95 г. от рождението на Стоянка Мутафова


Италианският драматург Алдо Николай е нарекъл своята комедия "Госпожа Стихийно бедствие". И тя наистина е такава - не само измислената Олга, но и актрисата, която изпълнява нейната роля в България - Стоянка Мутафова. Тя е почитана от зрители от няколко поколения като кралицата на комедията и живата легенда на театъра. "Фурия", "Тайфун" и "Г-жа Стихийно бедствие" са само няколко от множеството имена, които й е дала публиката през дългата й кариера. Примата на театъра и киното в България впечатлява не само с перфектната си актьорска игра, но и с бурния си живот. Известно е схващането, че всеки гений е малко луд, а тази 95-годишна актриса е и гениална, пряма, истинска, прекрасна. В интервю пред БТВ, талантливата фурия заявява, че ако трябва да постави заглавие на своя живот, това би било "Лудница".Тя е един от основателите на Сатиричния театър "Алеко Константинов", заедно с Татяна Лолова, Георги Калоянчев и Георги Парцалев. За нея сатирата е най-висшето изкуство, най-силната магия и страст. Знакови нейни роли са баба Гицка в „Големанов", Мария в "Дванадесета нощ", Зоя във "В навечерието", Дорина в "Тартюф" и др. Играла е в емблематичните пиеси "Госпожа министершата", "И най-мъдрия си е малко прост", "Госпожа стихийно бедствие", "Капан за мишки", "Столетие мое" и "Женитба", както и в телевизионния театър по БНТ.


В киното играе в едни от най-известните български филми: "Топло", "Езоп", "Кит", "Бялата стая", "Специалист по всичко", "Двама под небето", "Любимец 13" и много други. Нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.Последната й нашумяла роля е в сериала "Столичани в повече", където играе Марийка Чеканова, и в постановката "Златния телец" от 2013 г.
Актрисата постоянно пътува в страната и по целия свят. През 2016 г. осъществява мащабно турне в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. "Не е съвсем нормално да имам толкова много работа на моята възраст, но ще продължавам така, докато мога", казва тя. "Сцената ме държи жива. Там не усещам умора. Да седя вкъщи за мен би означавало духовна, а може би и физическа смърт”.
Някои я наричат "стихийното бедствие", други "лудетината", а за трети е просто "диагнозата Мутафова".Стоянка Мутафова получава диплом от фондация на името на лейди Даяна. Официално е вписана в книгата на рекордите "Гинес" като най-възрастната играеща актриса.В своята книга "Една фурия на 90", написана съвместно с драматурга Юрий Дачев, тя разказва за своя "гаменски нрав", пъстър живот и труден характер. Стоянка Мутафова е безспорно една от най-колоритните и успели български актриси. Възрастта не успява да я свали от сцената и тя до днес играе из България и света. Запазила разум и присъствие на духа на 95, тя е доказателство, че годините не могат да победят майсторството и таланта.

Повече за нея:

ГЬОРОВА, Севелина. Стоянка Мутафова - жрица на смеха / Севелина Гьорова. - София: Бълг. писател, 1997. - 167 с.

ГРУБЕШЛИЕВА, Мария. Госпожа Стихийно бедствие: Мемоари / Мария Грубешлиева; [Предг.] Румяна Емануилиду. - [Бургас]: ИК Знаци, 2009. - 208 с.

МУТАФОВА, Стоянка. Герой на мегдана: Автобиография, обработена от Юрий Дачев / Стоянка Мутафова. - София: Епсилон-Елст, 1997. - 144 с.

МУТАФОВА, Стоянка. Една фурия на 90 / Стоянка Мутафова, Юрий Дачев. - София: Слънце, 2012. - 351 с.

МУТАФОВА, Стоянка. Когато се подстригват мравките: Биогр. / Стоянка Мутафова; Състав. Юрий Дачев. - София: Слънце, 2001. - 288 с.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011