СЪБИТИЯ: 2020
АРХИВ: 2019; 2018; 2017; 2016; 2015; 2014; 2013
На 30.12.2020 в библиотеката бяха връчени наградите „Читател на годината“ 2020. Отличието се дава на базата на най-голям брой заети през годината книги. Носители на тазгодишната награда са Йорданка Запрянова Сарафова и Ефекан Ерхан Сюлейман, читател в Детския отдел.
Победителите получиха грамота, книга и годишен читателски абонамент.

В навечерието на Деня на Кърджали в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ се проведе работна среща на ръководителите на три културно-образователни институции. Домакинът на събитието Елисавета Кехайова посрещна Златка Пеньова, директор на Общински детски комплекс, и Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ“. Обсъдени бяха бъдещи съвместни проекти, които ще се изпълняват в условия на пан демия.

Библиотеката получи колекция от издания на ученическия вестник „Приятели плюс“, който се списва от участниците в журналистическите кръжоци в ОДК с ръководители Марияна Бекриева и Антония Грозева. През последните 5 години пъстрото и луксозно издание се отпечатва в рамките на проекта „Месец на Америка“, реализиран от Дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на посолството на САЩ в България.

Фондовете на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ се обогатиха и с книгата „Америка и Кърджали“ на Валентина Иванова. В нея авторката обобщава историята на българо-американските отношения в област Кърджали след 1989 година. С изданието Дружеството отбеляза своя 30-годишен юбилей през февруари 2020 година.
 

По повод 21 октомври - Денят на Кърджали РБ "Н. Й. Вапцаров"
Ви представя емблематични имена, свързани с дарителството в
Кърджали в първите десетилетия на XX век.
Регионална библиотека „Никола Вапцаров” – Кърджали спечели финансиране на проект за регионални дейности към Министерство на културата. Това е вторият проект спечелен от библиотеката в рамките на тази година. По проект „Библиотеката – експертно – консултантски, обучителен и краеведски център” финансовата подкрепа е в размер на 3 900 лева. С получената сума ще бъдат организирани курсове за повишаване квалификацията и придобиване на нови умения за представители на читалищните библиотеки от област Кърджали, методическа подкрепа и работни семинари.Уважаеми читатели, от 1 септември 2020 г. в делнични дни библиотеката ще работи от 9.00 до 18.00 часа. В условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка в страната читалните и компютърните зали все още не са отворени за посетители.

В сградата на Библиотеката е задължително:

- ползване на дезинфектант на входа;
- носенето на лични предпазни средства;
- поединичното влизане и избягването на струпвания;

Благодарим за разбирането.

Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ - Кърджали спечели проект за 25 000 лв., финансиран от Министерството на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ – 2020 г.
Нашата библиотека има включени в Проекта 108 издателства, 458 автори и общо около 2000 екземпляра книги. Общият брой на заглавията е 545, от които 168 са на български автори.

През следващите дни ще споделим първите нови вълнуващи заглавия.

Очакваме Ви!
Проф. д-р Огнян Герджиков, изявеният общественик и парламентарист, посети библиотеката в Кърджали

Проф. д-р Огнян Герджиков е дългогодишен преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е във Виенския университет и в Института Макс Планк в Хамбург. Автор е на десетки монографии, учебници, коментари, студии и статии, в областта на гражданското и търговското право, издадени на български, немски, английски и руски език. Автор е и на художествена литература - поезия и мемоаристика.
В трогателна среща се превърна гостуването на проф. д-р Огнян Герджиков в регионална библиотека „Никола Вапцаров” – Кърджали. Той дари на библиотеката повече от 150 тома литература. Книги са събирани в продължение на години и са от личната библиотека на дарителя. Това са произведения, които той с удоволствие е чел и препрочитал в годините, а сега желанието му е, дарявайки ги на библиотеката, те да станат достояние на по - голям брой любители на литературата. Изданията са от различни отрасли на знанието – изкуство, художествена, научна, справочна и друга литература. В непринудения разговор с библиотечните специалисти проф. Герджиков сподели , че е радостен отново да посети град Кърджали, и че решението му да направи дарението точно тук не е случайно.
В книгата за впечатления той изрази задоволството си от гостуването в библиотеката и изрази надежда, че дарените от него книги ще стигнат до повече читатели. С това негово послание се постави началото на една нова за нашата библиотека инициатива дарителите и гостите ни да оставят свои думи за бъдещите поколения.
Проф. д-р Герджиков отнесе със себе си дар от директора на регионална библиотека Елисавета Кехайова акварела „Звън”, от местен художник, с пожеланието винаги когато погледне тази картина да чува звъна на родопските чанове.
Преди да отпътува професорът прие поканата да ни гостува отново и да представи пред кърджалийските любители на писаното слово новите си книги, в които чрез поезията пресъздава и преподава правото. Прави правната материя по-достъпна, по-разбираема, по-смилаема и по-запомнящата се. Новите му книги със стихове ще ви разсмеят и ще ви убедят, че за да пишеш в такъв стил трябва да притежаваш смелостта и знанията на утвърдения университетски учен и юрист проф. Огнян Герджиков.
Проф. Огнян Герджиков  е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк". Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.
На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-то Народно събрание.
Носител е на орден "Стара планина".
 


На 9 юли се навършват 170 години от рождението на гениалния поет и писател, патриарх на българската литература Иван Вазов.

По този повод колективът на регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” – Кърджали представя стихотворението „Отечество любезно, как хубаво си ти!”.
Преклонение и възторг от красотата на отечеството вдъхновяват писателя да напише творбата през 1882 г. и да призове българите за истинска синовна обич към родината.
На 9 юли тази година се навършват 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” е подредена изложба от различни издания на творби на писателя. Могат да се видят съчинения на народния поет отпечатани през 1921 г., книжки от поредицата „Библиотека Иван Вазов” на издателство Факел - от 1926 г., плочи със записи на Вазови творби, изпълнявани от най-добрите български актьори от различни поколения.

Интерес представлява романът „Под игото” като комикс – колекционерско издание с твърди корици в лимитирана серия , като всеки брой е номериран от 1 до 100 и подписан .

Поредицата от общо 135 епизода на комикса „Под игото“ е публикувана през 1969 г . и 1970 г. във френския ежедневник „Л' Юманите“. Комиксът е дело на френския художник Жак Наре. Повече за това издание може да прочетете тук: https://lira.bg/archives/154066

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден
/9.00 -17.00 ч./ във фоайето на библиотеката.
Елисавета Кехайова: Култура се прави и
със средства, освен
с вдъхновение
и творчески импулси

Иска ми се нашата библиотека да стане пристан за светлината на мъдростта.
В нея да се усети един нов, свеж дух, да се разшири спектъра на търсеното въздействие чрез библиотечните методи.


Неотдавна работилата 9 години като зам. - кмет в община Кърджали, отговаряща за ресор „Образование, здравеопазване, социална политика, култура, спорт, младежки дейности и хуманитарна дейност“, - Елисавета Кехайова, стана директор на кърджалийската Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”. Родена е в Смолян, завършва средно образование в Златоград. Има бакалавърска степен от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Българска филология” /2004 г./. Магистър по психология е от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. През 2011 година завършва Българското училище за политика „Димитър Паница”. След дипломирането си започва работа в гр. Ардино като секретар в местната Комисия за борба срещу противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни. През периода 2006-2008 г. е специалист - системен оператор в Звено „Български документи за самоличност“, ОДМВР - Кърджали. Омъжена, с едно дете.

- Г-жо Кехайова, 9 години сте завеждали един от най-трудните сектори към община Кърджали, включващ и културата. С какви впечатления останахте оттогава?

- Първо, това ми даде много ценен опит, свързан с различните направления, организации, учреждения. Заедно с екипа на Общината и с всички творчески съюзи, с културните институти работихме с голямо дръзновение и удовлетворение, създавахме добри и качествени културни продукти. Разбира се, винаги е имало какво още да се желае. Но културата, за съжаление, винаги е била доста ощетена откъм финансови възможности. А култура се прави и със средства, освен с вдъхновение и творчески импулси. Но съм благодарна за идеите на колегите от културния сектор в града ни, с които заедно сътворявахме, организирахме интересни инициативи, прояви, много често почти без средства.

- За нея винаги е била по-важна творческата нагласа и мотивация, затова културата може и от „парата” на локомотива да сътвори духовни „продукти”...

- Да, тази възможност на твореско мислещите хора да разпалват и осъществяват чрез вътрешния огън на духа си своите идеи, винаги ме е очаровала, зареждала.

- Недостигащото винаги се е компенсирало с други качества, като сплотеност, единност, а ние тук имаме от тях в изобилие. Заради типично родопския ни модел, навярно...

- Като автентична родопчанка, родена в Смолян, аз добре познавам този модел, нося го в сърцето си и винаги съм го отстоявала. Това си е прочутият наш родопски модел за екипност, съпреживяване, приятелство, дружно, сплотено, смирено съжителстване, който винаги много ме е радвал. Той е нашето истинско богатство. И ние говорим езика на сплотяването в името на добрите каузи. Именно той ражда творческата колаборация, спойката между етносите, религиите, поколенията, различните опитности. И в него има огромна творческа, градивна енергия.

- И, като че ли, точно полето на културата е най-доброто място, полето за изява на това разнообразие, за срещата на традиционното и съвременното...

- Да, точно на тази среща между вече постигнатото с иновациите на съвремието. Именно това съчетаване на опита на мъдростта с младежкото дръзновение е водило до по-големи постижения.

- Къде виждате в тези процеси мястото на библиотеката?

- Тя не прави изключение от общата рамка, в която живеем. Съвсем естествено е и в нея традиционното и новаторското да се преплитат и да търсят златната среда. Аз винаги много съм уважавала, ценяла и двете направления на работа. В бъдеще пак ще бъде така. Но ще бъде добре да станем и още по-адекватни на времето си, да внедрим още повече съвременни технологии, иновации. Това е адекватно и на моя натюрел, на моя стил на работата.

- Често заемащите нов пост започват да пишат на чиста „дъска”, а наследеното отива в историята... Дадените от по-рано обещания за гостуването в библиотеката на Валери Станков и Здравка Евтимова остават ли в сила?

- Разбира се, че остават. В противен случай би било кощунствено. Нищо стойностно, обичано, търсено от хората в библиотеката няма да прекъсна. Това е мое верую. За мен е важно надграждането, стъпването на вече доказалото се като градивно и оттам да се отива към предлагащото нови възможности. Важно е, да се съобразим и с това, че библиотеката, носи своя консервативна специфика, самата й структура не приема генерални промени, но пък тя винаги може да се освежи с някои новости, в типично идеен план.

- За малкото време, през което я ръководите, какво ви се прииска най-много да промените в нея, да добавите към нейната история?

- Много ми се иска изцяло да се промени визията на нашата библиотека. Моята амбиция, моето желание, е да работя в тази посока. Да отворим още по-широко вратите й за нови идеи, чрез които да популяризираме нейните фондове и възможнисти да бъде в помощ на хората от града и региона. Те да бъдат привлечени, изкушени да я търсят, да намерят в нея пристан за светлината на мъдростта. Нали, все пак, това е нейната същност и мисия. Много ми се иска нейните читатели, особено младите, ползващите услугите й, да се увеличат. Да се усети в нея навлизането на един нов, свеж дух, да се разшири спектъра на търсеното въздействие чрез библиотечните методи.

- Какво си пожелавате, до къде да стигнете в осъществяването на тези мечти?

- С много труд, здраве и ентусиазъм, с помощта на широк кръг от съидейници и помощници да надградим постигнатото в библиотеката с адекватните за времето придобивки и постижения.

- Вярвам, че като типичен, медиативен представител на зодия Рак, четящ и в небесната библиотека, имащ и вътрешно водителство, ще успеете да го постегнете и ви го пожелавам от сърце.

- Благодаря, дано. Наистина е добре да имаш тази тънка сензитивност на интуицията, която те води към правилните решения.

Интервюто взе: Лияна Фероли
 

Уляна Ганева, Златка Янева, Величка Кирчева, Здравка Ангелова и Росица Петкова - дългогодишни библиотечни специалисти от РБ „Н.Й.Вапцаров” отбелязаха своя последен работен ден.
С грамоти и цветя, директорът Елисавета Кехайова и колективът на библиотеката отправиха към тях множество благодарности за цялостен принос и пожелания за дълголетие и нови позитивни емоции.


По случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, с грамота и плакет от кмета на община Кърджали Хасан Азис, бе отличена Златка Янева - завеждащ отдел „Краезнание”. Наградата прие Елисавета Кехайова, директор на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров".
24 май – Ден на българската просвета и култура и
на славянската писменостСтраницата се подготвя от родопската секция на Международната творческа асамблея „Литературна Европа” и Клуб “Неиздадени ръкописи” към РБ „Н.Й.Вапцаров”. И двете творчески формации обединяват, консолидират, подпомагат, популяризират изявите на местните автори, честват забележителни дати, юбилейни годишнини. издирват млади таланти, организират творчески срещи, промоции, насърчават издателската дейност и участието на творците в национални, регионални конкурси и техните публикации в местния печат, в специализирани издания.
Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали започва да обслужва своите потребители, в условия на извънредна епидемична обстановка в съответствие с действащата нормативна база и приетите вътрешни правила.

Уважаеми читатели!
Уведомяваме Ви, че библиотеката подновява обслужването на читатели от 19 май 2020 г. /вторник/ за сега само в Отдел „Заемна за възрастни” при спазване на следните правила:
В сградата на Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” ще бъдат допускани читатели само в съответствие с противоепидемиологичните мерки за присъствие в затворени помещения. Всеки читател трябва да има поставена защитна маска за лице и защитни ръкавици. При влизане в сградата   е задължително всеки посетител да дезинфекцира обувките и ръцете си, на място на входа на сградата.
В периода след 19 май работното време с читатели ще бъде от понеделник до петък в часовете от 9.00 до 16.00 часа. В останалото време служителите ще извършват дезинфекция на помещенията и ще осъществяват вътрешнобиблиотечна работа, свързана с обработката на върнатата литература.
В залите за обслужване ще се допускат по двама, като престоят им в заемна ще е в рамките на 15 минути. Не се разрешава ползването на читалните и компютърните зали в библиотеката. Те ще бъдат достъпни за потребителите на по-късен етап.
Всички върнати библиотечни документи подлежат на задължителна карантина от 72 часа.
Хора с грипоподобни прояви няма да бъдат допускани в сградата.
За най-малките почитатели на четенето и книгите Детски отдел ще отвори врати на 1 юни - Деня на детето. Очакваме всички малчугани, след успешно приключване на учебната година да ни посетят и да вземат любима своя книга за четене. Наред с игрите и лятното настроение през ваканцията да се насладят на приключенията на приказните герои и да попаднат в нови непознати светове.
По традиция и тази година на 1 юни библиотеката ще предлага безплатни читателски карти за най-любознателните читатели.

Нека се пазим взаимно!
В ДУХА НА СЛОВОТО

Честит 11 май – празникът на Словото,
на буквите, на нашата свещена азбука!
Честит да е и професионалният празник на библиотекарите!
С пожелания за светли пътеки, вести и бъдни оазиси.


От 2006 година 11 май официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. Българската православна църква чества на този ден Светите братя Кирил и Методий. Денят на създателите на славянската азбука е бил отбелязван като църковен празник още преди XII век, а през 2006 г. той се превръща и в професионален празник на библиотекарите.
От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността. Ролята на библиотекаря винаги е била н а пази тел на натрупаното наследство на цивилизацията за бъдещето. Във всекидневната си дейност те работят със сърце, за да събудят любопитство към книжките у най-малките читатели, да насърчат четенето у учениците, да  удовлетворят потребностите на студентите и да приобщават по-възрастното поколение към глобалното информационно общество. Библиотечната професия се упражнява с любов и постоянство.
Скъпи колеги,
Нека любовта към професията продължава да ви вдъхновява. Нека никога не забравяме, че една от най-важните мисии на библиотекаря е да запази писменото културно наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност. Пожелавам на вас и вашите семейства здраве и творческо вдъхновение.

Честит празник!


Честит 11 май – празникът на Словото, на буквите, на нашата свещена азбука! Честит да е и професионалният празник на библиотекарите. Поздравът ми към всички, с пожелания за светли пътеки, вести и бъдни оазиси.


Нека продължаваме да бъдем „сеячи“ на духовната „нива“ в душите на народа ни и на идните поколения! И нека ползваме „ножът“ на словото като скалпел, който изрязва „тумори“ и лекува, а не като сатър, който убива души! Честит празник на духовността!

Нека, приятели, светлата нишка на Словото преминава през всички нас като нежната ласка на обичта и като мелодията на мечтата. Нека смело да летим с неговите криле и в радост, и в тъга. Честит празник на българското слово!

Словото е нещо много съкровено и сакрално. То е Живият Хляб, благодарение на Него сме живи. То е Светлина, озаряваща Пътя, който трябва да следваме. То е Сила и Енергия - може да създава и руши, да възражда и убивa. Словото е Знание и Мъдрост, Полет и Вдъхновение. Творческият акт си е една мистерия. Tрябва да сме внимателни към думите, те имат своите вибрации. Понякога думите сами те намират и всичко се излива на един дъх. Друг път дни и нощи се блъскаш в търсене на точната дума на точното място. Намериш ли я, стихът оживява и литва към хората на крилете на Пегас.
Честит Празник и поздрав!

 

Прикипява животът, приятели, като сода, но не и викът на поета, макар и изписан върху Стената като болка и като бунт на неговата съвест срещу равнодушието, примирението, мимикрията. Викът на истината и свободата винаги остава, макар и разнасян от вятъра... Вярвам в този вик, защото, както за всяка болка има билка, така има и дума...

 

Mагията на умело подбраните думи и тяхното огромно въздействие. Ненапразно казват, че думите могат да убиват. Но те могат и да стоплят, да приютят, да дадат сила и увереност, вяра и надежда.

 
Поздрав за всички, които превръщат словото в изкуство и се докосват до неговата магия и тайнство.
Мадлен Караиванова


Пребъдване
със слово
Когато е създадено словото, то е било в най-чистата си форма... , "В началото бе словото", се казва в Библията. Да, в началото бе словото, но в „края” то загуби красивия си първоначален и свещен замисъл... И това може да се чуе, да се усети навсякъде около нас. Защото обезценихме думите, не усещаме силата им. Не разбираме, че една изречена от нас дума би могла да окрили или оскърби нечия душа. Да промени нечия съдба...Но когато научим, че думите носят енергията на промяната и че трябва да бъдат изричани с най-чисти намерения, то тогава Словото отново ще бъде в основата на всяко добро начало. И отново ще пребъдва, а и ние заедно с него.
С най-светли пожелания за празника на словото!
Организатори: РБ "Н.Й.Вапцаров" и
Клуб "Неиздадени ръкописи" към РБ "Н.Й.Вапцаров"23 април – Международен
ден на книгата и
авторското право


Ръководството и екипът
на РБ „Никола Й. Вапцаров” поздравяват своитечитатели и всички любители на книгатаДенят се отбелязва за първи път през 1995 г.
С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

„…Ние можем, седейки в своята библиотека, да бъдем в същото време по всички части на земята” /Дж.Лебок/
Скъпи читатели и приятели,

Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” ви приканва да се включите в 15 - то издание на Маратона на четенето, който се провежда от 2 до 23 април. Поради извънредната ситуация в страната тази година маратонът ще се проведе в онлайн среда.

Желаещите да участват могат да се снимат с книга, да прочетат откъс от нея, да препоръчат любимо произведение!

Очакваме да ни изпратите снимки или видеа на Facebook страницата ни или на e-mail: zaemna_kj08@abv.bg; beactive@abv.bg

Бъдете здрави, останете и четете у дома!
Уважаеми читатели, скъпи приятели,

На основание Заповед №326/26.03.2020 г. на Кмета на Община Кърджали и заповеди № РД -01-124/13.03.2020 г. и РД – 01 – 154/26.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ преустановява обслужването на потребители до 12 април.

Заетите книги можете да презапишете на имейл: zaemna_kj08@abv.bg или през платформата за онлайн обслужване Моята библиотека.
За настъпили промени ще бъдете своевременно уведомени през сайта libkli.com и фейсбук страницата ни: www.facebook.com.

Бъдете Здрави!

142 години от Освобождението

„Пътят към свободата и безсмъртието” е надсловът на изложбата, посветена на 3 март - една от най значимите дати в нашата история. В експозицията са включени книги и статии от периодични издания, репродукции на картини на известни художници, фотогалерия с паметници, издигнати в чест на подвига на загиналите за Свободата.
Подредената във фоайето на Регионалната библиотека изложба може да се види до 20 март.
По повод 147 години от гибелта на Васил Левски , Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявиха конкурс за есе на тема „ Саможертвата ” .   В него участваха 19 души, всеки от тях в своята възрастова група: от 12 до 15 г., от 16 до 19 г. и над 19 г.
Журито, в състав Иван Бунков, Петър Хаджинаков, Иво Георгиев и Лияна Фероли, присъди следните отличия:

В първата възрастова група от 12 до 15 г.: - една поощрителна награда - Еда Селяхтин Юсеин, 15 г., 8Н1 клас, Езикова гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали;

Във втора възрастова група от 16 до 19 г. :
1 място - Анелия Росенова Крумова, 18 г., 12 Б клас, СУ „Петко Рачов Славейков“ - гр. Кърджали;
второ място не се присъжда;
трето място - Мариян Красимиров Чепишев, Мариян Красимиров Чепишев, 18г., 12 клас, СУ „П.Хилендарски“ - гр. Пловдив.

В третата група над 19 г.:
Първо място за Галина Чавдарова, гр. Кърджали;
две втори награди за Мариана Джинджева, гр. Кърджали;
и Джулия Ясенова Чолакова, 20г., студентка във филиал „Любен Каравелов”- гр. Кърджали.

Радостни възгласи и силни емоции изпълниха атмосферата в Детски отдел на РБ „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали. Мъгъли и магьосници от целия град се стекоха, за да вземат участие в тайнствената нощ, посветена на книгите за момчето магьосник Хари Потър.
И тази година, библиотекарите се бяха постарали обстановката в Регионална библиотека да бъде максимално близка до тази в Хогуортс. Атрактивните декори бяха подготвени с реквизит предоставен както от Театрално - музикалния център в Къ рджали и Народно читалище "Обединение 1913" - Кърджали, така и изработен от самите библиотечни специалисти и доброволците на библиотеката. Голям интерес сред посетителите и участниците предизвикаха метлата и пръчката на Хари Потър, изработени лично от системният администратор на Регионална библиотека Галина Деликирова, и Разпределителната шапка - от доброволеца Мария Миткова.
Пространството на Детски отдел се превърна в арена на Тримагическия турнир, в който мериха сили три отбора, представляващи трите училища по вълшебства в Европа: „Хогуортс”, „Бобатон” и „Дурмщранг”.
Бързина, съобразителност и актьорски умения - това бяха необходимите качествата, които трябваше да покажат любителите на вълшебства.
В ролята на водещ в провеждането на Тримагическият турнир се превъплати Петя Русева, а най-доброто магическо жури в цял свят бе в състав: Анелия Димитрова, Маргарита Бочукова и Росица Петрова.
Трите изпитания, през които преминаха състезателите, се оказаха предизвикателства, които, благодарение на уменията и способностите на малките магьосници от Кърджали, бяха преодолени с лекота.
Победител в Тримагическият турнир бе отбора на училището по вълшебства Дурмщранг.
В края на вечерта, всички участници получиха Поздравление за участието си в това напрегнато съревнование.
Домакини и участници се разделиха с пожелания за нови, още по-завладяващи и динамични срещи!

Конкурс за есе:

Саможертвата”,

посветен на 147 - та
годишнина от гибелта
на Апостола на свободата

По повод 147 години от гибелта на Васил Левски, Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявяват конкурс за есе на тема   „Саможертвата“.  

Конкурсът ще се проведе в три възрастови групи:
от 12 до 15 г., от 16 до 19 г., над 19 г.

Участниците изпращат творбите си на имейл:   library_kli2003@yahoo.com до 17 февруари, включително.

Всяка творба, в размер до 2 страници /шрифт - Times New Roman, размер - 14/ се изпраща като документ на Word /в прикачен файл към имейла/ и трябва да съдържа следната информация: заглавието на творбата, трите имена на автора, възраст, клас, училище, адрес и телефон за контакт;

Наградите ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Кърджали. Отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот”.

Критериите за оценка включват ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, езикова и стилистична култура.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011