СЪБИТИЯ: 2023


На 29 март се проведе екологична акция за почистване в района на местообитанието на чапловите птици по проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, Кърджали, в рамките на най - голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.
Флаш изложба с 100 младежи с адаптирани от вестници графики в ръце от Вл. Чукич, от градския площад до Община Кърджали по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на НФ „Култура”Изложба на приложни илюстрации на В. Чукич в галерия
„Дар” по проект „Дигитални трансформации”,
с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”В навечерието на националния ни празник, Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” предлага на своите потребители нова онлайн услуга – достъп до „Дигитална библиотека Кърджали”. Изградената дигитална колекция предлага неограничен достъп на потребителите и дава възможност за ефективно търсене, пълнотекстово ползване, изследване и споделяне на дигитално съдържание. В глобалното пространство са представени периодични издания излизали през 20-40-те години на 20 век : „Арда”, „Арденска дума”, „Мастанлийски окръжен вестник”, „Бяло море” и други. Те са неоценим информационен източник за живота, бита, обичаите, историческите и политически щрихи на ежедневието на Кърджали и региона от онова време. В категория „Книги” приоритет ще имат издания, отпечатани преди 1944 г . Дигиталният масив е нов културно-исторически и образователен ресурс, който ще удовлетвори информационните потребности на изследователи, краеведи, учители и ученици, студенти, както и на всички, които проявяват интерес към историята на Източните Родопи. Дигиталната колекция ще се обогатява и развива. Сканираните периодични издания се съхраняват във фонда на НБ ”Иван Вазов” – Пловдив . „Дигитална библиотека Кърджали” е създадена в изпълнение на проект „Библиотеката – методичен, обучителен и краеведски център”, финансиран от Министерство на културата.
На 7 март във фоайето на Регионална библиотека бе открита изложба с арт творби на талантливи младежи от област Кърджали, към ниво 6 - „Цифров детокс” по проект „Бинарно прегаряне”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.
По повод 150 годишнината от гибелта на Васил Левски, Регионална библиотека представи новото издание на книгата: "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов-първи братовчед на Апостола". Пред кърджалийска публика днес книгата бе представена от правнукът на автора, неин издател и родственик на Васил Левски, г-н Стефан Караиванов.
Книга за Апостола ще бъде представена от Стефан Караиванов - родственик на Васил Левски в РБ „Никола Й. Вапцаров"

На 23 февруари /четвъртък/ от 17.00 часа в РБ „Никола Й. Вапцаров” ще бъде представена книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. Изданието съдържа спомени на първия братовчед на Апостола - Васил Караиванов, множество писма и документи, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов. Книгата е преиздадена от Стефан Караиванов , правнук на автора и родственик на Васил Левски, с когото читателите ще имат възможност да се срещнат.
Новите книги закупени по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” са вече в Детски отдел на РБ „Н. Й. Вапцаров” и Ви очакват! 

"Градът на чаплите"
Филм

Призовава за опазване на редки птици в смесената чаплова колония, гнездеща в центъра на град Кърджали, за ограничаване на негативното въздействие от човешка дейност и припомня за риска от заличаване на природния феномен.

Опознаването и опазването на редките птици е съпричастност и отговорност към проблемите на околната среда.

Обогатява и развива орнитологичното многообразие на местно и национално ниво с достъп до всички.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011