Архив 2017


За трета поредна година на церемония в Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров" беше връчена наградата „Читател на годината” за 2017 година носител на престижното отличие е Катя Йорданова Ковачева с 244 заети книги, а със 165 прочетени книги в Детски отдел на наградата получи Николай Стоянов – ученик от СУ ”П.Р.Славейков”. В отговор на журналистически въпрос Катя Йорданова каза, че четенето на книги за нея е нещо естествено и не минава дори ден, в който да не е прочела поне няколко страници. Николай Стоянов сподели, че в свободното си време се занимава с различни неща, но най-голямо удоволствие му носи четенето на книги.

Победителите в инициативата „Читател на годината 2017" получиха грамота и предметна награда, връчени от директора на регионална библиотека Уляна Ганева. Тя пожела на отличените светли Коледни празници, здраве и късмет през Новата година и да продължават все така да обичат книгата.Няма бъдеще без епичната Вапцарова борба за човеколюбие и свобода

Изтъкнатият наш режисьор, есеист, преводач и поет Мая Вапцарова гостува в Кърджали на 13 декември по повод 108 - годишнината от рождението на Никола Й. Вапцаров и по покана на най-голямото ни книжовно средище – Регионалната библиотека, носеща името на именития й сродник. Тя представи най-новия си документален филм “Епоха”, създаден  по повод 75-годишнината от разстрела на Вапцаров, и най-новата си поетична книга “Арена”, дело на ИК “Захари Стоянов”.

Редакторът на стихосбирката, поетът Петко Каневски, говори за многостранното художествено присъствие на Мая Вапцарова в нашето културно пространство, за нейната мисия да изгражда мостове между минало, настояще и бъдеще, да продължава борбата и вярата на именития си родственик.

Пред Мая Вапцарова, отбеляза Каневски, пътят е един – към онзи Бог на Вселената, наречен Човеколюбие, на който служеше безрезервно и нейният велик сродник, заплатил с живота си високата цена да бъде истински борец за свобода и хуманност. И в поезията си, и във филмите си, тя никога не е изневерявала на неговото водещо кредо – вярата в доброто.

С филма “Епоха”  Мая Вапцарова прави не само силно емоционален “прочит” на кръвта на Вапцаров, на духа на неговата ДНК, но в нея съзира и бъдещето на всеки един от нас. Защото няма бъдеще без епичната Вапцарова борба за човеколюбие, за любовта, доброто и красотата в православната ни вяра.

Според поетесата-режисьор, сега въпросът “какво ще ни дадеш, историйо”, би трябвало да се замени с “къде живеем, историйо?”. И той сега стои много болезнено и натрапчиво. Не трябва да спираме да се питаме, каза Вапцарова, защо позволихме на западния вятър на промените да довее до нас толкова много псевдокултурни идеи и явления? Защо позволихме да забравим своите изконни ценности, да залинее нашата богата култура, която ни даваще духовна устойчивост, стабилност.

Но макар че позволихме да увредим духа си с много лезии, носещи най-страшните, нелечими, онкологични заболявания, все пак има надежда. Тази, завещана ни от Никола Вапцаров. И аз я виждам в проявите на белязаните от провидението наши личности, мъдреци, творци, които теглят “каруцата” на битието ни, които са призвани да събуждат духа ни, да повдигат приспаното ни достойнство и самочувствие, отбеляза Мая Вапцарова.


В Регионална библиотека е подредена изложба, посветена на 108 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров, която включва документи от фонда на библиотеката.
Посетителите могат да видят фототипното издание на единствената издадена приживе стихосбирка на поета ( 1940 г.) - „Моторни песни” с илюстрация на големия български художник Борис Ангелушев превеждана на редица езици. Показани са още фототипни издания на ръкописните му тетрадки , биографични документи, научни изследвания, статии от периодичния печат, изказвания и стихотворения на световни писатели посветени на големия поет, плочи с изпълнения на негови стихотворения.
Вапцаров отдавна не е  само български поет – той е поет на света, достоен посланик на българската култура. Удостоен е посмъртно с международната награда за мир през 1952 г., връчена на майка му Елена Вапцарова през 1953 г.
Представени са още една малка част от стиховете, посветени на поета на Янис Рицос, Мануел Идалго, Ганга Вимал, Николай Егоров , Кемал Йозер , както и думи за него на Джеймс Олдридж, Джон Чийвър, Пиер Гамара, Сергей Михалков и Азис Несин.


В Международния ден на доброволеца 5-ти декември Регионална библиотека беше домакин на среща – разговор за доброволчеството. Участници в събитието бяха младите хора от Клуб „Доброволци в действие” при ОУ „Свети Климент Охридски” с ръководител София Калинова и от Клуб „Млад доброволец” при СУ „Отец Паисий” с ръководител Северина Вълчева.
През лятната ваканция активни млади хора, читатели на библиотеката се посветиха на една добра кауза - доброволчеството. Те ежедневно посещаваха отделите на библиотеката, запознаваха се с тънкостите на библиотечната работа и обслужваха свои връстници, дошли да заемат книги. Всички те Василена, Дима, Кичка, Матея, Никол, Николай и Симона получиха сертификат „Доброволец на библиотеката”.
По време на срещата Сиел и Едуина доброволки към Общинския съвет по наркотични вещества направиха презентация на своята работа през изтеклата година.
Основната цел на срещата бе библиотеката да популяризира доброволчеството и да даде нови перспективи за участие и сътрудничество между младите хора в бъдещи добри каузи.


Коледна работилница в Детски отдел на РБ „Н.Й.Вапцаров” -
01 – 15.12.2017 г.
Сръчните ръце на децата от класа на госпожа Антоанета Добрева при СУ „Отец Паисий” изработиха красиви коледни картички и рисунки. В Коледната работилница на детския отдел на библиотеката те показаха въображение и сръчност. Художничката Мая Мечева селектира най-добрите и насърчи младите творци да продължават да рисуват.
Преди да си тръгнат от библиотеката малките читатели си взеха книги за прочит през зимната ваканция.
 
Национален форум "Библиотеките днес" 2017


За втора поредна година регионална библиотека в партньорство със Сдружение "Устойчиво развитие" реализира интерактивната игра "Търси съкровището". Тя се проведе в рамките на Инициативата   "Време за движение" /"Time to Move"/, част от мащабна кампания на   Евродеск България.
Децата - участници с голямо желание и ентусиазъм търсиха съкровището из лавиците с книги. Детския отдел на библиотеката се превърна в приказно място, където след всеки верен отговор търсачите на съкровища намираха част от пъзел. В играта участваха три отбора от ОУ "Свети Климент Охридски", СУ "Отец Паисий" и СУ "Владимир Димитров - Майстора". Децата умело и бързо се справиха с поставените задачи, показаха много добро познаване на фонда на библиотеката и завършиха с еднакво време. Всички те получиха награди и се обединиха около мнението, че съкровището е знанието, а то е скрито в книгите. В края на играта всеки отбор подреди пъзел, изобразяващ картата на област Кърджали.
В конкурса за рисунка участниците бяха разделени в две възрастови групи. В първа възрастова група до 10 години победител е Ивайла Димова - III клас, следвана от София Вълчева - III клас и Беркай Михайлов - III клас всички от СУ "Владимир Димитров - Майстора". Във втора възрастова група журито класира на първо място Мария – Магдалена Делчева - VII клас на СУ "Владимир Димитров - Майстора", с подгласнички Йозлем Идриз - VII клас от същото училище и Анастасия - Радослава Станева - VI клас на СУ "Отец Паисий".
Надпреварата продължи с викторина. Участниците в нея направиха виртуална разходка из забележителностите на Кърджали и областта и обогатиха знанията си за родния край.
Участниците и организаторите се разделиха с пожелание за още много съвместни инициативи.
В деня на народните будители отдел „Краезнание” при Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” - Кърджали представя библиографията за Мария Николчовска, етнограф, изследовател на Източните Родопи, чиито публикации са ценен източник за източнородопското краезнание, търсени от многобройни потребители – научни работници, историци, музейни специалисти и краеведи. Библиографията има за цел да отрази най-пълно изследователската дейност на Мария Николчовска - да подпомогне тези, които се интересуват от бита, обичаите и празниците на населението в Източните Родопи.
По повод Деня на народните будители -

1 ноември
Регионална библиотека обявява
Ден на отворените врати


Всеки посетител ще получи безплатна годишна читателска карта.

Заповядайте, очакваме Ви!


Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” – Кърджали проведе своята първа среща, с млади хора, като инфо точка на ЕВРОДЕСК мрежата в България.
ЕВРОДЕСК координатора на библиотеката Мая Мечева запозна младежите с две платформи:

...............................eurodesk.eu ; www.eurodesk.bg

с актуална информация за обучение, стаж, доброволчество и пътувания в европейските страни.
Изключителен интерес предизвикаха въпросите, касаещи възможностите за обучение, за доброволческа работа, стаж и стипендии в страните от Европейския съюз.
Директорът Уляна Ганева открои ролята на библиотеката като част от информационната мрежа от глобални библиотеки в страната. Като инфо точка за ЕВРОДЕСК библиотеката ще допринесе за пълноценно информационно обслужване на младите хора от нашия регион, ще им предостави достъп до информация относно възможности за обучение, работа и стаж в страните от Европейския съюз.
Младежите получиха брошури и информационни материали и с ентусиазъм приеха новината, че могат да получат информация по интересуващите ги въпроси и на място в библиотеката.

Днес /20.10./ в информационния център на библиотеката бяха обявени резултатите от конкурса за мултимедийна презентация на тема „За подвига и признателността”, посветен на 105 години от Балканската война и 21 октомври – Деня на Кърджали. Жури в състав Златка Янева - председател, завеждащ отдел „Справочно-библиографски и Краезнание”, г-жа Василка Ташкова – историк и г-жа Галина Деликирова – системен администратор определи победителите. Първа в конкурса е Елица Атанасова от СУ „П.Р.Славейков” с ръководител Димитър Димов. Поощрителна награда за добро представяне получиха Георги Дичев и Кирил Добрев от СУ „Отец Паисий” с ръководител Кирил Гогов.
Библиотеката благодари на всички участници за проявения интерес към темата на конкурса, а също така и за отношението им към историята на Кърджали.


Отличените презентации:

І НАГРАДА


Елица Атанасова
Ръководител: Димитър Димов
СУ "Петко Рачов Славейков"
гр. Кърджали

 

НАГРАДА
ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ


Георги Дичев и
Кирил Добрев
Ръководител: Кирил Гогов
СУ "Отец Паисий"
гр. Кърджали

 
В Европейския ден на езиците 26 септември, активни млади читатели на регионална библиотека, четоха стихотворението „Вяра” на Никола Вапцаров на седем европейски езика. Миниатюрното издание (джобен формат) е от 1968 година, и съдържа 29 превода на произведението.
Младите хора, които изучават по поне два чужди езика, с ентусиазъм рецитираха стиховете на патрона на Регионална библиотека Никола Вапцаров и бяха силно впечатлени от звученето на стихотворението на езика на Шескспир, Пушкин, Молиер, Сервантес…
Литературното четене продължи с любими откъси от произведения на чужди езици.
Учениците прочетоха   откъси от ”Горски приказки” на италиански и от „Приказки и гатанки” на руски език на детската писателка Маргарита Павлова, които прозвучаха и на български, за да бъдат разбрани от всички в залата.
Срещата приключи с музикален поздрав – песен на италиански език.КОНКУРС ЗА МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ


РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „
НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

Обявява
конкурс за мултимедийна презентация
на тема: „За подвига и признателността”
посветен на 105 години от Балканската война и
21 октомври – Деня на Кърджали

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас. Участието може да бъде индивидуално или в екип. В разработването на един проект могат да участват максимум 3 ученици.
Проектите да бъдат представени  във формат по избор и обем до 20 слайда или 20 сцени.
В писмото участниците задължително посочват трите си имена, училище, клас, селище, телефон, e - mail, консултант или научен ръководител и използвани източници.
Мултимедийните презентации се подават в срок до 13 октомври 2017 г. на e - mail:  beactive@abv.bg

Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури.

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:
• аргументираност и историческа достоверност на темата;
• стил и езикова компетентност;
• оригиналност и творчески подход към темата;
• елементи на изследователска дейност;
• естетическо оформление;
• коректно посочване на използваните източници.

На 20 октомври 2017 г. от 11 часа в Информационния център на библиотеката ще бъдат обявени резултатите от конкурса и наградени победителите. Отличените проекти ще бъдат представени на живо и качени в YouTube канала на библиотеката.
Безплатна правна информация за гражданите в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”

Нова услуга предоставя регионалната библиотека на гражданите на Кърджали и областта. Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие. Услугата е за хора, изправени пред правен казус, който трябва да разрешат, но не знаят откъде да започнат и нямат средства за скъпи юридически консултации.
Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на имейл: library_kli2003@yahoo.com, както и на място в информационния център „Библионет” на библиотеката. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.
В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.
Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация „Глобални библиотеки – България”, с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Примери:
Как да Ви признаят трудов и / или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;
Какво да направите ако бездомни кучета ви нахапят на улицата;
Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.

За контакти и допълнителна информация:
Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”
Галина Деликирова: 0361/ 62990, 0879294611

Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете откъде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? РБ „Н.Й.Вапцаров” ще Ви насочи как да се справите с юридическите проблеми, които имате.


.....От 12.09. в РБ „Никола Вапцаров” е експонирана изложбата
...............................„И тя като мен”
Инициативата е част от националната кампания за превенция на дискриминацията и насилието сред жените, организирана от Фондация „Деца на България“. Постерите и посланията са своеобразна покана за разговори и дебат. Целта е да бъде насочено общественото внимание към изкуственото разделение и дискриминацията, както и към начините те да бъдат преодолени. Към паната с послания библиотечните специалисти подредиха витрина с книги от фонда на библиотеката, третиращи проблемите, свързани с насилието. Защо в библиотеката? Защото тя е обществено място със свободен достъп и притежава литература, която може да подпомогне осъзнаването на проблема за домашното насилие и да покаже начините за справяне с него.
Експозицията може да бъде разгледана от читателите и посетителите на библиотеката всеки делничен ден от 9 до 18 часа.
Изложбата ще бъде представена в над 50 града на страната.


РБ „Никола Вапцаров” и НЧ „Обединение 1913”
обединяват усилията си
за повишаване
квалификацията на библиотекари от областта

Осем читалищни секретари и библиотекари от читалища на област Кърджали ще преминат обучение за придобиване на ІІІ степен професионална квалификация по професия "Библиотекар", специалност "Библиотекознание". Откриването на обучението ще се състои в понеделник – 17 юли в 10 часа в НЧ „Обединение 1913” – Кърджали. Обучението се провежда в партньорство с РБ „Н. Й. Вапцаров”.
Фондация „Глобални библиотеки – България” предоставя безвъзмездна финансова подкрепа на служители със средно образование от обществените библиотеки, подписали споразумение за партньорство с фондацията. Финансовата подкрепа е 90% от пълния размер на индивидуалните такси за обучение в лицензирани от НАПОО центрове за професионално образование. Курсовете ще се организират и проведат в периода до 31 октомври 2018 г. чрез електронна платформа за дистанционно обучение.
НЧ „Обединение 1913” Кърджали е учебна база на Асоциация „Съвременни читалища”, с лиценз на Център за професионално обучение № 200612327/31.05.2006г. За официалното откриване ще пристигне инж. Георги Петров, председател на Асоциацията.
Продължителността на обучението е 960 учебни часа. Основните дисциплини в програмата са: Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и др. Практическите занятия ще се водят от специалисти от РБ”Н.Й.Вапцаров”.
Обучението завършва с Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, съгласно чл. 39, т. 2 от Закона за обществените библиотеки.
Успешно положилите държавните изпити ще получат Свидетелство за придобита III степен на професионална квалификация по професия "Библиотекар", съгласно чл. 52, 52а и 53 на Наредба № 4 за документите за системата на народната просвета.
Целта на обучението е да бъдат подкрепени библиотечни служители с натрупан практически опит, но без придобита степен на професионална квалификация да изпълнят изискванията на Закона за обществените библиотеки.

Изложба „Нему равен друг няма”,
посветена на 180 години от рождението на
Васил Левски, беше открита в Регионалната библиотека

Експозицията представя част от документалното наследство на Апостола, научни изследвания, биографични документи, исторически съчинения и художествени творби, посветени на неговия живот и дело. Показани са негови снимки, факсимилета на оригинални документи, репродукции на картини на наши художници.Изложба, посветена на 180 години
от рождението на Васил Левски под надслов

„Нему равен друг няма”

открива Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” на
11 юли 2017 г. в 11.00 часа

Експозицията включва книги, сборници, албуми, съдържащи документални, исторически и биографични факти, изследвания, художествена литература – разкази, поезия и песни за живота и делото на Апостола, репродукции на картини от известни български художници.
Гражданите на Кърджали могат отблизо да се запознаят с богатия набор библиотечни документи, посветени на Васил Левски, които библиотеката притежава. Изложбата е разположена във фоайето на втория етаж на библиотеката и може да бъде видяна до края на месец септември 2017 г.

На 30.06.2017 г. завърши обучението на шеста поредна група читатели по начална компютърна грамотност в информационен център "Библионет" към РБ "Н.Й.Вапцаров". След едноседмичен курс за придобиване на актуални знания и умения за работа с модулите: Windows 7, Word 2007 и Internet, участниците получиха удостоверения за успешно преминато обучение.
..
В деня на лятното слънцестоене /21.06/ в читалня “Изкуство” на Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров” бе представена осмата по ред книга на инж. Стоян Авджиев със заглавие “Нови 100 стихотворения”. На 74 години той има вече 800 публикувани стихотворения. Книгата му бе представена от преподавателя по литература във филиала на ПУ в Кърджали “Л. Каравелов” и поетесата Лияна Фероли.
С присъщата си дълбока искреност, отбелязаха те, Стоян Авджиев разказва, споделя своя живот, емоциите, вълненията си, чувствата, които изпитва към ставащото около него. Откликва спонтанно, с радост на омаята си от живота и с болка от многото ни родни проблеми. Но с най-голяма отдаденост възпява род, родина, вяра, любимите си хора. Дълго търсил с непреодолим копнеж смисъла на земното ни пребиваване, стига до обобщението, че човекът е призван да живее в синхрон с естествения природен ритъм, да се вълнува от мириса на хляба, на пролетта, да вярва, че всяко зло е за добро и да се отнася с доверие към промислите на неговия Създател. Тази оформила се вече в пълнота негова жизнено-земна философия е повлияна и от девиза на неговите деди, които казвали: "Наше знаме е месалят!".
Промоцията бе уважена от приятели на Стоян, от колеги, роднини и братя по перо и др. Накрая всички присъстващи получиха от поета за подарък новата му книга с поименен автограф.Лятна читалня в парка /Градската градина/
от 1 юни до 31 август всеки делничен ден
от 10.00 до 13.00 часа

Откриване на 01 юни от 17.00 часа
Заповядайте!
.................

По случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост библиотекари от РБ „Н.Й.Вапцаров” получиха отличия.
За принос в приобщаването на децата към книгите Галя Настева, завеждащ Детски отдел, бе отличена с грамота от областния управител Никола Чанев.
За висок професионализъм Величка Кирчева, библиотекар в читалня „Изкуство”, получи грамота и плакет от кмета на община Кърджали Хасан Азис.
............................................Честито, колеги!

На 12 май се проведе Регионална кръгла маса „Библиотеките и децата” - заключително събитие на Регионална библиотека по повод XII – та Национална библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие” 9-13 май 2017 г. Във фокуса на вниманието бяха децата и превръщането им в четящи хора. В кръглата маса участваха библиотечни специалисти от Регионална библиотека и читалища от област Кърджали, представители на Регионалното управление на образованието и НПО, директори на детски заведения, начални учители. Всички те имаха възможност да споделят добри практики от своята работа и да коментират проблемите, с които се сблъскват. Чрез споделения опит и последвалата дискусия търсиха пътища, които да доведат отново децата в библиотеката.

В рамките на Националната библиотечна седмица Регионална библиотека за първи път организира инициативата
„Библиотекар за един ден”

Повече от 40 деца от 5 - ти до 12 - ти клас влязоха в ролята на библиотекари в „Детски отдел” и „Обслужване”. Момичетата и момчетата се запознаха с работата в отделите на библиотеката, проследиха пътя на книгите от отдела по комплектуване до лавиците в залите, запознаха се с библиотечните каталози. След това младите библиотекари сами регистрираха и обслужваха читатели.
Част от участниците в тази инициатива изявиха желание да бъдат доброволци в библиотеката през лятната ваканция.

Пътуващата изложба “Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски” беше открита в Деня на библиотечния работник -11 май в Кърджали

Тя е дело на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София. Изложбата е базирана на лични и други документи и материали, свързани с Апостола, каза при откриването на изложбата Александър Мошев, специалист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека. Тя е един своеобразен разказ в картини за живота на Васил Левски. Подбраните архивни материали и фотографии, подредени в 11 табла, разкриват по-важните събития от краткия, но съдържателен и смислен живот на Апостола на свободата. Разказът в табла започва с животопис, чрез който в кратка форма е разказана историята на най-великия син на България от неговото раждане до героичната му смърт. Експонираните документи са ярък пример за организационния гений, жертвоготовността и себеотрицанието на Апостола за свободата на Отечеството, допълни Мошев. Сред документите Мошев открои личния бележник на Васил Левски, който той определи като един изключителен документ, по своето съдържание и по своята документална сила, защото в най-голяма степен ни позволява да надникнем в душевността, мислите и идеите на Апостола, така както нито един друг документ не ни дава тази възможност.
Александър Мошев посочи, че във фондовете на Националната библиотека се съхранява по-голямата част от документите, писани от Васил Левски, както и онези, свързани с неговата революционна дейност. С ред тях са над 200 собственоръчно написани документа, част от които представени в настоящата изложба.
Изложба ще остане експонирана в РБ "Н.Й.Вапцаров" до 17 май.

В навечерието на професионалния празник на библиотечните работници - 11 май, в регионалната библиотека беше открита изложба с 10-те най-добри фотографии от фотоконкурса „# Четенето”. Над 40 младежи изпратиха свои творби за участие в конкурса. Компетентното жури в състав: Петко Борисов, Мехмед Реджеб и Мая Мечева излъчи финалистите.  
Първото място зае Виктория Грозева от клуба по фотография към ОДК, втори е Димитър Чаушев от СУ ” Йордан Йовков”, трета е Маргарита Петрова от СУ „П.Р.Славейков”.
В присъствието на много гости Уляна Ганева, директор на библиотеката, поздрави победителите и връчи на всеки от тях грамота, книга, флаш-памет и едногодишна читателска карта за библиотеката.


"Героите от книгите ми оживяват""Книгите са нашите очи към света"На 10.05.2017 г. в 11.30 часа
във фоайето на
РБ "Никола Й.Вапцаров"
ще се открие изложба
с десетте най-добри фотографии
от конкурса "#Четенето".
Победителите ще получат награди.

Заповядайте, очакваме Ви!В рамките на XII-та Национална библиотечна седмица

9 - 13 май
Регионална библиотека обявява
Дни на отворените врати


Всеки посетител ще получи
безплатна годишна читателска карта.

Заповядайте, очакваме Ви!Библиотекар за един ден

Уважаеми приятели,

Отделите „Детски отдел” и „Обслужване на читатели” при Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” Ви канят да се присъедините към инициативата „Библиотекар за един ден”, която се провежда по повод 11 май – професионалния празник на библиотечния работник.
Могат да участват ученици от 5-ти до 12-ти клас.
Заявете своето желание за участие на е- mail: zaemna_kj08@abv.bg или GSM: 0879423801 до 5 май 2017 г. Изпратете ни трите си имена, училище, телефон за връзка и предпочитаните от Вас дати от 9-ти до 12-ти май 2017 г.
Участниците ще влязат в ролята на библиотекари за един ден - ще обслужват читатели, ще извършват справки за търсене на книги, ще се запознаят с онлайн библиотечните каталози и други. Кандидатите ще бъдат обособени в две групи: от 10 до 15 години, и от 16 до 19 години.
Всички, включили се в инициативата ще получат безплатна едногодишна читателска карта за библиотеката.
=====Очакваме Ви!

Във вълнуващо преживяване се превърна срещата на детската писателка и поетеса Мария Маринова от Сандански в СУ „П.Р.Славейков”. Авторката представи пред четвъртокласниците своите детски книж ки „Леткина плетка” – стихове за деца, „Ха познай” – гатанки, „Закачка плачка” – стихове за деца, „Гатанки загадки за дечица сладки”, „Атагорд чудовището”, „Мило коте”, „Рисунки без лилаво” и други. А „Звезден сън” и „Войната на адроните” са най-новите й издания с фантастични приказки. Тя разказа на децата как е започнала да пише, а след това им прочете свои творби.
Децата зарадваха Мария Маринова с кратък рецитал по нейни стихове. В края на срещата си взеха книжка с автограф от автора.
По- късно същия ден Мария Маринова се срещна с нейни колеги-библиотекари и местни творци. Тя прочете стихове от най-новата си лирична книга за възрастни “Нещо бяло се случи”, получи поетични поздрави от колегите си по перо .
Мария Маринова е автор на 11 детски книги и на 3 стихосбирки за възрастни / “Светулка в мрака”, “Запалена сълза” и “Нещо бяло се случи”/. Публикува свои стихове в национални медии, носителка е на национални награди за литература. Член на Съюза на българските писатели.
Скъпи приятели и колеги,
Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”
има удоволствието да Ви покани
на среща – разговор с
писателката Мария Маринова

/член на Съюза на българските писатели/
на 26 април /сряда/ 2017 г.
от 17.30 часа в Читалня „Изкуство” на Библиотеката

Заповядайте!
Очакваме Ви!

С невероятна емоция и ентусиазъм премина вечерта „В света на Пърси Джаксън”. Тя беше част от инициативите на РБ „Н.Й.Вапцаров”, посветени на седмицата на детската книга и изкуствата за деца, Маратона на четенето и Международния ден на книгата и авторското право. Пърси Джаксън е герой от хитова поредица на Рик Риърдън. Преведени на повече от 20 езика, романите за приключенията на младия полубог Пърси Джаксън и приятелите му завладяха тийнейджърската публика и Кърджали не прави изключение. Вечерта бе подготвена и осъществена по желание на читателите на детския отдел на библиотеката. Сред подходящ декор, дело на библиотекарите, децата участваха в своеобразно състезание - отговаряха на въпроси и получаваха съответния брой точки. Компетентно жури следеше за спортсменското отношение между участниците и за честността по време на съревнованието. Участниците от хижата на Хермес събраха най-голям сбор от точки. След тях се отличиха хижите на Атина, Посейдон и Арес. Всички участници получиха поздравления за участието си в това чудесно забавление.
=
С много настроение и усмивки премина срещата на зам. кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова с децата от детска градина „Чайка”. Тя прочете приказката „Златокоска и трите мечки”, избрана от децата в детското заведение.

=
По-рано през седмицата „Маратонът на четенето” премина през детска градина „Вяра, Надежда и Любов”, където актьорът Атанас Атанасов пренесе децата в царството на дивите лебеди от едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен.

==
В детска градина „Щастие” гост беше кърджалийската писателка Виолета Михова. Тя прочете пред малчуганите своята вълшебна приказка за Кристалната фея. След това децата с голям ентусиазъм отговаряха на гатанките на авторката от книжката й „До чудесата”.

=
Детска градина „Дъга” пък посрещна Лиана Фероли, която чете на децата стихове и гатанки от Борислав Ганчев – Борко Бърборко. Децата рецитираха стихотворения, а накрая изпратиха гостите с песен за пролетта.

======
Децата от детска градина „Максим Горки” много се забавляваха с героите от авторските творби на Божидара Ангелова - Леля Приказка „Малко съчинение за голямо наводнение” и „Приказка за леля Капка и за странната й шапка”.

Посещенията в детските градини и четенето на приказки и произведения за деца има за цел да стимулира грамотността и да приобщи по - голям брой деца към книгата и четенето. Проявите са част от инициативите на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” посветени на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца и Маратона на четенето.
По повод Маратона на четенето и
Международния ден на книгата /23 април/

19, 20 и 21 април
Регионална библиотека обявява
Дни на отворените врати


Всеки посетител ще получи безплатна годишна читателска карта.

Заповядайте, очакваме Ви!

„Маратонът на четенето” продължава. С много настроение премина срещата на леля Приказка с децата от детска градина „Баба Тонка”. С музика и песен Божидара Ангелова представи пред малчуганите своите авторски приказки „Малко съчинение за голямо наводнение” и „Приказка за леля Капка и за странната й шапка”.

По – рано, на 5 април, поетесата Лияна Фероли се срещна с децата от детска градина “Орфей”. Пред тях тя чете свои любими детски творби. Децата много се забавляваха с героите от приказките. Участниците в проявите получиха дар от Регионална библиотека книжка с български народни приказки, придружена с диск.
До края на месец април продължават инициативите на регионална библиотека, в която местни автори и общественици, ще четат любими приказки на деца от детските градини. А родителите каним да четат стихове и приказки на своите деца в Детския отдел на библиотеката всяка събота от 11.00 до 12.00 часа. Инициативата цели да вдъхне любов към четенето у децата, да обърне вниманието на обществото върху съвременната литература за деца и ролята на библиотеките в подкрепа на грамотността и образованието.

Присъединете се и вие – четенето вдъхновява!


На 8 април в Детски отдел на Регионална библиотека стартира инициативата „Къде са ми детските книжки?” - родители четоха на деца любими свои детски книжки.
С грейнали очи малчуганите слушаха приказките от детството на своите майки и баби, на автори от различни времена и други страни. С историите за животни, юнаци, русалки и феи „Работна мецана” на Леда Милева, „Приключенията на Лукчо” на Джани Родари, „Червената шапчица” на Шарл Перо, „Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен, „Пук и Чук” на Егнер Турбьорн, българската народна приказка „Тримата братя и златната ябълка” провокираха въображението на малките момчета и момичета. Те рисуваха и оцветяваха любимите приказни герои, намериха много нови приятели и така четенето се превърна в забавно преживяване.

Присъединете се и вие – четенето вдъхновява!
Всяка събота от 11.00 до 12.00 часа в
Детски отдел на Регионална библиотека.


С много усмивки и настроение премина срещата на писателката Юлия Момчилова с децата от начален курс на СУ „Йордан Йовков”. Проявата беше организирана от Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” в рамките на националния Маратон на четенето.
Авторката   поведе любопитните йовковци на своеобразен маратон през своите книжки „Зимни лудории”, „Зелени игри”, „Лесно ли е да си Дядо Коледа?”, „Вълшебната нощ”, „Игрите на палавата виелица”, „Търся приятел”. Малчуганите чуха приказката „Пеликанът Лапнишаранчо”, а двуезичната книжка „Охлювче” ги очарова и те нямаха търпение да я прочетат и оцветят илюстрациите в нея.
Юлия M омчилова е автор на приказки, стихотворения, куклени пиеси, сценарии за детски филмчета и концерти, на книги за малки деца и ученици.   Сътрудничила е на детските редакции на БНТ и БНР, печатала е в пр e стижни списания и вестници за деца. Получавала е награди от много конкурси, а през 2016 г. стана носител на националната награда за детска литература „Петя Караколева“.   Има издадени 10 книги за деца,   някои от които е илюстрирала сама .   Член е на Съюза на българските писатели.

Фотоконкурсът има за цел да покаже и популяризира четенето, книгите и библиотеките.
Конкурсът стартира от 01 април 2017 г.

Условия за участие:

1. Право на участие имат ученици до 12 клас.
2. Всеки участник може да изпрати не повече от 3 снимки в цифров формат, с размер 2 - 5 МБ. Фотографиите могат да бъдат придружени от кратък текст.
3. Всяка снимка да бъде придружена с данни за автора - трите имена, възраст населено място, училище и телефон за връзка.
4. Участниците в конкурса могат да изпращат само авторски фотографии на e-mail: beactive@abv.bg .

Експертно жури ще оцени и класира творбите.
Критерии за оценка:
Принадлежност към темата на конкурса, естетическо изпълнение, оригиналност, визуално въздействие.

Срок: 20 април 2017 г. включително.

Наградите за класираните на първо, второ и трето място ще бъдат връчени на 27 април 2017 г. в РБ „Н.Й.Вапцаров”, когато ще се открие изложба с десетте най-добри фотографии.

Конкурса се организира в рамките на националната инициатива Маратон на четенето и Международен ден на книгата и авторското право.


На 23 март - 12 деца от СУ „Отeц Паисий” VI а и VI в с ръководител Северина Вълчева гостуваха на Детски отдел в библиотеката. Гостуването се осъществи в рамките на проект „Твоят час”. Поводът за срещата беше запознаване на децата с творчеството и живота на немски детски автори. Библиотечните специалисти представиха пред децата любопитни факти за авторите на техните любими книги - братя Грим, Ерих Кестнер, Вилхелм Буш, Карл Май, Рудолф Ерих Распе и други. Децата с голям ентусиазъм и любопитство четоха текстове на български и немски език от произведенията „Хвърчащата класна стая”, „Двойната Лотхен”, „Емил и детективите” на Ерих Кестнер, „Макс и Мориц” на Вилхелм Буш, „Приключенията на барон Мюнхаузен” на Рудолф Ерих Распе и други. Спонтанно се зароди идеята децата да подготвят открит урок, който да представят пред библиотечните специалисти при следващото си гостуване в началото на месец май. На раздяла малките читатели обещаха редовно да посещават библиотеката.Поетичен поздрав за Деня на поезията от
клуб „Неиздадени ръкописи“

В Деня на Първа пролет и на щастието /20.03./ клуб "Неиздадени ръкописи" при Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" срещна прохождащи с утвърдени творци от Кърджали и Хасково. Тийнейджъри - любители на словото от СОУ "П.Р.Славейков", СОУ "Й. Йовков", ГПЧЕ "Христо Ботев" и поетите Иво Георгиев, Венета Димитрова, Стойка Мариновска, Мина Карагьозова и Иван Енчев прочетоха, коментираха свои творби и съвсем приятелски размениха мисли за естеството на литературата, диалога в културата и комуникацията между поколенията. Срещата-разговор бе посветена и на Деня на поезията 21 март. В нея бяха обменени съвсем спонтанни чувства, мисли и от двете групи творци. Но всички се съгласиха с общото становище, че дългият опит и първият устрем в творчеството трябва по-често да се срещат, до обменят своите енергии и да сверяват часовниците си за литературните критерии и изисквания на времето. Това че учениците и поетите си размениха усещането за колегиалност, загриженост и уважение към всеки един творчески порив, вълнувал нечие сърце, беше чудесно. Затова те си пожелаха повече подобни срещи. Всички млади творци от трите училища бяха поканени да станат членове на клуб “Неиздадени ръкописи” и получиха безплатни читателски карти за библиотеката.


Ученици от ОУ „Св. Климент Охридски” гостуваха в детския отдел на Регионална библиотека. Те взеха участие в „Пролетни игри в библиотеката” посветени на настъпването на астрономическата пролет. Екипът на Детски отдел подготви много забавни игри и изненади за децата от Клуб „Творчески импулс” с ръководител Десислава Станева и от Клуб „Пиша и говоря правилно” с ръководител Йорданка Назърова. С много настроение и усмивки децата четоха стихове, свързани с пролетните празници - Първа пролет, Лазаруване, Цветница и Великден, с лекота отгатваха отговорите на гатанки за пролетта и премериха сили в играта „Не се сърди човече”. Всеки един от участниците получи поздравления от екипа на библиотеката.


В навечерието на 1 март в регионална библиотека заработи работилница за мартеници. В творческата магия се потопиха учениците от IV "в" клас  от СУ "Йордан Йовков" с класен ръководител Е лена Андреева и М агдалена Русева . В три последователни дни с много старание и въображение децата изработиха мартенички с най-различни форми и материали. Библиотекарите от Детски отдел им разказаха легендата за българската мартеница. С първите символи на настъпващата пролет беше украсен Детския отдел. Друга част от червено-белите плетеници бяха предназначени за благотворителния базар в училището.
В последния ден на творческата работилница сръчните ръце на децата с много любов украсиха мартенско дърво в Детския отдел. Всеки читател, посетил библиотеката, получи мартеница изработена от децата, а чудесното мартенско дърво ще посреща читателите на библиотеката през целия месец.
Посещението в библиотеката завърши с пожелание за здраве, щастие и много пролетно настроение.

Магьосници и мъгъли се събраха в Детския отдел на Регионална библиотека „Никола Вапцаров” - гр. Кърджали, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър, която се проведе на 16 февруари 2017 г.
Вълшебната тема на тазгодишното събитие бе: Професорите на „Хогуортс”.  
Детския отдел на библиотеката се превърна в приказно място с помощта на сови, носещи писма от Хогуърт, летящи метли, магическо кълбо, отвари, магически пръчки, като онези, които се продават на „Диагон-али”, книги със заклинания и проклятия, известната разпределителна шапка, мислоем, летежна пудра, паяци, многоликова отвара, драконова кръв, риборасли, паяжини, летящи свещи и много други.  
Бяха обособени кътове от магическия свят, описан в невероятните книги за Хари Потър, съответстващи на кабинетите на професорите Албус Дъмбълдор, Сивиръс Снейп, професор Спраут и професор Трелони.
На специална „Разпределителна церемония”, участниците в приказната нощ намериха своето място в един от четирите дома от училището за магия и вълшебство „Хогуортс” – „Грифиндор”, „Хафълпаф”, „Рейвънклоу” и „Слидерин”. Заедно с магьосниците от Хогуортс, пресъздадени от Антоанета Госпова, Дамяна Атанасова, Мая Мечева, Петя Русева и Росица Петрова, те проведоха много тематични игри и състезания, и се потопиха в магическият свят, описан в невероятните книги на Дж. К. Роулинг. Прочетоха откъси от любимата поредица за момчето - магьосник.
Победители в игрите от празничната нощ са магьосниците от дома „Грифиндор”. Симона Михова се отличи в надпреварата за рисунка на любимо фантастично животно.
Всички участници получиха от домакините Сертификати за своето участие.  
Инициативата на британския издател Bloomsbury „Нощ на книгите за Хари Потър” се провежда в цял свят, а в България е организирана от Издателство „Егмонт”, с медийната подкрепа на сайта „Аз чета” и Фондация „Детски книги”. Сред основните цели на кампанията е възможността да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите. Като един истински феномен в съвременната детска литература, поредицата за Хари Потър успява да върне интереса на милиони млади хора към четенето.


През тази седмица, в няколко последователни дни, Регионална библиотека бе домакин на ученически конкурс за превод от английски на български език. В читалнята на отдел „Заемна за възрастни” средношколци от град Кърджали превеждаха откъси от книга за България на американски журналист, неиздавана досега у нас.
Представително жури, с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комсисия „Фулбрайт”, ще излъчи най-добрите млади преводачи.
Участниците в конкурса получиха дар от библиотеката безплатен едногодишен читателски абонамент.
Проявата е част от програмата на тазгодишното седмо издание на Форума „Февруари - Месец на Америка”, организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, US-Kardzhali Alumni Club, Посолството на САЩ в България и Община Кърджали.Конкурс за есе,
посветено на
Левски,
се организира
за трета година


За трета поредна година Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионалната библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” организират конкурс за есе под надслов “Левски днес?”. Тази година той е посветен на 144-та годишнина от гибелта и 180-годишнината от рождението на Апостола. Конкурсът ще се проведе в две възрастови групи – ученици и възрастни.
Организаторите се надяват това начинание да стане традиция, подкрепяна от кърджалийската общественост.
Творбите, до 30 машинописни реда, можете да изпращате най-късно до 15 февруари, включително, и на двата имейла: library_kli2003@yahoo.com ; novjivotreklama@gmail.com .
Наградите на отличените ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски след общоградското поклонение. Най - добрите творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот”.
Творбите ще бъдат оценявани от шестчленно жури, включващо изявени кърджалийски творци.
Организаторите напомнят отново, че не придържането към вече казани неща за Апостола, а личното отношение към поставената тема е препоръчително, за да се стимулира творческото мислене, какъвто е и замисълът на конкурса. Затова определящият критерий за оценката на есетата ще включва индивидуалност, оригиналност, лично чувство.

Приключи поредната дейност по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата” - разработена и активна интернет страница.
Страницата е достъпна през сайта на Регионална библиотека libkli.com и включва полезна информация, списъци със „зелена” литература, препратки към сайтове с подобна екологична насоченост, съвети за опазване на околната среда. На работещата интернет страница може да се споделя информация по екологични проблеми, снимков материал, да се публикуват сигнали за замърсени места, застрашени дървета, нуждаещи се от грижи на територията на град Кърджали и областта на имейл: beactive@abv.bg
Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, сесия 2, в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06. 2016 г. с Министерство на културата.

Изложбата „100 години, 100 плаката – Библиотечни плакати от цял свят” гостува на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” Кърджали. Тя е проект на Фондация Деца на България” и е част от Общонационална кампания за публично четене на глас, която популяризира обществените библиотеки и публичното четене.
Изложбата в ключва книжни плакати със синтезирани послания за ценността на книгите, четенето и библиотечното дело. Плакатите датират от 1860 година до днешни дни и са от САЩ, Канада, Русия, Китай, Испания, Обединено Кралство, България и др. Те ни пренасят назад в историята, показват как се е насърчавало четенето през годините, доказват, че книгите са ценност и винаги са имали място в нашия живот.
"Библиотеките трансформират", "Разгърни силата на въображението си!" са сред вдъхновяващите покани в срещата с книжните плакати от цял свят, които гостуват в Кърджали.
Изложбата „100 години, 100 плаката” ще гостува на Кърджали до 20 януари. Подредена е в залата за заемане на книги на втория етаж на библиотеката и може да бъде видяна от 9 до 18 часа всеки делничен ден и в събота от 9 до 14 часа.
Каним и родителите на малките ни читатели да посетят изложбата, защото любовта към книгата започва от семейството.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011