Проект
БИНАРНО ПРЕГАРЯНЕ


Специфичен дигитален жаргонен речник /синкретична смесица от английски, „чат” език и жаргон/, идентифициращ екранната култура на общуване в затворени кръгове като мост между поколенията.Препоръка за преодоляване на
дигитална зависимост

от Ибрахим Бирол Кьосеюмер,
юрист


Живеем в дигитална ера, където нашите телефони са винаги до нас по всяко време и чрез социалните медии правим почти всичко. Прекъсване на връзката е доста трудно. Разчитаме толкова много на технологиите в ежедневието си и в по-голямата си част наистина се нуждаем от тя. Те ни улесняват работата, но е също толкова важно да се отдалечим от време на време. Всички сме толкова зависими от технологиите, че рядко прекъсваме връзката. Независимо дали прекарваме часове пред компютъра за работа, проверяваме телефоните си, сърфираме в интернет или гледаме телевизия, трудно е да се измъкнем от дигиталния свят. Може да сте се опитали да се освободите от телефона или да сте деактивирали акаунта си във Facebook с надеждата за дигитална детоксикация, чувстваме се добре, но само за кратко. Не след дълго пак влизаме, за да проверим какво сме пропуснали. Много от нас смятат, че това ни е зоната на комфорт. Ние ли използваме технологиите или те използват нас?

Препоръчвам следните начини, за да се откъснем от дигиталния свят.

1. Създайте пространство без технологии!

Преместете лаптопа си в специално помещение, поставете зарядното за телефона си там, за да не може да се зарежда до вас. Когато отделите определено място за вашите джаджи, ще трябва да отидете там, за да ги използвате физически, така че неудобството ще намали желанието ви да отидете и да ги проверите.

2. Не спете с телефона си до вас!

Нашият сън е сериозно нарушен поради синя светлина, която се предава, когато използваме нашите телефони или таблети на тъмно. Мозъкът ни не може да се изключи толкова лесно и затова е трудно да се отпуснем и да се унесем. Поставете устройството си от другата страна на стаята, за да не можете да го проверявате преди лягане, през нощта или първото нещо, когато се събудите. Стоенето далеч от технологиите ще повиши качеството на съня, здравето и благосъстоянието ви.

3. Планирайте повече недигитални дейности!

Полагайте съзнателни усилия да планирате повече дейности, които не включват технологии, за да се разсейвате. Планирайте поход, каране на колело, присъединете се към клуб, спортувайте повече, започнете ново хоби или отидете до местната библиотека и си поставете предизвикателство да четете определен брой книги на седмица. Твърде много време, прекарано в игри, смартфони и гледане на телевизия, е свързано с повишени нива и диагнози на тревожност или депресия.

4. Накарайте приятели да се присъединят към вас!

Убедете добра група приятели да се присъединят към вас във вашата дигитална детоксикация. Мислете за това като за група за поддръжка – съберете се и направете нещо, което не включва технологии, или обсъдете ползите, които всички чувствате от прекъсването на връзката. Това ще засили положителните чувства. Прекъсването на връзката с технологиите ни изключва от света и ни позволява да открием себе си.

5. Изключване на известията!

Проверяването на телефона при всяко известие може да бъде супер разсейващо. Опитайте да ги изключите и се опитайте да проверявате телефона си само в определени часове през деня, вместо да го вдигате всеки път, когато екранът ви светне. Наистина вярвам, че грижата за себе си и прекъсването на дигиталния свят вървят ръка за ръка. Когато елиминираме постоянното разсейване от социалните медии, ние сме в състояние да бъдем по-внимателни и по-съзнателни с това как прекарваме времето си.

6. Бъдете наясно със заобикалящата ви среда!

Продължавайки темата за внимателност, опитайте да положите усилия да сте наясно какво се случва около вас. Това включва звуци, миризми, както и зрение. Колко често се разхождаме и гледаме в телефоните си? Поставете телефона си в джоба си и опитайте по-внимателно ходене. Забележете как вървите, усещането, действието, какво има за гледане, звуците, които чувате – доста е шокиращо колко не обръщаме внимание на прекрасния свят около нас, когато носът ни е забит в телефоните ни.
Ниво „Follow me / Следвай ме” - Разпространение на препоръки с генерирани
от младежи идеи и решения за преодоляване на бинарното потъване.

Проект "Бинарно прегаряне" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма „Социално ангажирани изкуства“ 22
Created Galina Feroli