Ясенова Чолакова, 20г., студентка във филиал „Любен Каравелов”- гр. Кърджали.Радостни възгласи и силни емоции изпълниха атмосферата в Детски отдел на РБ „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали. Мъгъли и магьосници от целия град се стекоха, за да вземат участие в тайнствената нощ, посветена на книгите за момчето магьосник Хари Потър.
И тази година, библиотекарите се бяха постарали обстановката в Регионална библиотека да бъде максимално близка до тази в Хогуортс. Атрактивните декори бяха подготвени с реквизит предоставен както от Театрално - музикалния център в Къ рджали и Народно читалище "Обединение 1913" - Кърджали, така и изработен от самите библиотечни специалисти и доброволците на библиотеката. Голям интерес сред посетителите и участниците предизвикаха метлата и пръчката на Хари Потър, изработени лично от системният администратор на Регионална библиотека Галина Деликирова, и Разпределителната шапка - от доброволеца Мария Миткова.
Пространството на Детски отдел се превърна в арена на Тримагическия турнир, в който мериха сили три отбора, представляващи трите училища по вълшебства в Европа: „Хогуортс”, „Бобатон” и „Дурмщранг”.
Бързина, съобразителност и актьорски умения - това бяха необходимите качествата, които трябваше да покажат любителите на вълшебства.
В ролята на водещ в провеждането на Тримагическият турнир се превъплати Петя Русева, а най-доброто магическо жури в цял свят бе в състав: Анелия Димитрова, Маргарита Бочукова и Росица Петрова.
Трите изпитания, през които преминаха състезателите, се оказаха предизвикателства, които, благодарение на уменията и способностите на малките магьосници от Кърджали, бяха преодолени с лекота.
Победител в Тримагическият турнир бе отбора на училището по вълшебства Дурмщранг.
В края на вечерта, всички участници получиха Поздравление за участието си в това напрегнато съревнование.
Домакини и участници се разделиха с пожелания за нови, още по-завладяващи и динамични срещи!

Конкурс за есе:

Саможертвата”,

посветен на 147 - та
годишнина от гибелта
на Апостола на свободата

По повод 147 години от гибелта на Васил Левски, Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявяват конкурс за есе на тема   „Саможертвата“.  

Конкурсът ще се проведе в три възрастови групи:
от 12 до 15 г., от 16 до 19 г., над 19 г.

Участниците изпращат творбите си на имейл:   library_kli2003@yahoo.com до 17 февруари, включително.

Всяка творба, в размер до 2 страници /шрифт - Times New Roman, размер - 14/ се изпраща като документ на Word /в прикачен файл към имейла/ и трябва да съдържа следната информация: заглавието на творбата, трите имена на автора, възраст, клас, училище, адрес и телефон за контакт;

Наградите ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Кърджали. Отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот”.

Критериите за оценка включват ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, езикова и стилистична култура.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011