СЪБИТИЯ: 2023
Незабравима и вълнуваща среща се проведе в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” с една от най-четените български писателки Мария Лалева. Тя бе представена от директора на библиотеката Елисавета Кехайова. Авторката покори кърджалийската публика със своите откровени и интригуващи преживявания и истории свързани с процеса по създаване на романите „Живот в скалите” и „Пасиансът на архангелите”.
На края на срещата се изви дълга опашка от желаещи за автограф.Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Кърджали спечели проект „От легенда към реалност“ по европейска програма "Еразъм +", Ключова дейност 1, сектор „Младеж“. Проектът е с продължителност 1 година и ще бъде финансиран от Европейския съюз, на стойност 15 500 евро.

Основната цел на младежкия обмен е насърчаване на междукултурното разбирателство, себеизразяване и развиване на умения у младите хора като креативност, комуникация и нови цифрови компетенции. Разказването на истории е мощен инструмент, който може да се използва за насърчаване на разбирателство и уважение между младежите от различни култури.

Двадесет и четири ма младежи от 4 различни държави – Италия, Литва, Турция и България ще се срещнат в град Кърджали, където ще изучават и обменят различни техники за разказване на истории като неформален метод на обучение, ще се научат как да създават завладяващи разкази, как да използват звукови ефекти, за да подобрят пре живяването на слушателя и ще създадат аудио книга за народни приказки, митове и легенди на различните култури. По време на обмена ще се проведе обучение за създаване, записване, редактиране и разпространение на аудио съдържание в дигитална среда.

Дейностите по проекта се предвиждат да се осъществяват през месеците януари и февруари 2024 г.
В продължение на месец, посетителите в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали, имаха възможността да разгледат уникална изложба на стари радиоприемници от миналия век. Над 500 малки и големи жители и гости на града се насладиха на интересните дизайни на редките модели приемници, както и на HiFi техниката (включваща грамофони, касетни декове, усилватели, тонколони) изложени в читалня „Изкуство”.

По-големите посетители си припомниха младежките години под звуците на грамофонните плочи, а за по-малките, това беше ново преживяване и телефоните им запечатваха с клипове „танца” на грамофонната игличка по въртящата се плоча. Ученици от 3 до 12 клас на средните училища в Кърджали и Момчилград, изслушваха с интерес разказа на собственика на колекцията, нашия колега Ибрахим Кьосеюмер, за зараждането на страстта му да колекционира радиоприемници и HiFi техника, за начина, по който ги е издирвал и закупувал, както и за процеса по реставрирането им.

Припомняме, че изложените експонати представляват малка част от цялата колекция на Ибрахим Кьосеюмер, която наброява над 500 транзисторни радиоприемници от 1960 г. до 2000 г., 100 лампови радиоприемници от 1930 г. до 1970 г. и около 80 броя HiFi техника. Моделите са произведени в Германия, СССР, Япония, България и други държави. Всички приемници са реставрирани, работещи и в оригинален вид. Колекцията продължава да се обогатява, като идеята на колекционера е скоро да открие музей на радиото в Момчилград и всички приемници да бъдат изложени постоянно за посетители.

На 12 октомври се проведе събитие „Анализатори на уязвимости в кодовете”, изпълнявано от фондация „Надежда” – Кърджали в СУ "Отец Паисий" с близо 60 ученици от 10,11,12 клас в рамките на седмото издание на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование "Запознайте се и програмирайте". Като част от Европейската седмица на програмирането, инициативата цели да популяризира науката и технологиите сред младите хора в цяла Европа, като им предостави умения, необходими за нуждите на утрешната дигитална икономика.

Три панелният семинар с лекция, дискусия и състезание цели популяризиране и развитие на дигитални умения за анализ на данни сред младежката аудитория за надграждане и развитие на дигитални умения.

В образователната сесия на семинара учениците се запознаха с тестове за приложения, потенциални уязвимости на програмни кодове, уязвими системи, анализ и защита на кодове. В дискусията за уязвимости в кодове и системи учениците посочиха вируси, фишинг съобщения, фишинг линкове и вредоносни прикачени файлове. Практическата задача бе състезание за решаване на загадка скрита в кода. В принтиран програмен код, участниците дешифрираха загадка, тип криптограма и откриха специално поставено скрито послание, уточняващо мястото на съкровище, скрито при портиера на входа на училището.

Рефик Тефик е победител в състезанието и спечели златен медал и грамота за първо място. Иван Караилиев спечели сребърен медал и грамота за второ място. Стефан Зеиров спечели бронзов медал и грамота за трето място.

На финала участниците получиха сертификат за участие в семинара.

Инициативата "Запознайте се и програмирайте" е разработена съвместно от Haus des Stiftens и SAP и е насочена към деца и младежи на възраст между 8 и 24 години, които да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин в рамките на финансирани специални събития от основните партньори донори - Amazon и SAP. Организациите от партньорската мрежа на TechSoup Европа отговарят за координацията на инициативата и избора на предложения за събития в съответните страни. Фондация „Работилница за граждански инициативи” е партньор на Meet and Code за България.

Инициативата "Запознайте се и програмирайте" е разработена съвместно от Haus des Stiftens и SAP и е насочена към деца и младежи на възраст между 8 и 24 години, които да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин в рамките на финансирани специални събития от основните партньори донори - Amazon и SAP. Организациите от партньорската мрежа на TechSoup Европа отговарят за координацията на инициативата и избора на предложения за събития в съответните страни. Фондация „Работилница за граждански инициативи” е партньор на Meet and Code за България.

Още по темата: тук

С подкрепата на:


„Toва събитие се осъществи с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP, TechSoup и Amazon, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.Видеоистории с победителите в състезание „Анализатори на уязвимости в кодовете”

 

Рефик Тефик е победител в състезанието „Анализатори на уязвимости в кодовете”

 

Стефан Зеиров спечели трето място в състезанието „Анализатори на уязвимости в кодовете”

По покана на Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали гостува известната българска писателка Виктория Бешлийска.

Срещата премина при изключителен интерес. Присъстваха много граждани, а също и ученици от Клуба по публична реч към Езикова гимназия „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков” с техните учители.

С обаятелното си слово, писателката плени сърцата на кърджалийската публика. Тя представи романите си "Глина" и "Сърце" и отговори на десетки зададени въпроси.

Срещата е една от проявите в културния календар, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври.

По случай деня на музиката в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” бе открита уникална изложба на стари радиоприемници от миналия век.

Колекцията е собственост на нашия колега, Ибрахим Кьосеюмер. Всички модели приемници са събрани и реставрирани лично от колекционера. Цялата колекция се състои от над 500 транзисторни радиоприемници от 1960 г. до 2000 г., 100 лампови радиоприемници от 1930 г. до 1970 г. и около 80 HiFi техника – усилватели, тонколони, грамофони и касетни декове. Модели те са произв едени в най-различни страни като Германия, СССР, Япония, България и други. Всички приемници са реставрирани, работещи и в оригинален вид. Колекцията ще се обогатява и попълва в следващите години.

Изложбата ще продължи до края на месец Октомври.

Изложеното в библиотеката е една малка част от колекцията, а намерението на колекционера е скоро да открие музей на радиото в Момчилград и всички приемници да бъдат изложени постоянно за посетители.

Здравейте, приятели на библиотеката! Имаме отново повод за радост!

Съобщаваме ви, че Министерство на културата обяви резултатите от конкурсната сесия за   финансова подкрепа по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2023 г. Проектът на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” за нови книги е сред одобрените и е на стойност 12 500 лв. В него са включени над 100 издателства, издали книги от чуждестранни и български автори, обхващащи различни области на знанието и предназначени за любителите на четенето от всички възрасти. Сега предстои сключване на договор с Министерство на културата, за да започне изпълнението на проекта.

Очакваме скоро, отново да ви зарадваме и изненадаме с нови заглавия от български и чужд e странни автори!
По повод Международния ден на музиката – 1 октомври, в РБ „Н.Й.Вапцаров” ще бъде открита уникална изложба на ретро радиоприемници за първи път в нашата област.

Частната колекция на ретро радиа ще бъде изложена на 28 септември от 14.00 часа в читалня „Изкуство”. Апаратите са събирани, ремонтирани и реставрирани от колекционера Ибрахим Кьосеюмер. Сред експонатите, могат да се видят радиоприемници, грамофони, касетофони, тонколони, и др. – чужди и български модели от миналия век. Най - старото радио е от 1930 г.

Изложбата може да се посети до края на месец октомври.
 


Образователни видеа за личностно развитие чрез изкуство по инициативата “КАК ДА СЪЗДАМ СВОЯ СОБСТВЕНА КАРТИНА?”
на РБ “Н. Й. Вапцаров” – Кърджали

Творчество с кратки образователни арт - терапевтични видеоклипове и техники с четки, цветове и художествени похвати.
Релаксирайте и освободете натрупания стрес, следвайки етапите на изпълнение от видеото и нарисувайте творба.

Очакваме, да ни изпратите Вашата нарисувана картина
под видеото като коментар.
 

Проведени обучителни семинари в ПГ по туризъм в Кърджали, Хасково и Смолян, част от дейностите по проект “Интелигентни маркетингови стратегии за туризма в трансграничния регион”/SMS-CBA, финансиран по Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България за популяризиране на туристическия потенциал на областите Кърджали, Хасково и Смолян, организирани от фондация „Надежда” – Кърджали.
Финално събитие по създаване на Младежка мрежа – част от дейностите по проект “Интелигентни маркетингови стратегии за туризма в трансграничния регион”, финансиран по Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – БългарияСъстезателна градска игра „Родопско приключение” с 30 ученици от 9, 10, 11 клас в ПГ по Туризъм „Асен Златаров” – Кърджали, организирана от фондация „Надежда”
На 30 май, с изложението на триизмерни модели на чаплови птици от отпадъчни изделия пред Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”, се финализира конкурсно – образователната приложна кампания „Пази дивите птици”.

Участваха средношколци от ПГ по икономика „Алеко Константинов” – Кърджали, с ментор Гюлер Салиф, СУ „П. Р. Славейков” – Кърджали, с ментор Янислава Парнарова, СУ „Йордан Йовков” – Кърджали, с ментор Ваня Енчева, СУ „Отец Паисий” – Кърджали, с ментор Елена Михайлова и СУ „Вл. Димитров Майстора” - Кърджали, с независим ментор Ибрахим Кьосеюмер.

Елисавета Кехайова, ръководител на проекта официално връчи грамоти и награди на победителите в кампанията, оценени от 4- членно жури с председател Емил Пенчев, художник и скулптор, в две възрастови категории.

В първа възрастова група от 12 до 15 години:

Първо място за Стефани Александрова Панчева и Хилин Бирсен Мехмедали от СУ „Йордан Йовков”.
Второ място за Сезин Сезен Фънгърлиева от СУ „П. Р. Славейков”.
Трето място за Дуйгу Аптурахман Аптурахман от СУ „П. Р. Славейков”.
Специални награди получават: 1. Павел Костадинов Панайотов от СУ „Отец Паисий”; 2. Туче Бейсим Карагьоз от ПГИ „Алеко Константинов”; 3. Гизем Хакиф Мехмед и Стефани Димитрова Кирева от СУ „П. Р. Славейков”.
Награди за участие получават: Антоан Алдинов Ненов от ПГИ „Алеко Константинов” и Румен Николаев Сираков от СУ „П. Р. Славейков”.

Във втора възрастова група от 15 до 19 години:

Първо място за Светлан Росенов Димитров от СУ „Йордан Йовков”.
Второ място за Фиген Самет Галиб от СУ „Йордан Йовков”.
Трето място за Дуйгу Мехмед Шериф и Елиф Гюнай Изет от ПГИ „Алеко Константинов”.
Специални награди получават: 1. Ипек Емин Ибрям от СУ „П. Р. Славейков”; 2. Емел Тасим Селим от СУ „Йордан Йовков” ; 3. Джансу Кадир Аптикадир, Селин Метин Мюмюн, Мелтем Муса Али от СУ „Отец Паисий”.
Награди за участие получават:
Александра Иванова от СУ „Вл. Димитров – Майстора”, Есин Дурсан Али от СУ „Йордан Йовков”, Александра Вълчева Димова от СУ „Йордан Йовков”, Емел Илхан Хасан и Дуйгу Октай Шахин от СУ „Отец Паисий”.

Дейността е част от проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, в рамките на най - голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целта на проекта е опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици в средата на силно урбанизираната зона на град Кърджали.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Още по темата: тук, тук, тук и тук.


На 30 май от 14,00 ч. ви каним на изложение на триизмерни
модели на чаплови птици от отпадъчни изделия на моста на река Арда

С изложението на триизмерни чаплови макети, финализираме конкурсната – образователна приложна кампания „Пази дивите птици”, в която се включиха ученици, ментори, учители, родители и екипа на проекта. Официално ще бъдат обявени победителите 24 - ма участници от 13 до 19 г.от пет училища в града и наградени с грамота и предметна награда за поощрение на екологично мислене, креативни способности, социално и личностно развитие. Моделите оцениха 4 - членно жури в състав: председател - Емил Пенчев, художник и скулптор, Елисавета Кехайова, ръководител на проекта, Галина Деликирова и Ибрахим Кьосеюмер.
Впечатляващи младежки творения по образ на птици от чапловата колония, създадени от отпадъчни материали, впечатляват по изпълнение и обем, вложени идеи и труд, ентусиазъм и емоционално отражение. Въздействието на креативните младежки продукти отразява висока екологична култура и чувство за съпричастност и отговорност към проблемите на околната среда и нейните обитатели.

Изразяваме огромна благодарност за старанието, личната изява и уменията за рециклиране на отпадъци на всички участници и техните ментори!

На изложението ученици и граждани ще имат възможност да погледнат чапловите птици „от близо” чрез специално закупения телескоп с мощно увеличение за ангажиране и призоваване към опазване на чапловата колония, за ограничаване на негативното въздействие от човешка дейност и за рискът от заличаване на природния феномен.

Дейността е част от проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, в рамките на най - голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целта на проекта е опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици в средата на силно урбанизираната зона на град Кърджали.

По повод 24 май - ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност , к метът на Община Кърджали д-р Хасан Азис на тържествена церемония в чера , връчи грамота и плакет на Елисавета Кехайова, директор на РБ „Н. Й. Вапцаров” за доказан принос и повишаване на авторитета и обществената значемост на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” и Ивета Филипова, методист .

На 22 май по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на тържествена церемония в читалище „Обединение 1913“, областният управител Даниел Делчев връчи грамота и награда на Елисавета Кехайова, директор на РБ „Н.Й.Вапцаров” и Мая Мечева, библиотекар за висок професионализъм и принос в развитието на културата в областта.

Чаплова колония създадена от кърджалийски ученици

Впечатляващи младежки творения по образ на птици от чапловата колония, създадени от отпадъчни материали, впечатляват по изпълнение и обем, вложени идеи и труд, ентусиазъм и емоционално отражение.

Въздействието на креативните младежки идеи и продукти отразява желанието им за активно включване в социални процеси и съпричастност към проблемите на околната среда и нейните обитатели.

Изразяваме огромна благодарност за старанието, личната изява и уменията за рециклиране на отпадъци на всички участници!

Очаквайте, в края на май, изложение на моста на река Арда на триизмерни чаплови макети, с официално награждаване на средношколците, участващи в конкурсна образователно - приложна кампания "Пази дивите птици"!

Дейността е част от проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, в рамките на най - голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Снимки: ментор Ибрахим Кьосеюмер

Още по темата: тук
С реализацията на последното ниво 6 - „Follow me / Следвай ме”, с младежки насоки за дигитална детоксикация приключи проект „Бинарно прегаряне”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства“ 22 г.

Младежките насоки за преодоляване на бинарното „прегаряне” са записаните върху стари компактдискове и са достъпни в сайта на проекта. Множес тво средношколци се включиха в създаването на специфичен дигитален жаргонен речник /синкретична смесица от английски език, „чат” език и жаргон/, идентифициращ екранната култура на общуване в затворени кръгове като мост между поколенията:

„Метадоновата” терапия измести фокуса на забавления от наситено емоционален виртуален свят към творческо претворяване и преосмисляне на реални и образователни преживявания. Така се изгради реален мост между гейминга / фабинга и социума чрез изкуство, разбиране и поощрение в споделен креативен процес за адаптация и реализация на публики към визията на бъдещето.

Проектът бе с продължителност 5 месеца и се финализираха дейности за преодоляване на дигиталната зависимостта чрез форми на изкуство, тип игра, с реални „нива” - дискусии, художествено и приложно изкуство, сетивно преживяване, видео самооценка, препоръки за дигитално „изключване” и създаване на жаргонен младежки речник.

Изразяваме благодарности на средношколците от различни училища в града, участвали в различните нива.

Благодарим за ефективното и ползотворно партньорство на Глобал Нет, Кърджали и Фондация „Надежда”, Кърджали.
На 20 април РБ „Н.Й.Вапцаров”  отбелязва 64 години от създаването си


Началото е поставено през
1959 година с решение №12 на Министерство на просветата и културата с фонд от около
25 000 тома.

 


64 години по-късно Регионалната библиотека продължава да се развива със съвременната си информационна система на обслужване и с повишаване на квалификацията на специалистите, отстоявайки мястото си на една от водещите институции в духовния живот на Кърджали.

През 2022 година под ръководството на Елисавета Кехайова, директор на културната организация бяха спечелени рекордните 7 проекта за подобряване благосъстоянието на средношколци с иновативни и интегрални подходи за обучение и се застъпничество за човешките права:
Проект: „Контаминации на реалности” по програма „Визуални изкуства” 21, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” ; Проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия” 22 , с финансовата подкрепа на Български фонд за жените. Проект: „Дигитални трансформации” 22, с финансовата подкрепа на НФ „Култура”. Проект „Библиотеката - методичен, обучителен и краеведски център” 22, с финансова подкрепа на МК. Проект от Министерство на културата по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност“ . Проект "Градът на чаплите" по програма „Ти и ЛИДЛ за по-добър живот” към инициатива на "Лидл България" в област Околна среда . Проект „Бинарно прегаряне” по Програма „Социално ангажирани изкуства“ 22 г. на НФ „Култура”.

За годината, изпълнена с постижения, директорът Елисавета Кехайова е номинирана за престижните награди „Златна ябълка” 2023 към Национална мрежа за децата за принос към правата и благосъстоянието на децата в България.
На 30 март в РБ „Н. Й. Вапцаров” се проведе финална пресконференция по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Проектът цели дигитални трансформации на образователни инициативи и културни политики и продължи 7 месеца.
Представени бяха резултатите от проекта.
Открий весели истории и забавни приключения в новите книги на Детски отдел.На 29 март се проведе екологична акция за почистване в района на местообитанието на чапловите птици по проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, Кърджали, в рамките на най - голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.
Флаш изложба с 100 младежи с адаптирани от вестници графики в ръце от Вл. Чукич, от градския площад до Община Кърджали по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на НФ „Култура”Изложба на приложни илюстрации на В. Чукич в галерия
„Дар” по проект „Дигитални трансформации”,
с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”В навечерието на националния ни празник, Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” предлага на своите потребители нова онлайн услуга – достъп до „Дигитална библиотека Кърджали”. Изградената дигитална колекция предлага неограничен достъп на потребителите и дава възможност за ефективно търсене, пълнотекстово ползване, изследване и споделяне на дигитално съдържание. В глобалното пространство са представени периодични издания излизали през 20-40-те години на 20 век : „Арда”, „Арденска дума”, „Мастанлийски окръжен вестник”, „Бяло море” и други. Те са неоценим информационен източник за живота, бита, обичаите, историческите и политически щрихи на ежедневието на Кърджали и региона от онова време. В категория „Книги” приоритет ще имат издания, отпечатани преди 1944 г . Дигиталният масив е нов културно-исторически и образователен ресурс, който ще удовлетвори информационните потребности на изследователи, краеведи, учители и ученици, студенти, както и на всички, които проявяват интерес към историята на Източните Родопи. Дигиталната колекция ще се обогатява и развива. Сканираните периодични издания се съхраняват във фонда на НБ ”Иван Вазов” – Пловдив . „Дигитална библиотека Кърджали” е създадена в изпълнение на проект „Библиотеката – методичен, обучителен и краеведски център”, финансиран от Министерство на културата.
На 7 март във фоайето на Регионална библиотека бе открита изложба с арт творби на талантливи младежи от област Кърджали, към ниво 6 - „Цифров детокс” по проект „Бинарно прегаряне”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.
По повод 150 годишнината от гибелта на Васил Левски, Регионална библиотека представи новото издание на книгата: "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов-първи братовчед на Апостола". Пред кърджалийска публика днес книгата бе представена от правнукът на автора, неин издател и родственик на Васил Левски, г-н Стефан Караиванов.
Книга за Апостола ще бъде представена от Стефан Караиванов - родственик на Васил Левски в РБ „Никола Й. Вапцаров"

На 23 февруари /четвъртък/ от 17.00 часа в РБ „Никола Й. Вапцаров” ще бъде представена книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. Изданието съдържа спомени на първия братовчед на Апостола - Васил Караиванов, множество писма и документи, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов. Книгата е преиздадена от Стефан Караиванов , правнук на автора и родственик на Васил Левски, с когото читателите ще имат възможност да се срещнат.
Новите книги закупени по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” са вече в Детски отдел на РБ „Н. Й. Вапцаров” и Ви очакват! 

"Градът на чаплите"
Филм

Призовава за опазване на редки птици в смесената чаплова колония, гнездеща в центъра на град Кърджали, за ограничаване на негативното въздействие от човешка дейност и припомня за риска от заличаване на природния феномен.

Опознаването и опазването на редките птици е съпричастност и отговорност към проблемите на околната среда.

Обогатява и развива орнитологичното многообразие на местно и национално ниво с достъп до всички.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011