ЗА НАШИЯ ГРАД


В сърцето на Източните Родопи, на двата бряга на древната река Арда е разположен Кърджали – град с необикновено минало, с богато културно-историческо наследство и уникални природни забележителности. В продължение на осем хилядолетия този край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Малко са селищата в страната, които съществуват още от новокаменната епоха. Според археологическите проучвания, тук са съсредочени много паметници от римската епоха, като кастели, вили-светилища, могили. Тук са си дали среща траки, елини и римляни; славяни и прабългари, византийци и латини. И днес личат следи от славното минало на Първото и Второто българско царство.
За първи път Кърджали се споменава през 1607 година в османотурски регистър, според който селището е поделено между двама владетели в два тимара. Два века по-късно, през 1847 година Огюст Викенел, френски изследовател и пътешественик, проучва Източните Родопи, отбелязва: „Кърджали. Малко село с джамия, населено с бъгари християни и мохамедани”. Френският изследовател описва условията, които задържат развитието на стопанския живот в Кърджали. Няма точни документи за събитията за периода 1813 – 1878 година.
Руско-турската освободителна война променя съдбата на Кърджали.
През януари 1878 година този край е освободен от отряда на руския генерал-майор Григорий Фьодорович Чернозубов. След
Освобождението Кърджали и околията влизат в границите на автономната област Източна Румелия. Кърджалийска околия е отново в пределите на Турция след Съединението на България през 1885 г.
През Балканската война /1912 г./ Кърджали е освободен от Хасковския отряд, с командир полк. Васил Делов, и е присъединен в пределите на България.
Кърджали e обявен за град, когато влиза в границите на Източна Румелия – 1879 - 1885 г.
Днес, Кърджали е областен град, включващ общините Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Момчилград и Черноочене. Обособил се в административен, стопански, търговски и културен център на седемте източнородопски общини.
Кърджали е известен и с уникалните исторически паметници и археологически находки. В близост до него се намират средновековният археологически комплекс Перперикон, древният тракийски храм Татул – светилището на Орфей, пещерата „Утроба”, използвана като астрономическа обсерватория от траките. Тук се намират и останките на многобройните средновековни крепости Монек, Устра, Кривус, Вишеград и др.
В Кърджали се намира и един от значимите средновековни паметници – храмът „Свети Йоан Предтеча”, реставриран през 2000 година. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс от 11 – 14 век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция. Доказателство за това са разкритата гробница на епископ и намерените в нея уникални златотъкани епископски одежди, които вече са реставрирани.
В района се намират уникалните природни забележителности – „Каменната сватба”, „Каменните гъби”, „Скален прозорец”, „Вкаменената гора”, а също и няколко защитени местности с находища на застрашени представители на флората и фауната – „Венерин косъм”, „Юмрук скала” и „Средна Арда”.
Река Арда и язовирите „Студен кладенец” и „Кърджали” са едно изключително живописно място за отдих и туризъм, дават възможност за развитие на всички видове водни спортове и условия за ловен, риболовен и гребен туризъм.
Природните забележителности, богатата флора и фауна, съхранените културно-исторически паметници, превръщат Кърджали и региона във все по-предпочитана туристическа дестинация, което е предпоставка за развитие на културен туризъм в областта.
Днес, градът е културен център, тук се намират ДКТ „Димитър Димов” със сцена „Кадрие Лятифова”, Регионален исторически музей, Художествена галерия „Станка Димитрова”, Дом на културата, Керимовата къща и др.
Кърджали е домакин на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”, на Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева”, Балкански фестивал на турския фолклор, ежегодно се провежда Културна седмица, посветена на празника на град Кърджали и др.

Програма „Глоб@лни библиотеки - България"

 


Партньорска програма:
обмяна на линкове
Реклама
 

   
Tyxo.bg counter
Всички права запазени © 2011. Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров", Кърджали.