СЪБИТИЯ: 2022На 22 декември в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се проведе работна среща за стартиране на проект „Бинарно прегаряне” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Представихме комуникационната стратегия и плана за разпространение на резултатите по проекта, който цели преодоляване на дигиталната зависимостта от интернет, социални мрежи и игри и опит за овладяване на бинарното „прегаряне” чрез форми на изкуство.

Базиран на холистични и метадонови принципи, предлага цикъл от дейности, тип игра, с реални „нива” за провокация към социална адаптация и реализация на дигитално зависими младежи - дискусии, художествено и приложно изкуство, сетивно преживяване, видео самооценка и препоръки за дигитално „изключване”.

Изразяваме благодарност към нашите партньори - Глобал Нет, Кърджали и Фондация „Надежда”, Кърджали.
Церемонията по връчване на отличието „Читател на годината - 2022” се състоя във фоайето на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”. По традиция, в края на всяка година, културната институция отдава заслужено внимание на най-активните читатели.

Тазгодишният носител на приза „Читател на годината – 2022” на РБ „Н. Й. Вапцаров” е Иванка Захариева със 192 заети библиотечни единици. Тя е учител филолог – пенсионер. „От малка обичам да чета и продължавам да чета, това е любимото ми занимание. По-голямо богатство от книгите няма, те ни учат на всичко. Дават ни обща култура, запознават ни с живота в другите страни, всичко можем да научим от книгите. Учат ни на любов към музика, театър и други изкуства”, сподели Захариева.

В Детски отдел, за втора поредна година, отличието се присъжда на Бахар Емин, която за изминалата 2022 година е прочела 293 книги. Тя е ученичка в 4-ти клас на ОУ „Максим Горки” в село Чифлик. Бахар сподели, че обича да чете, че за нея четенето е най-голямото богатство, а книгата - най-безценното съкровище, което ни дава знание. Четвъртокласничката сподели, че най - много харесва митовете и легендите, както и приказки. Последната книжка, която е прочела е „Страната на хилядите желания” на Андре Мороа. Другите й любими занимания са рисуването и музиката. От скоро Бахар свири на цигулка.

Директорът на Регионална библиотека, г-жа Елисавета Кехайова връчи на победителите в инициативата грамота, предметна награда и едногодишен безплатен абонамент. Изказа благодарности към Бахар, която не спира да пътува редовно от родното си място до тук, за да взима книжки. "Най - голямото удовлетворение за нас е повишаването на броя на четящите хора, стараем се да провокираме интереса на нашите съграждани и да увеличаваме броя на нашите редовни потребители и читатели”, каза още г-жа Кехайова. Тя пожела на отличените да бъдат здрави и да съхраняват любовта си към книгите и четенето.

Конкурсът „Читател на годината” се провежда за осма поредна година и има за цел да насърчава четенето сред всички възрасти и да подпомага процеса на изграждане на читателски навици, любов към книгите и четенето. Победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература за дома.
За 15-та поредна година Българският хелзинкски комитет (БХК) организира кампанията „Човек на годината“ и връчи годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността.

Събитието се състоя в навечерието на Международния ден на правата на човека -10 декември. На тържествената церемония в София присъстваха представители на организации и институции, работили през изминалите 12 месеца за правата на човека, за работа с деца в неравностойно положение, социално активни хора, работещи в културни и образователни сфери, опазване на природата и защита на животните.

Номинация за престижната награда и грамота получи Директорът на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" - Кърджали, г-жа Елисавета Кехайова като съвременен будител в дигитален свят и фактор за обществено развитие на младежите в Кърджалийския регион. Застъпник на правата на момичетата, проблемите на околната среда и грижа за приобщаване на младежката аудитория към цифровата ера и световната дигитализация.

Наградите „Човек на годината“ са учредени през 2008 г. и се присъждат ежегодно от жури, състоящо се от изтъкнати общественици - юристи, журналисти, лекари, експерти и дейци на гражданския сектор за правозащитна дейност в периода октомври 2021 – 2022. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат активните хора и организации.

# https://humanoftheyear.org/nominacii/elisaveta-kehayova/

КОНКУРСНО ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРИЛОЖНА КАМПАНИЯ
„ПАЗИ ДИВИТЕ ПТИЦИ”

По проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, Кърджали, в рамките на най- голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целта на проекта е опазване на уникалната смесена чаплова колония в центъра на град Кърджали и подобряване условията на живот на редките птици. Кампанията цели да повиши ангажираността на младежите към околната среда.

За ученици над 12 г. с въображение и идея, за изработка на триизмерен модел на чаплови птици или тяхно местообитание чрез отпадъчно изкуство / пластмасови отпадъчни предмети/.

Готовите произведения ще бъдат оценени, наградени и представени на изложение на моста на река Арда в началото на месец май.

Помогни на птиците да останат до нас!

Повиши екологичната си култура и с общи усилия ще опазим чапловата колония в центъра на града, за да не ги загубим.

А с твоето участие ще подсигурим следващото поколение активни граждани, които да се грижат за „зеленото злато” в нашия град.

На 28 октомври в ИЦ „Библионет” на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се проведе финална пресконференция по проект „Контаминации на реалности”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Представен бе сайтът на проекта за популяризиране на Digital art визуално изкуство, с провокация към промяна за утрешния ден в бъдеще с роботи и към повишаване на дигиталните знания и умения на младежката аудитория. Партньорите по проекта получиха албум с обобщени постигнати резултати през изминалите 10 месеца.

Постигнатите резултати от дейностите по проекта оказаха положително влияние за разпространение на идеи, емоции и повишени умения за бъдеща реализация сред младежите. Идентифицирани бяха нови ресурси с прилагане на иновативни подходи, креативни инициативи и механизми за активно въвличане на публики. Успешната реализация на проекта утвърждава Регионална библиотека като съвременен културен и информационен център в областта.

Изразяваме огромна благодарност към нашите партньори: СУ „П. Р. Славейков” – Кърджали, ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, СУ „Отец Паисий” – Кърджали и софтуерната компания - Netmania IT LTD, клон Кърджали, за готовността да работим ръка за ръка в подкрепа и в името на децата на Кърджали.

Още по темата: тукДнес, на тържествена церемония в град София, ръководителят на проекта и председател на клуб „Будител” към РБ „Н. Й. Вапцаров” г-жа Елисавета Кехайова подписа договор за финансиране по проект „Градът на чаплите”.

Фондация „Надежда” – Кърджали спечели проект с наименование "Градът на чаплите" по програма „Ти и ЛИДЛ за по-добър живот” към инициатива на "Лидл България" в област Околна среда в размер на 9650 лв., с продължителност 8 месеца.

Проектната идея е насочена към опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици в средата на силно урбанизирана зона на град Кърджали, единствената в Европа, в блатиста зона до „Водното огледало“ на река Арда. В местообитанието на чаплите гнездят: малката бяла чапла, нощна бяла чапла, малък воден бик, малък корморан, гривеста чапла, зеленоглава патица, белочела водна кокошка, малки шаварчета и тръстикови дроздове, двойка лебеди и др.

Концепцията на проекта обхваща следните дейности: 1. Изграждане на информационен кът за граждани и туристи с 5 двуезични табели, монтирани на моста на река Арда за птичето съкровище с призив за опазването му и ясно дефинирани ограничения за защитената територия с чаплова колония. 2. Организиране на конкурсна образователно - приложна инициатива "Пази дивите птици" с ученици от 12 до 19 г. от всички училища в града, включени в приложни ателиета за изработка на триизмерен модел на защитени територии с чаплови птици от пластмасови отпадъчни изделия, представени на градско изложение на моста и ще бъдат отличени най - добрите идеи. 3. Създаване, публикуване и разпространение на образователен филм „Градът на чаплите” в дигитална и публична среда за достъп до всички за редки защитени птици и техните проблеми с призив за опазване на чапловата колония и за риска от заличаване на природния феномен. 4. Организиране на кампания за обявяване на местността с чаплова колония за общински резерват с ограничения, забрани, санкции за нарушители и призив за грижа. С ефективното взаимодействие с граждански и природозащитни панели, Клуб “Будител” и местната власт.

С реализираните дейности по проекта целим да създадем условия за повишаване на природозащитна екологичната култура на младежи и жителите на град Кърджали с провокативни практики. Активното участие на младите хора в интерактивни кампании ще разширява екологичната култура и отговорност към природата за промяна на отношението, осъзнаване на възможностите и отговорностите към защитени природни територии. Формиране на междупоколенческа приемственост и устойчиво повишаване на броя дигитални потребители ангажирани в опазването на природен птичи феномен в центъра на града.По повод 21 октомври, Ден на Кърджали, Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” съвместно с Община Кърджали и Издателска къща „АБ” ви кани на литературно – музикален спектакъл по книгата „Аз не бях политик” на Огнян Герджиков.


11 октомври /вторник/ от 18,00 ч. в Голямата зала на Бизнес инкубатора.

 


Заповядайте!

На 27 септември 2022 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Кърджали се проведе начална пресконференция по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ 22.

Представихме комуникационната стратегия и плана за разпространение на резултатите на дейностите по проекта:

Дигитална трансформация на забравено културно съдържание и адаптация на приложни графики на Владимир Чукич;

Трансформиране на изложбени пространства на библиотеката в информационен хъб за генериране на социални идеи, дигитални решения и послания.

Провеждане на социални дискусии с ученици в различни пространства - частна галерия „Дар” и бизнес среда с участие на утвърдени художници, журналисти и представители на бизнеса за дигитализация и трансформация на икономиката и трудов пазар.

Изразяваме огромна благодарност към нашите партньори: Община Кърджали, Галерия „Дар”, Кърджали, СУ „Владимир Димитров – Майстора” - гр. Кърджали, ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” - гр. Кърджали и софтуерната компания Netmania It Ltd, Клон Кърджали за готовността да работим в подкрепа и в името на децата на Кърджали.

Още по темата: тукДейности и услуги: Рекламно издание / Ред. Елисавета Кехайова; Комп.обраб. Галина Деликирова. – Кърджали: Б.изд., 2022.
- 22 с.


Рекламното издание за дейности и услуги на РБ „Н.Й.Вапцаров”, Кърджали се отпечатва по проект: „Дигитални трансформации”, финансиран от Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ 22.

Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” спечели проект: „Дигитални трансформации” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ 22 на Национален фонд „Култура”, на стойност 43 588,80 лв .

Проектът е с продължителност 7 месеца и цели дигитални трансформации на образователни инициативи и културни политики в хай-тех среда в унисон с дигиталните пазари, дигиталните градове и поколението на "екраните". В концепцията за възстановяване в нови и променени условия на дигитализация, адаптация и интелигентна трансформация с високи технологии ще насочим усилия към три стратегии:

1. Дигитална трансформация на забравено културно съдържание с адаптация на приложни графики на Владимир Чукик, публикувани във в. „Нов Живот” и в. „Зорница” /1979-2009 г./ до мобилно излагане на изкуство в градска среда от младежка аудитория чрез приложни образователни хай - тех ателиета.
Ще разширим проектната идея към дигитално съдържание за свободен достъп.

2. Трансформиране на изложбени пространства на библиотеката в информационен хъб с луксозни витрини за генериране на социални идеи, дигитални решения и послания. С модерен лед рекламен екран с трейзър на дигитализация и адаптация на културно съдържание с ултра високи технологии.

3. Социални дискусии с ученици в нови пространства в частна галерия „Дар” и бизнес среда с участие на утвърдени художници, журналисти и представители на бизнеса за мегатенденциите на дигитализация и трансформация на икономика и трудов пазар в цифровата ера и привличане на младежка аудитория за активно съучастие в обществените процеси.

Партньори по проекта : Община Кърджали, Галерия „Дар”, Кърджали, СУ „Владимир Димитров – Майстора” - гр. Кърджали, ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” - гр. Кърджали и технологичната софтуерната компания Netmania It Ltd, Клон Кърджали.


Тържествено бяха връчени наградите на отличените в Националния конкурс за есе „Да си кажем кривиците“, посветен на 148-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. В три възрастови групи в него се включиха 44 автори от 18 града в страната. Журито в състав Петър Хаджинаков – литературен критик, Иван Бунков – писател и главен редактор на в. „Нов живот“, Иво Георгиев – писател, Емил Пенчев –художник и писател, и Лияна Фероли – писател, определи ха 12 лауреати.

В първа възрастова група до 15 години поощрения получиха Йоана Точкова от Кърджали и Гамзе Хаджиюсеин от Златоград.

Първа награда във втора възрастова група – от 16 до 19 години бе присъдена на Никол Славова от Кърджали. Виктория Минчева и Алпай Ахмед от Кърджали си поделиха второто място, а Митко Сариев от Кърджали зае трето място. Поощрителни награди получиха Паулина Карачомакова и Мария-Магдалена Делчева от Кърджали.

В третата възрастова група – над 19 години първата награда отиде при Минка Симитчиева от Кърджали. Втората бе поделена между Галина Чавдарова от Кърджали и Стефка Николова от Котел. На трето място е Мирослав Милев от Пловдив.

На отличените, които са от другите градове, наградите ще бъдат изпратени по пощата.
Наградите бяха връчени от заместник-кмета Тунджай Шюкрю и от Емил Пенчев от Общински комитет „Васил Левски“. Освен грамоти, заелите призовите места получиха и книги, осигурени от Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“.

Конкурсът „Да си кажем кривиците“ се организира от Общински комитет „Васил Левски“. Съорганизатори са община Кърджали, вестник „Нов живот“ и Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“.

Лятната ваканция е любимо време за разностранните интереси
на нашите талантливи читатели – тийнейджъри

На 07 юли 2022 г. от 10.30 часа, Читалня “Изкуство” на РБ ”Н. Й. Вапцаров” – Кърджали, посрещна своите художници - участници в „Арт лаборатория с Мая Мечева: Рисуване – техники; актьорски задачи” с интересни провокации в областта на изобразителното изкуство.

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Кърджали на 22 юни бе представена новата книга на математика Вълчо Милчев „Линейно - рекурентни редици“.

За житейския път на автора разказа директорът на библиотеката г-жа Елисавета Кехайова, която нарече книгата "Петият математически шедьовър".

От името на Регионална библиотека тя подари библиографска справка посветена на творческия му път. Книгата „Линейно-рекурентни редици“, посветена на математиката, бе представена от директора на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров. Посветена на един от математическите въпроси – целочислените редици и решенията на уравнения в цели числа, „Линейно-рекурентни редици“ е с обем от 268 страници. В нея са предложени 180 задачи.

На срещата присъстваха много приятели, колеги на автора и негови ученици, които му благодариха за предадените знания.

На 15 юни фотографът Валерий Пощаров представи пред кърджалийска публика книгата си „Последният човек на Родопите“ в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“. Показа едни от най- красивите фотографии на Родопа планина и нейните жители.

След 14 години скитане из Родопите и посетени 985 села, Валeрий Пощаров издава фотокнигата „ Последният човек на Родопите”. Това начинание започва още през 2007 година и документира едни от последните автентични общности в съвременна Европа, които изчезват завинаги заедно с цяла една култура. За да реализира този проект, авторът изминава десетки хиляди километри из Родопите с кола, мотор, колело, на муле и пеша.

Валерий Пощаров е роден през 1986-а година, син на художник и поет, израства заобиколен от художници. Изучава изобразително изкуство във Варна, а след това се премества в Париж, където учи пластични изкуства в Сорбоната. Има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, основател е и на първата онлайн-платформа за произведения на изкуството в България - cavalet.bg.
Повече за него : тук

На 10 юни Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Кърджали откри изложба на Digital art творби за представяне на визуално съвременно изкуство като част от дейностите по проект „Контаминации на реалности”, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” пред медии, граждани и деца от „Dream House”, Кърджали.

Представяне и популяризиране на нетрадиционната изложба на Digital art творби от графичен /комуникационен/ дизайн на локални автори под надслов „Контаминации на реалности” с контрапунктен на идеята, дворен декор, за провокация към повишаване на дигитални знания и умения на младежка аудитория и за цифровите възможности на различни софтуери за интерактивна визия със специфични послания. Провокацията към младите хора цели пренагласа на досегашни и придобиване на нови модели, познания и умения за бъдеща реализация чрез обучителни уоркшопи и киберлаборатории, в които ще повишават и развиват умения за създаване на визуални продукти с нови технологии.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 юли 2022 г.

Още по темата: тук, тук, тук, тук

На 2 юни от 10.00 часа Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров" откри Лятната читалня в парка
за децата, жителите и гостите на Кърджали.

Изнесената читалня ще бъде отворена всеки вторник и четвъртък през юни и юли от 10.00 до 12.00 часа в Градската градина. Целта на инициативата е да провокира у децата интереса към книгите и четенето.
С разнообразие от книги, приказки, централен и регионален печат, интересни списания и др.
Ще се четат любими приказки, ще се твори и играе. Очакват ви много изненади и забавления. Заповядайте!

По повод 24 май - ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на тържествена церемония кметът на Община Кърджали д-р Хасан Азис връчи грамота и плакет на Галина Деликирова, системен администратор за доказан принос и повишаване на авторитета на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май на церемония в читалище „Обединение“ по връчване на отличия от областния управител Даниел Делчев бе наградена Катя Петкова, завеждащ отдел “Обработка и каталогизация” с грамота и предметна награда за постигнати високи резултати и достойно представяне на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.
Библиотекар за един ден

Ученици от СУ”Отец Паисий”, СУ”П.Р.Славейков” и ЕГ „Христо Ботев” се включиха в инициативата „Библиотекар за един ден” на РБ „Н.Й.Вапцаров” – Кърджали. Те се запознаха с работата на библиотечните специалисти в различните отдели, с правилата на обслужване на читателите, библиотечните каталози и подреждането на книгите. С готовност се включиха в изпълнението на поставените им задачи - вмъкваха книги във фонда и извършваха справки.

Събитието се организира по повод професионалния празник на българския библиотекар – 11 май.

Екипът на Библиотеката благодари на участниците за желанието и старанието им да научат повече за особеностите в работата на библиотекаря.
На 20 април 2022 г. Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" отбелязва 63 години от създаването си.
 

Във фоайето е подредена изложба по този повод.
На 31 март /четвъртък/ от 11.00 до 13,00 часа в Читалня „Обществени науки” в РБ "Н.Й.Вапцаров" се проведе публичен дебат по проект „Контаминации на реалности”, финансиран от Национален фонд „Култура” с партньори, учители, IT – специалисти, граждани, медии и младежи за необходимостта от придобиване на комбинативни цифрови умения и преориентация на концепцията, начина и методиката на обучение на новия „дигиталния ученик”.

Ученици над 14 г. от СУ „П. Р. Славейков”, ЕГ „Христо Ботев” и СУ „Отец Паисий” разпалено дебатираха за бъдещето, проблемите в живота и в образователната система, анализираха своето развитие и изказваха страхове и надежди за бъдещата си реализация.

Чавдар Бончев, управител на софтуерна компания Netmania IT LTD, клон Кърджали от близо 20 г. , с 25 IT – специалисти, в своята презентация сподели за нужните умения, изисквани от частния сектор, на първо място - мотивация, увереност за успех и нагласа за развитие. „IT бизнесът иска от младите да са поне ориентирани и мотивирани за базови технологии”. Предложи на младите съдействие за практически демонстрации, обучителни семинари,консултации и срещи с бизнеса за култивиране на „по-адекватно на времето общество”.

Нешка Шопова, педагогически съветник и представител на СУ „П. Р. Славейков” припомни на аудиторията, как „да бъдем по-справящи се” с труд на директора Милко Багдасаров, „Мотивацията като стратегическа цел в образованието”.

Елена Михайлова, старши учител по философия и представител на СУ „Отец Паисий”, изрази, че прекомерното изискване към младежите „да бъдат перфектни във всички сфери на науката” води до фрустрация и спиране на развитието. Призова към себеактуализация и непрекъснато развитие, чрез повече логика, анализ и осмисляне на фактологическата информация.

Ангел Димитров, информационни технологии и представител на ЕГ „Христо Ботев” сподели, че участието в проекта е „една стъпка напред към жадуваната от всички реформа в образователната система”.

Изказванията на младежите показаха знания, осъзнат анализ на проблеми, цитираха известни автори в подкрепа на аргументите си, сравняваха се с връстници от Европа и света, даваха примери, предлагаха решения, заявиха искания и показаха култура на общуване и толериране.
Тихомир Филипов от СУ „Отец Паисий”, участник в проект за алтернативна образователна система за насърчаване на учениците призовава към профилиране на обучението, справедливо оценяване, с повече нови технологии в час, без деструктивните методи, за да няма „натоварени и изтощени” младежи.
Кирил Комитов от СУ „Отец Паисий” акцентира върху логиката в учебния процес, с по - малко теория и повече практическа ориентация.
Аксел Цветков, Деница Радева, Рафик и др. дебатираха проблеми, търсеха решения, задаваха въпроси, изслушваха се, дори не им се тръгваше.

На финала си пожелахме нови срещи и дискусии, сътрудничество и обединение.
Получиха едногодишен безплатен читателски абонамент.

Още по темата тук, тук и тук.
Продуктово видео на стрийт фест в Градската градина, Кърджали

 

 
На 15 март се реализира изпълнението на стрийт фест като дейност от проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, финансиран от Български фонд на жените.

Създадените творчески произведения на откровението за равенство, права и стереотипи, основани на пола бяха финализирани в Градската градина на стативи и стълби пред медии, родители и зрители.

На финала момичетата изпълниха пърформанс пред Община Кърджали с творбите си в ръце, огласяващи проблемите им чрез изкуство.

До края на март плакатната фиеста „Моят глас” ще бъде изложена в Библиотеката и в дигитална среда.

Още по темата:

Утре, на 15 март от 14.00 ч. в Градската градина, РБ "Н. Й. Вапцаров" – Кърджали и ученичките от пет училища ще финализират творческата си фиеста под надслов „Моят глас” по проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, по случай Международния ден на жените, финансиран от Български фонд на жените, София.
Вече 5-ти ден продължават тематичните работилници по проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, с финансовата подкрепа на Български фонд за жените, 2022, на Клуб „Будител” към РБ „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали.

В Читалня “Изкуство” на библиотеката, кипи споделен креативен художествен процес с куратора Мая Мечева, на смени според свободното време на момичетата.

Всички трескаво се подготвят за финалният етап на стрийт феста в градската градина, където участничките ще изложат своите концептуални произведения, под надслов " Моят глас".

Още по темата:

На 11 март се състоя петата беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 11 клас в актовата зала.

Учениците споделиха, че им липсва практически опит и не са участвали в доброволчески кампании, а биха желали. Проявиха голям интерес към предстоящите дейности по проекта и голяма част от тях се записаха за различните курсове, които ще се провеждат в библиотеката.
Пожелаха и сертификати за преминато обучение, които ще са им необходими за бъдеща квалификация.

Още по темата:

На 11 март се състоя четвъртата беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 11 клас в актовата зала.

Учениците споделиха, че натрупват дигитален опит като подобряване на чуждоезиковото си произношение, изграждат стратегически комуникативни умения, самообучават се с видеа за обработка на клипове и начално програмиране. Изразиха необходимост от доброволчески инициативи за повишаване на практическата си подготовка. Разширяват своите познания за бази данни и облачни инфраструктури чрез участия в проекти по темата.

Още по темата:
На 7 март в РБ „Н.Й.Вапцаров” гостуваха ученици и техни преподаватели от ПГИ „Ал. Константинов” в изпълнение на проект „Пътят на знанието”, финансиран от Център за образователна интеграция.

Срещата откри Елисавета Кехайова, директор на Регионална библиотека, която представи визията, дейността и целите на културната институция за придобиване на знания.

По покана на г-жа Кехайова, присъстваха изкуствоведите Хари и Пенка Атанасови, които проследиха пътя на знанието чрез изкуство, концепцията на усвояване и създаване на художествени творби, необходимостта от обучение и практика за развитие на умения.

След срещата учениците получиха годишен читателски абонамент с пожелания за нови срещи и бъдещо сътрудничество.

На 24 февруари се състоя третата беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в СУ „П. Славейков” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 9 клас.

Младежите бяха много активни по време на разговора, задаваха много въпроси и споделиха, че придобиват дигитални умения за научаването на езици и развитие на бързина, рефлекси и стратегическо мислене. Някои от тях се записаха за обучителните уоркшопи по проекта.

Още по темата:

На 22 февруари се състоя втората беседа с ученици като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Посещението се проведе в СУ „Отец Паисий” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 10 и 12 клас в актовата зала.

Учениците получиха листовки с подбрани материали за новите цифрови професии и провокира интересен диалог по обсъжданите теми. Споделиха, че креативността е най-ценното умение, непритежавано от робот.

„Нашите възпитаници участват постоянно в проекти по информационни технологии и стигат до национални нива, като например Станислав и Ирина са петкратни участници. Станислав е в школата „Telerik Kids Academy – Национална детска академия по програмиране”. Т ази година Рефик участва в проект на американска фондация, за интернет приложение , което ще бъде представен о публично на 2 март. Много от тях се занимават с компютърен дизайн и програмиране в школи към училище то . Това с а бъдещите програмисти на България. Повечето от тях вече работят на трудовия пазар, като програмисти и поддържащи база данни, сподели с нас Атанаска Мишонова, учител по информационни технологии ”.

Още по темата:
 

Клуб „Будител“ /1994/ към Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" – Кърджали спечели проект „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, в Конкурс „8 март“ за 2022 г. на Български фонд за жените. Фондът отличи единадесет смели проектни идеи за отбелязване на Международния ден на жените, от общо 72 кандидатури от 34 населени места, след селекция на две фази. За втора поредна година конкурсът се провежда с финансовата подкрепа на Британско посолство София, платформа Answear.bg, Фондация „Докова и Доков за бъдеще“, индивидуални и корпоративни дарители, търсещи най-смелите идеи за приноса на жените в политически, икономически, научен и културен аспект.

Проектът е с продължителност 2 месеца на стойност 2990 лв. Проектната идея „Стрийт фест 3Е” цели застъпничество за правата на момичетата от 14 до 19 г. като афишира и огласява проблеми и трудности в общество, учебна среда и семейство в споделен креативен процес на плакатна фиеста „Моят глас”, представена в градска среда в европейската година на младежта. Създадените творчески произведения на откровението за равенство, права и стереотипи, основани на пола ще търсят мястото на еманципираната, ерудираната и емпатичната жена в обществото.

Паралелно в дигитална среда утвърдени локални жени лидери и творци ще споделят видеокастове във видеоплейлиста „Digital fest 3E” като признание за тяхната активност и споделяне на трудностите основани на пола.

Планът за разпространение на проектните резултати включва рекламни материали, медийно отразяване в социалните мрежи и групи, уеб страница на проекта, видеоплейлиста в Ютюб канал, стрийт фест в градската градина и дигитална младежка изложба.

Проектът ще създаде условия за повишаване на броя потребители в дигиталните канали и задържането им към нашите библиотечни клубове. Ще провокира устойчиви навици за формиране на умения у момичетата за осмисляне на женските права и проблеми, основани на пола и ще култивира млади таланти чрез дейности, носещи радост, емоция и провокация. Ще създаде условия за развитие на аналитично мислене и активно включване на жените в социални казуси и обществени процеси.

Още по темата:

На 21 февруари започват беседите с ученици за директна комуникация като част от дейностите по изпълнение на проект на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров": „Контаминации на реалности”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура”.

Целта на беседите е да информира младежите за визията на бъдещето, да ги ангажира към социална активност и натрупване на цифрови умения.

Първото посещение се проведе в СУ „П. Славейков” – Кърджали, партньор по проекта с ученици от 10 клас.

В разговора учениците проявиха интерес към трансформацията на пазара на труда и изразиха своите интереси в областта на шахмат, спорт, компютри и телефони и споделиха, че през лятото работят в частния сектор. Предпочитанията на младежите са ориентирани към държавна работа предимно, след като завършат висше образование.

За доброволчеството на местно ниво разказаха, че нямат достатъчно информация и достъп до подобни възможности.

Учениците получиха листовки с подбрани материали за новите цифрови професии, които ще заместят изчезващите, аналитичен обзор на човешкото бъдеще, наградени български фирми за иновации 2021 и др., както и покана за участие в алтернативни уоркшопи и кибер работилници за обучение по интереси, които ще се провеждат в библиотеката.

Още по темата:Стартира
12-то издание
на Месеца
на Американа и 6-ти пореден конкурс за превод

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Кърджали започва конкурс за превод от английски на български език като част от програмата на Месеца на Америка.

В езиковото състезание могат да се включат ученици от 10, 11 и 12 клас. Текстовете се подбират от жури, оглавено от Анжела Родел, директор на Комисия „Фулбрайт“.
Наградите за най- добрите преводи се осигуряват от посолството на САЩ.
Месецът на Америка традиционно се провежда през февруари и се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на Община Кърджали, а Регионална библиотека е дългогодишен партньор на организаторите.

Продължаваме добрите традиции и за поредна година отдадохме заслужено внимание на нашите най-активни читатели, с тези думи директорът на Регионална библиотека Кърджали г-жа Елисавета Кехайова се обърна към номинираните в инициативата читатели на библиотеката.

Тазгодишният носител на приза „Читател на годината – 2021” на РБ „Н.Й.Вапцаров” е Йорданка Запрянова Сарафова с 204 заети библиотечни единици. Тя е учител – пенсионер и е дългогодишен читател на Регионална библиотека. Заема предимно художествена литература, като любимите й четива са трилърите. Йорданка Сарафова е носител на приза за втора поредна година.

В Детски отдел отличието се присъжда на Бахар Гюнай Емин със 198 заети библиотечни единици. Тя е ученичка в 3-ти клас а ОУ „Максим Горки” в село Чифлик. Бахар има разностранни интереси. Освен към задължителната литература, тя проявява интерес към приказки и разкази от български и чужди автори, харесва също енциклопедии за космоса, земята и природата.

Победителите в инициативата „Читател на годината 2021" получиха грамота, предметна награда и едногодишен безплатен абонамент, лично от директора г-жа Елисавета Кехайова. Тя пожела на отличените да бъдат здрави и да продължават все така да обичат книгите и четенето.

Инициативата се провежда от 2015 г., а победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература.

Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на навици за четене и любов към книгите.


 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011