"ЕДНА БЪЛГАРСКА РОЗА" ОСТАНА ЗАВИНАГИ НА 25


ПТИЦАТА

За последен път тя разтваря крила.
За последен път синевата гребе.
Ах, сбогува се тя с тези свои поля,
с тези хълми край тях и със свойто небе!
Ти, земя, я роди във едно гнездо.
Ти, небе, я люля с песента.
И затуй днес със вас като с роден дом,
се прощава с тиха жал в полет тя.
И върти се светът, този тъй хубав свят!
И въртят се жита, слънце, облаци прах.
Те след малко ще спрат своя луд кръговрат.
Тя със мъртво сърце ще се върне при тях.
Но, земя, ти пази пак едно гнездо!
Ти, небе, я очаквай! Няма смърт!
Ще си дойде тя при вас като в роден дом -
песента ще я връща всеки път.
................................................................................ Дамян Дамянов


През 2016 г. се навършват 70 години от рождението и
45 години от трагичната гибел на голямата
българска певица Паша Христова.

Може да не знаете коя е тя, но задължително сте я чували как пее „Една българска роза“, избрана за песен на столетието през 2000 г. Който я е слушал на живо, помни гласа й, отприщен като стихия, която превзема залата с искрящата си чистота и плътна сила.
За шестте си години като професионална певица, момичето от Княжево успява да спечели „Златният Орфей“, да запише над 40 песни за „Балкантон“ и за националното радио, които още звучат, и да остави белег в душите не само със завладяващия си талант, а и със спомена за сърцераздирателната си съдба.  
Паша е изпепелена в самолетна катастрофа на 25 години. Загива, стиснала за ръката голямата си любов - пианиста Николай Арабаджиев-Фучо, ръководител на оркестър „София“. Фаталната дата е 21 декември 1971 г. Часът е 23,40. На борда на самолета Ил-18 пътува цяла плеяда известни български артисти, а сред жертвите са звездата на българската естрада Паша Христова, Николай Арабаджиев и танцьори от ансамбъл "Аура", които пътуват за дните на българската култура в Алжир.
Последните две години от живота на Паша й носят най-голямото призвание. През 1970 г. на ІІІ Международен фестивал „Златният елен” в Брашов – Румъния получава III награда за изпълнител. През пролетта на същата година заедно с Мими Иванова и Мария Нейкова печели слушателския вот на Пролетния радиоконкурс с песента на Светозар Русинов и Димитър Точев „Яворова пролет”, а през юни в Слънчев бряг представянето й в конкурса за български песни на „Златният Орфей” е истински триумф както за нея, така и за авторите на песните „Една българска роза” и „Повей, ветре”, за които получава съответно Първа награда и Голямата награда – златната статуетка.
До голямата трагедия през декември 1971 г. Паша Христова ще отбележи още едно свое значимо постижение на международен фестивал. Представянето й на фестивала в Сопот – Полша с песента на Чеслав Ниемен ( Dziwny jest ten s wiat (1967) – „Странен е този свят”) с българска транскрипция на заглавието от Богомил Гудев като „Ах, този дивен свят”, й донася първа награда за изпълнение на полска песен. А последната награда идва тогава, когато вече я няма. Песента „Бяла песен” на Димитър Вълчев и Петър Караангов е обявена за „Мелодия на годината” посмъртно. Остава обаче неизпята песента „Унес” на Димитър Вълчев и Елисавета Багряна, която трябвало да запише след завръщането си от Алжир, но уви… В онзи злополучен 21 декември Паша я отнася в отвъдното.

Не са малко хората, които в годините след смъртта й правят опити да навлязат в същността на нейната биография. Сред тях е и журналистът Иван Георгиев, автор на книгата „Една българска роза“, успял да събере в книга спомени и разкази за Паша Христова. Днес нейните съвременници говорят с възторг за нейната хубост, обаяние,за нейното сценично присъствие и интерпретаторско внушение. Неколцина са българските певци, митологизирани от хората, събитията, времето. В нашата музика има не малко имена дали много от себе си за развитието й, всички са личности, заслужаващи мястото си в нишата на идолството, но не са като Паша – споделят тези, които я знаят, помнят, почитат.
Режисьорът Олег Ковачев, снимал филм за Паша Христова в продължение на три години, твърди, че любимата й песен била „Янтра“, а не „Една българска роза“. В интервю пред „Блиц“ Ковачев си спомня какво е разказвал синът на певицата: „Споделяше, че му е много странно как в текстовете на нейните песни има някаква символика. Моят филм завършва с песента „Остани“. Тя е писана за Паша от Николай Арабаджиев и съдържа дълбок подтекст. В нея се пее „Остани си там, далече, в сънищата и в мечтите... остани си при звездите...“. Милен много се вълнуваше от тази песен, от текста. Казваше: „Какво нещо е само... точно този текст все едно че е написан за нея.“

Плочата „Паша Христова” и биографията на голямата певица „Една българска роза“ от Иван Георгиев може да намерите във фонда на библиотеката.

Повече за нея в следните източници:
Българско национално радио
Дума
Новинар


 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011