Архив 2016


Читател на
годината
2016

На 21 декември 2016 г. Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров" излъчи своя победител „Читател на годината 2016". С 249 заети книги „Читател на годината” за 2016 е Димитър Савов. Той е носител на отличието за втора поредна година.
Целта на кампанията „Читател на годината" е да увеличи дела на четящите хора и да насърчи интереса към четенето и ученето през целия живот като предпоставка за социална реализация и висок жизнен стандарт.


Читател на
годината
2016

На 15 декември 2016 г. Регионална библиотека връчи наградата "Читател на годината 2016" на Детски отдел. Носител на приза тази година, с най-голям брой прочетени книги, е Мария Бумбарова - 76 заети книги. Нейни подгласнички са Мелтем Ахмед - 49 и Анна Пенчева - 43, класирани съответно на второ и трето място.
Регионална библиотека за втора поредна година участва в инициативата „Читател на годината“, а тази година за първи път награждава децата, които са чели най - много книги. По този начин се стремим да популяризираме четенето и да привлечем децата да се върнат в библиотеката, за да четат книжки. Само така можем да дадем своя принос за повишаване на грамотността сред подрастващите. Наскоро излязоха резултатите от проучване на PISA за функционалната неграмотност на децата, а тук е мястото на библиотеката да помага да се решава този проблем.

Всяка година преди коледните и новогодишните празници възпитаниците на Елена Андреева и Магдалена Русева от 4 клас на СУ"Йордан Йовков" представят пред библиотечните специалисти своята програма посветена на предстоящите празници. Тази година те представиха обичая "Бъдни вечер". Преди изявата си четвъртокласниците взеха участие в откриването на етнографската изложба "От Коледа до Сурва" разположена във фоайето на регионална библиотека.

Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали ще изпълни проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата”

Уважаеми колеги,
РБ „Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали
Ви кани на
пресконференция на 8 декември 2016 г.
от 11.00 часа в Регионална библиотека, за да представи информация за одобрен за финансиране проект
„Екология в действие – обичаме и пазим природата”

На 25 ноември 2016 г. бе подписан договор за безвъзмездно финансиране № МК-ДБФ-45/25.11.2016г. за изпълнението на проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата”, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки - България”, Конкурс за малки проекти „Библиотеката – активен участник в обществения живот „ – сесия 2 в изпълнение на Договор РД11-00-115/24.06.2016 г. между Министерство на културата и Фондация „Глобални библиотеки - България”.Думи за Вапцаров

Пролет моя, моя бяла пролет,
още неживяна, непразнувана,
само в зрачни сънища сънувана,
как минуваш ниско над тополите,
но не спираш тука своя полет.

Пролет моя, моя бяла пролет –
знам, ще дойдеш с дъжд и урагани,
бурна страшно, огненометежна
да възвърнеш хиляди надежди
и измиеш кървавите рани.

По случай 107 години от рождението на Никола Вапцаров,
библиотеката обявява:
7.12.2016 г. за ден на отворените врати.
Всички посетители ще получат безплатен годишен абонамент.
По повод 107 години от рождението на Никола Вапцаров, патрон на Регионална библиотека, се проведоха редица събития.
С особено вълнение учениците от 3„д” клас на СУ „Отец Паисий” с ръководители Мария Илиева и Айфер Бабаева направиха своето първо посещение в най - големия дом на книгите - библиотеката. Тук третокласниците се срещнаха за първи път с детски писател и станаха съавтори на приказка. Паисиевци заедно с писателката Маргарита Павлова и ученици от 4 клас на ОУ „Св. Климент Охридски” с ръководител София Калинова, създадоха приказката „Скъсаната струна - мост към приятелство”. Новото произведение е вече публикувано на сайта на библиотеката.
„Възхитена съм от въображението, любознателността и интереса на учениците. Те овладяха основно правило в творческото писане - последователност на действието. Придържахме се към правилото на Чехов „Краткостта е сестра на таланта”. Всички деца взеха участие с чудесни идеи. Написахме заедно една чудесна приказка, за което Ви благодаря, деца!” , каза на раздяла Маргарита Павлова.
След като приключиха с творческото писане децата с голям интерес изгледаха кратък филм за живота и творчеството на поета Никола Вапцаров. Това беше тяхната първа среща с него, тъй като творчеството му се изучава в горен курс.
Да научим децата да бъдат толерантни и добри беше основната задача на състезанието по „Не се сърди човече”, което се проведе същия ден. Всички участници проявиха своя спортен дух и стремеж за победа, но накрая всички бяха победители.
Седми декември беше обявен и за ден на отворените врати в Регионална библиотека „Никола Вапцаров”. През този ден 57 посетители на библиотеката получиха безплатна едногодишна читателска карта.
___________________ПриказкатаПрограма за месец декември:
07.12.2016 г.


1.Създаване на приказка от деца, с участието на детската писателка Маргарита Павлова.
Място: РБ „Н.Й.Вапцаров”
Час: 13.00

2. Да научим децата да бъдат толерантни и добри – състезание по „Не се сърди човече”.
Място: РБ „Н.Й.Вапцаров”
Час: 13.00

3. Излъчване на филм за живота и творчеството на поета Никола Йонков Вапцаров, патрон на библиотеката.
Място: РБ „Н.Й.Вапцаров”
Час: 13.30

4. Ден на отворени врати в Регионална библиотека.
Място: Всички отдели на библиотеката

14.12.2016 г.
1. Библиотечна етнографска изложба на тема „От Коледа до Сурва”.
Място:Фоайето на РБ „Н.Й.Вапцаров”
Час: 15.00

15.12.2016 г.
1. „Дядо Коледа пристига” – детско шоу на театър „Пан”, с игри, състезания, фокуси, викторини и атракциони и много подаръци от чувала на Дядо Коледа.
Място: ОДК
Час: 11.00


Литературно четене по случай
световния ден за борба с диабета

На 26 ноември /събота/ от 11.00 ч. в Детския отдел на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” ще се проведе Литературно четене с творчески изяви за деца и родители от нашия град. Организатори на проявата са Асоциация „Докосни дъгата”, Сдружение на болните от диабет в гр. Кърджали, Общински детски комплекс и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.
В литературният празник ще участват деца от ОДК с драматизация на приказки, песни и творчески предизвикателства. С помощта на специалистите от библиотеката деца и възрастни ще се срещнат с приказния свят на книгите и приказните герои. В празникът ще се включат и представители на Прабългарска школа Бага Тур”.
Всяка година на 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Във връзка с това  Асоциация „Докосни дъгата” и нейните съучредители Денислава Ангелова и Петя Раева организират литературни четения в различни градове на страната с участието на деца, страдащи от диабет, и известни личности, които влизат в ролята на разказвачи на приказки. Литературното четене в Кърджали е част от проявите.На 16 ноември 2016 г. ученици от девети и десети клас на ПГИ „Алеко Константинов” бяха на екскурзия в Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”. Посещението бе с цел подпомагане работата на децата от Клуб „Институционални знания и култура” по проект "Твоят час" с ръководител Румяна Дамянова, както и представяне на библиотеката и библиотечната дейност, която обикновено остава скрита за читателя. Екскурзията бе съпроводена с интересна беседа по библиотечно - библиографски знания, които ще подпомогнат учащите се в ползването на информационните ресурси на библиотеката, както и за спецификата на работата на библиотекаря.
Участниците в клуба посетиха Заемна за възрастни, Читалня и Детски отдел, запознаха се с правилата за ползване на библиотеката, с начина на подреждане на книгите, научиха кои книги могат да се заемат за дома и кои се ползват само в читалните.
Екскурзията започна с посещение в Заемна за възрастни, където разгледаха богатия фонд, учебно - помощната литература, а също така и актуални заглавия за свободното време. Видяха процеса на заемане за дома. Запознаха се с начините за търсене на информация в електронния каталог, който е достъпен чрез сайта на библиотеката.
Участниците в клуба посетиха и Читалнята, където научиха какви издания могат да ползват на място в библиотеката, как се предоставят и съхраняват периодичните издания, които библиотеката е абонирала за своите читатели. Също така се запознаха с услугите, които предоставя читалнята и възможностите да ползват компютър, да се подготвят за училище, да сърфират в Интернет, както и с правилата за безопасно и отговорно ползване на глобалната мрежа.
В Детския отдел учениците разгледаха богатия детски фонд от книги и разнообразни детски периодични издания, енциклопедии и други издания за деца.
В края на посещението с голям интерес Aлековци разгледаха изложбата посветена на 104 години от освобождението на Кърджали и с внимание изслушаха беседата на Златка Янева, завеждащ отдел ”Справочно-библиографски и краезнание”.
Учениците останаха много впечатлени от това първо свое посещение и обещаха скоро отново да дойдат, вече като читатели на библиотеката.
За втора поредна година Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” – Кърджали е част от Националната кампания „Читател на годината”, инициирана от евродепутата Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.
Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.
Инициативата обхваща читателите на всички регионални библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене, за разпространение на знания и култура, за формиране на ценности.
Съгласно регламента, регионална библиотека ще отличи читателя с най - много заети книги през 2016 г. Победителите в националния конкурс, ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017 г. Наградата и тази година ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел за всички отличени с приза. 
Държавите от ЕС са си поставили за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот.

В навечерието на Деня на народните будители в Регионална библиотека с e проведоха различни инициативи, чрез които да се привлекат младите хора към пространството на библиотеката.

На 27 октомври 15 деца от 6-ти клас на ОУ „Св.Климент Охридски”, СУ „Отец Паисий” и СУ ”Владимир Димитров – Майстора” направиха екскурзия в библиотеката. Библиотекарите ги запознаха с фонда на Детски отдел. Показаха им как са подредени книгите и ги обучиха как се работи с библиотечния фонд, къде е мястото на всяка книга и по какви критерии тя се подрежда. Всичко това имаше за цел да подготви участниците в предстоящата интерактивна игра „Търси съкровището”- съкровището на знанието, което е скрито в книгите. На следващия ден започна състезанието. С голямо нетърпение участниците се втурваха и откриваха книгата, която даваше верния отговор на поставения въпрос. В нея се намираше следващата загадка. Така стъпка по стъпка участниците в надпреварата вървяха към картата на съкровището. Учениците от СУ „Отец Паисий” се ориентираха най –добре и първи откриха съкровището, следвани от достойно представилите се отбори на ОУ”Св. Климент Охридски” и СУ „Владимир Димитров – Майстора”. Търсачите на съкровища преживяха един вълнуващ, наситен с много емоции ден. Всички участници в надпреварата получиха безплатен едногодишен абонамент за библиотеката. Желанието на регионална библиотека е тази инициатива, осъществена в партньорство със Сдружение „Устойчиво развитие”, да продължава да се реализира с участници и от други учебни заведения.

Същия ден се проведе и викторина с ученици от 7-те класове на ОУ „Св.Климент Охридски”, СУ „Отец Паисий” и СУ ”Владимир Димитров – Майстора”. В информационно-обучителния център „Библионет“ децата направиха виртуална разходка. Те трябваше да откриват имената на природните и културни забележителности от България и Европа. Петте отбора с по трима участника се научиха да работят в екип и да дават бързи и точни отговори. Всички участници получиха награди.
Седмица на четенето и отбелязване Деня на Кърджали в Средно училище „Владимир Димитров – Майстора”

.
В препълнената актова зала на Средно училище „Владимир Димитров – Майстора се състоя среща - разговор с писателката Маргарита Павлова. Събитието е част от мероприятията организирани от Регионална библиотека „Никола Вапцаров” по случай седмицата на четенето и 21 октомври, Ден на Кърджали.
Маргарита Павлова прочете свои приказки от най-новата си книга „Черупчица и Седефеният Рибко”, както и стихотворението си със заглавие „Кърджали”, което по традиция е включено в тържественото отбелязване на Деня на града, пред паметника на Освободителите. Тя каза на учениците, че Средновековното име на града ни е Вишеград.
Много голям интерес събуди у децата разказа й за генерал-майор Васил Делов – освободителя на Кърджали. Той е командвал Хасковския отряд и е успял да опази града незасегнат от военни действия. Каза им също, че днес има издигнат негов паметник в Кърджали, както и улица носеща неговото име.
Учениците от начален курс също четоха текстове от български класици.
Даниела Георгиева от втори клас прочете приказката на Ран Босилек, „Готованко”, а София Вълчева, Ивайла Димчева и Катерина Маркова прочетоха любими текстове от български класици. Аплодисменти огласиха залата когато учениците чуха стихотворението „Де е България”, от Иван Вазов.
Срещата-разговор продължи с изпълнението на пияно на Севил Юсеинова от четвърти клас.
В края на празника на словото Маргарита и децата си обещаха, че срещите ще продължат. Децата обещаха, че ще четат повече книжки, а тя им обеща, че когато напише нова приказка първо на тях да я прочете.
Маргарита получи красиви цветя с които възпитаниците на Майстора й казаха – обичаме те.
След срещата тя сподели, че е радостна от факта, че учениците са много любознателни. Каза също, че щом имат желание да четат книги и научават все нови и нови неща, то ни очаква едно по-светло бъдеще.
С пожелание за нови взаимни успехи и много снимки срещата приключи.
По повод Седмицата на четенето библиотекари от Детски отдел на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” посетиха СУ ”Йордан Йовков”. Стихотворението „Родна реч” постави началото на вълнуващата среща на децата с творчеството на Ран Босилек. Пред учениците от първи и втори клас библиотекарите представиха филмираните приказки „Бързата работа”, „Гозба от камъчета” и „Косе Босе” на именития наш творец. В края на срещата всички деца заедно изпяха емблематичната и любима на много поколения деца песен по стихове на Ран Босилек „Щъркел шарен дългокрак”. Така завърши трогателната среща на децата от СУ „Йордан Йовков” посветена на 130 години от рождението на Ран Босилек.
Седмицата на четенето в библиотеката продължи и в следващите дни с посещение на децата от 5 до 8 клас на ОУ „Васил Левски”, водени от Мария Иванова и Иванка Димитрова, и деца от 5 и 6 клас на ОУ „П.К.Яворов”, водени от Росица Средкова. Библиотекарите ги запознаха с живота и творчеството на автора Сава Попов. Децата разгледаха книжния фонд на библиотеката, компютърната зала, а някой от тях дори станаха читатели на библиотеката. Учениците Мария, Ерен и Христо прочетоха пред съучениците си приказките за Хитър Петър „Делба”, „Трици и халва” и „Славей и пуяк”, а Есин, Юджан, Емирхан, Милен и Айсун прочетоха своя любима приказка за мъдрия Хитър Петър. Всички присъстващи заедно гледаха филмираната приказка „Цар Цървулан”.
На следващия ден възпитаниците на СУ „Владимир Димитров - Майстора” от 5 до7 клас , водени от Димитрийка Ганчева, Керка Петкова, Шукрие Ахмед и Ирина Илиева избраха да прочетат Старогръцките митове и легенди. Есра, Айсун, Даниел и Росица четоха пред съучениците си митовете за Зевс и Кронос, за Хадес и за Деметра от цикъла Старогръцки легенди и митове. В края на посещението си в най - голямото кщнигохранилище в област Кърджали, учениците гледаха и филм за митичните Уран и Гея.
Екипът на библиотеката се надява голямото четене да продължава, защото книгите ни откриват нови светове, запознават ни с нови персонажи и герои и ни носят незабравими преживявания. Те обогатяват нашият кръгозор. Надяваме се повече деца да се докосват до магията на четенето и книгата.
Проявите са част от изпълнението на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността сред младите хора.

“До чудесата” на Виолета Михова - един празник на най-съвършената
чистота и красота

Добре че понякога има мигове, моменти, в стремглаво запътеното ни към небитието битие, които ни връщат надеждата, че, все пак, не всички пътища водят натам, че има спасителни изходи. Толкова болезнено се нуждаем за глътка свеж въздух, особено в днешното време на повсеместни конфронтации, на режисирано и поощрявано сквернословие, на поругаване на изконните ценности с всички възможности на медийното облъчване, на предизборните надпревари, на реалити форматите, маскирани под булото на социални експерименти, че се радваме и на най-малките поводи за насърчаване на нашата вяра в доброто. Такъв повод беше и представянето на новата детска книжка “До чудесата” на кърджалийската педагожка Виолета Михова, което се превърна в един празник-апотеоз на най-съвършената чистота и красота.
Много добре е изразил своята надежда за по-добър свят Атанас Далчев в стиха си “Сняг”, в който казва, че бял сняг ще има само в градините, където са играели деца. И преди 100 години той е виждал заплахата от чернилката на живота, която може да овъгли, да почерни дори белите пера на небесните ангели и на слизащия от небето бял сняг.
Много почитатели, приятели и съмишленици на Вили Михова уважиха нейната промоция и всички заедно се потопиха в чудното вълшебство на най-чистия детски свят, въздигнаха се с крилете на неговите лъчисти и греещи усмивки, очи и сърца... Това стана възможно най-вече с участието на малките чудотворници от II “в” клас на СОУ “Йордан Йовков”, с класен ръководител Елена Маркова, които изпълниха стихове и гатанки от “До чудесата”. Сред тях бе и малката, но със завършен и много красив глас певица на народни песни Надежда Димитрова, която покори присъстващите със своите изпълнения. Като много вдъхновени рецитатори се проявиха и ученици от литературния клуб “Петя Дубарова” към СОУ “Климент Охридски”, ръководен от Виолета Михова и завоювал много отличия за авторски творби. Особено приповдигащи настроението бяха и певческите изпълнения на Мелиз Ахмед, Светла Йорданова, Джансу Исмаил и Росица Долева, - студентки от Пловдивския филиял “Любен Каравелов”, с музикален ръководител асистент Светла Дамакова.
Има надежда за нашето бъдеще, щом като нашите деца, младите хора в страната ни така възторжено рецитират омайното ни слово, щом изпяват с такава голяма възхита неговата ритмика, каза преподавателката по музика в кърджалийския институт Светла Дамакова, която бе и водеща на промоцията и също много помогна участниците и присъстващите на нея да стигнат до чудесата, до съхраняването на вярата в доброто, родното, достойното, красивото. За което най-много обещания ни дават нашите малки чудотворници, чието присъствие пречиства и облагородява днешния свят. Както и изкуството, литературата, които умножават това въздействие.
 

Нова табела на улица „Републиканска“ указва къде се намира Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“. Инициативата оповестиха кмета Хасан Азис, директора на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ Уляна Ганева, Бойко Лечев от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Ивайло Георгиев, зам.-директор на Фондация „Глобални библиотеки“. Четвъртокласниците от СУ „Й. Йовков“ с ръководители Ел.Андреева и М.Русева участваха в поставянето на указателна табела.
Табелата е част от проекта „Пътят на библиотеката“ , който се изпълнява от Фондация „Глобални библиотеки България“. Целта на проекта е да пососочи на хората къде се намират обществените библиотеки, място на достъп до книжна или електронна информация. В региона има 14 табели, които показват къде са четирите библиотеки в Кърджали, работещи по проекта. Така пътят към библиотеката ще бъде разпознаваем и всички ще го ползват.

Изследователите-енциклопедисти инж.Таньо Танев и Ангел Манев силно респектираха кърджалийци

Уникалните български изследователи-сътрудници на БАН, на старобългарския календар, глаголицата и други високи български достижения, инж. Таньо Танев и атомният физик Ангел Манев от Стара Загора проведоха в читалня “Изкуство” на РБ.Н.Й.Вапцаров” със свои почитатели 4-часов разговор. Заедно със своя екип те направиха достояние на българския читател най-преследваната, втора по значимост след Библията, книга - "Археометърът" на Сент-Ив Д,Алвейдър. Тя е инструментът, с който са си служили древните хора за изграждането на всички езотерични митове, религии и канонът на древнот о Изкуство в неговите различни изяви - архитектурни, музикални, поетични, теологични... Превеждайки на български език и издавайки "Археометърът" на Сент-Ив Д'Алвейдър, цитиран и от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) при създаването на Паневритмията, те направиха възможно древните познания да заговорят на свещения български език, свързвайки звуците, формите и Словото в най-велика хармония с песента на небесните сфери. А със свой екип от музиканти пък археометрираха тонално свещената българска глаголица, в която се съдържа Божествената уредба на света , и така сега можем да чуем как тържествено звучат някои свещени за нас имена, като България, Плиска и др. Също така изработиха новия знак и герб на град Плиска, чиято археометрирана със съответствията на глаголицата музика, са предложили да влезе в държавния ритуал по вдигането знамето на града. Учените-енциклопедисти представиха и другата, издадена от тях, значима книга на Д,Алвейдър – “Теогонията на Патриарсите. Мисията на Индия в Европа”, разказаха за най-старата наша трако-илирийска църква, която е имала синархична уредба, т.е. била е управлявана от принципите, изпълняващи волята на Бога, а не със съборното начало. Но моралът, според тях, не се дава от църковния събор, а от Небето. Разкриха и някои открито неверни, манипулативни твърдения , преиначавания в нашата история, като тези, свързани с Кръглата църква в Преслав – бисерът в българското християнство и първия християнски храм в Европа със световно, а не, както пише в енциклопедията, само с национално значение, който е построен изцяло със свещените археометрични мерки на Соломоновия храм. Не случайно, на една от стените й има глаголически надпис. Възстановяваме нашата история на базата на факти, а не на утвърдени във времето неверни мнения, за да събудим нашата национална свяст, гордост и нашето самочувствие на народ - потомък на велики предци, казаха гостите. В края на срещата те отговориха на въпросите на присъстващите, а книгите им не стигнаха за желаещите да си вземат от тях автограф.Ели Видева гостува с новата си книга в Кърджали
На 8 юни от 17.30 часа в читалня “Изкуство” на Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров” ще бъде представена новата поетична книга на Ели Видева “Проекции върху сферичната природа”, която тя издаде по случай своята 60-годишнина. Родена е в Хасково, завършва математика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Работи като учител по математика и информационни технологии в Хасково. Председател на Клуба на дейците на културата, който е съорганизатор на литературни дни „Южна Пролет”. Автор е на стихосбирките „Огън под дъжда” /1992/, „Дом” /1997/, „Версия Живот” /2000/, „Небесен конник” /2003/, „Думи за нататък” /2005/, „По оста”/ 2008/, “Оживявам”/2011/, “Под кривата круша” /2014/. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на математиците в България.
Новата й стихосбирка, успешно представена вече в София, Пловдив, Хасково и други наши градове, включва избрана лирика от досегашните й книги и представлява една ретроспекция на поетичното й битие, проектирано върху сферичната, кръговратната, природа на живота. И тези нейни проекции са изключително богати, разнолики като духовни състояния, лирическа енергия, като гражданска будност и отговорност.
Романът "Коланджа"

Сага за свършека на времето“ на Христо Красин бе представен във фоайето на Дома на културата. Събитието се проведе в рамките на Националния фестивал „Перперикон“ със съорганизаторството на община Кърджали и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“. Десетки кърджалийци, сред които и местни писатели и поети, дойдоха на среща с автора и неговата книга, която през 2015 г. бе наградена с първа награда за белетристика на Националния конкурс „Голямата книга на малкия град“ в Бургас.
В новата му книга “Коланджа” става дума за края на Старото и началото на Новото време, но в центъра на цялата сага е разнищването на човека и неговата съдба. Освен това истинският талант провижда и бъдещето, както се случва много често и с провидените от Христо Красин събития. Дали не се е появил вече и български Нострадамус, каза в изказването си Лиляна Фероли.
Малки и големи читатели се включиха в кампанията „Чети с мен“ в Градската градина

Понеделник - петък
10,00 - 13,00 ч.

Лятна читалня

На 11.06.16 г. от 11.00 ч. в Градската градина в беседката до детската площадка , малки и големи любители на книгите и кърджалийски автори се включиха в Националната кампания „Чети с мен“, която се провежда под патронажа на Президента на Република България, организирана от РБ „Н. Й. Вапцаров“.
Под звуците на български популярни детски песни, десетки малчугани на различна възраст заедно с родителите си се включиха в събитието.
Четенето стартира 13-годишната Паулина, която представи своето авторско съчинение „Да си дете не е лесна работа“. След нея осмокласничките Ивет, Теодора, Ясмин, Диляна, Есра, Ралица и Ебру четоха откъси от техни любими книги. Сред избраните от тях творби, бяха стихове на Дамян Дамянов и Вероника Рот, както и текстове от „Пипи Дългото чорапче“, „Мечо Пух“, „Алиса в страната на чудесата“.
Маргарита Павлова прочете две приказки от новата си книга „Черупчица и седефеният рибко“. Божидара Ангелова направи артистичен прочит на своя приказка „Малко съчинение за голямо наводнение“, 13-годишната Паулина разигра героите в малка пиеска. За да помагат, в пиеската се включиха и някои от зрителите.
Най-забавно за малчуганите бе да участват в Ателие „Приказки в рисунки“, по идея на Детски отдел на Регионална библиотека. Всички присъстващи имаха възможността да нарисуват любимата си приказка . Накрая всички рисунки бяха подредени на импровизирана изложба около беседката, за да може да бъдат споделени с минувачите.
И за малките, и за големите читатели, събитието се превърна във весело, пъстроцветно преживяване сред книгите.
По случай 24 май - Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост библиотекари от РБ „Н.Й.Вапцаров” получиха заслужени отличия за професионални успехи в библиотечно-информационната работа.
С грамота от областния управител Илия Илиев е наградена Траянка Гогова, съавтор в изданията на РБ „Н.Й.Вапцаров” : био-библиография „Кирил Попгеоргиев”, био-библиография „Кръстан Дянков” , и биобиблиографски указател „Творци, публикували в „Нов живот” – вестника на Източните Родопи”.
Грамота и плакет от кмета на община Кърджали Хасан Азис получи Анелия Димитрова, участник в изготвянето на изданията на РБ „Н.Й.Вапцаров”: „55 години Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”. Традиция и съвременност”, био-библиография „Кръстан Дянков” и биобиблиографски указател „Творци, публикували в „Нов живот” – вестника на Източните Родопи”.
За принос в развитието на културата и по повод неговия 70 - годишен юбилей беше отличен и Иванко Маринов, дългогодишен директор на Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров”, поет, писател и общественик.
Екипът на Регионална библиотека поздравява своите колеги за получените отличия и им желае здраве и успехи в нелеката задача за съхраняване и популяризиране на писаното слово и опазване културното богатство на източно - родопския край.
По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост на тържествена церемония бяха връчени годишните награди на Министерство на културата.
С престижните отличия бяха наградени творци от различни области на изкуството и културата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

 

Дългогодишният директор на РБ „Н.Й.Вапцаров” Кърджали
г-н Иванко Маринов получи наградата Златен век – печат на Симеон Велики и грамота.
Екипът на библиотеката го поздравява с това високо отличие и му пожелава здраве и творческо дълголетие.


150 години от рождението на Пенчо Славейков

 

Служител в “работницата” на беззаветния блян за обич, свобода и вяра


Тъй като човешкият поглед излиза от Светая Светих на душата, както казва Пенчо Славейков в “ Cis moll ”, доста често в мрака, в неволята на живота, Божият пръст насочва по нов път единния народен слух чрез гениалното, чрез гениите на изкуството, като този на Бетховен, защото геният се явява като хранител на душевното богатство на народното величие. И в дни на велика скръб великата душа на гения излита възродена до големи висоти, откъдето повява дивна и надвластна хармония. Откъдето вее знойния дъх на беззаветност, на упование и напътствие, което громи смъртните окови и звъни като ек на буря. Вее и дихание на възвишен покой, трепет на въздигнат дух. И оттам геният прониква в идеите на вечността, сваля прометеевския огън и новите хармонични закони, за да възгори, възвиси сърцата на хората, да извоюва и възвести слънцето в тях.
И небето е “работницата”, работилницата, на гения, оттам той сваля бляновете си неземни, защото е покорен “раб” на гордото изкуство, на свещения плам в душата си /”Микеланджело”/. Раб на беззаветния блян за обич, свобода и вяра /”Прималняла”/.
Носител е и на вярата, която “вечното в преходността възпява” и като видение бяло бди с кръста, издигнат над черквицата “сама сред село”. На вярата-пазителка, която в тишината се готви за живот и “жътва свята”. На слънчевата вяра, която запленява мислите, мечтите и делата /”Рожба на слънцето”/.
Особено когато този неин носител е слънчевият син Пенчо Славейков – “от светлина роден за светлина”, който възпя святата простота, възвисяваща вярата над всяка мъдра висота /”Висота”/.
Който, с възторга на истината в душата си просветлена, чу, опази и пренесе в бъдното онзи свиден Божи звук за живот и радост, сливащ земята и небесата в един тържествен химн и псалм /”Псалом на поета”/.
Който понесе “с божи меч в душата” свещените скрижали на подвига свещен на земната и небесната любов /”Баща ми в мен”/, на “народний дух и съвест и сърце – единствените ниви плодородни” /”Секирата на истината”/.
Който сля своята светлина със светлината на бъдните пътища.
“На красота и обич сеящ семе за жетва в бъднините”
====================================Пенчо Славейков
Заповядайте!
Очакваме ви.

По повод Международния ден на книгата и авторското право - 23 април, отдел Обслужване обявява дни на
отворените врати
21 - 23 април 2016.

Посетителите ще получат
безплатна годишна
читателска карта.

От междуредията към истинските исторически редове

Поглед към близкото ни минало през личните преживявания на видни наши личности

Петя Александрова, последният лауреат на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”, представи в Кърджали своята най-нова книга “България в потури, но с цилиндър”. Самото име на книгата илюстрира двойствеността на исканията и възможностите за проявлението в следосвобожденска България на т.н. цивилизационни и демократични избори на живот в първите години на българската държава. В 50-те очерка, събрани от авторката, се разказва за някои страни от обществено-културния живот на страната ни, свързани с манталитета на българина, с балканските му нрави, с отношението му към възникващите тогава новости. Проследяват се и любопитни факти от живота на наши видни личности, някои доста абсурдни, потайни и понякога доста неприемливи, смехотворни случки от житието на наши известни личности от 19-20 век. Но поднесени с обективно, ненатрапчиво лично мнение и с особено свежо и колоритно чувство за хумор, тези истории ни правят съпричастни, дори и със съчувстваща усмивка, с многото умилителните сцени, изпълнени с известна тъга и ирония, с типично българските гафове, но и с добрите ни някогашни начинания. Те са и добър фон за сравняването на някогашните чисти и скромни пориви за по-добър живот и днешните политически, икономически ламтежи, стигнали до много по-абсурдни изкривявания. Колоритните късчета история в книгата на Петя Александрова, докосващи живота на наши многомащабни, с друга перспектива личности, и разкриващи някои техни необичайни странности, представляват ненаписаната наша история, тази, която е прочетена между редовете и която прави някогашните й строители още по-живо присъстващи, придаващи особен живец на историческия прочит на събитията в новобългарската ни държава. И този поглед към макроисторията през микроисторията, през личностните преживявания на нейните герои, я прави по-разбираема, автентична и ненагласена. Не случайно поетът-педагог Николай Милчев казвал, че чрез подобни истории, като разказаните от Петя Александрова, успявал да заинтригува своите възпитаници към творчеството на нашите поети и писатели от миналото, които днес се струват на новите поколения по-далечни и неразбираеми. И така прочитът на миналата ни история, тръгнал от четенето между редовете, стигал до истинското потапяне в самите редове.
Проявата се организира по случай 23 април, Световния ден на книгата и авторското право от РБ “Н.Й.Вапцаров”, Литературния салон “Петя Караколева” към НЧ “Обединение 1913” и в. Нов живот”.
..... Творчеството като пречистване и изкупление
По случай Седмицата на детската книга и Световния ден на книгата и авторското право, Петя Александрова, последният лауреат на Националната награда за детска литература “Петя Караколева” гостува в две кърджалийски училища /СОУ Й.Йовков” и ГПЧЕ/. Тя се спря на някои от своите детски книги, прочете откъси от тях, отдели място и за сборника си “Смокиново момиче”, който й донесе престижната награда за детска литература на името на нашата талантлива съгражданка Петя Караколева. Поговори с младите хора за вечните теми, които разглежда всяка една литература, а най-вече детската, като тези за доброто и злото, за морала, за съвестта, за любовта и приятелството, за ролята на изкуството и литературата във възпитанието и обучението на подрастващите. С особена лекота успя да въвлече младежите в диалог за тези най-важни страни на нашия живот. А като даде пример за някои противоречиви страни от характера на наши известни творци, тя поговори с младежите от Първа немска паралелка в ГПЧЕ за единната личност на твореца, която събира в едно неговите достойнства и недостатъци, че тя не може да се приема еднозначно и че тъкмо нейните негативи доста често извеждат на преден план в творчеството най-силно емоционалните и проникновени споделяния. Че тъкмо чрез силата на творчеството тя успява да надмогне себе си и стига до така пречистващото изкупление.Заповядайте!
Очакваме ви.

По повод Седмицата на детската книга и изкуствата за деца и националния Маратон на четенето Детският отдел на библиотеката обявява седмица на отворените врати 11 - 16 април 2016.

Посетителите ще получат безплатна годишна
читателска карта.


Три книги - едно издателство, една цел -
път към младите, към съвремието
Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров и НЧ “Обединение 1913” представиха три книги на Издателска къща "Жажда", гр. Сливен, на 18 март от 17.30 часа в библиотеката на кърджалийското читалище. Това бяха книгите на Желяз Кондев /”Апостола на българите”/, на Петър Хаджинаков /”Други светове”/ и на Виолета Михова /”Кристалната фея”/.

Желяз Кондев е от Сливен, писател, издател, читалищен деец, автор на краеведски изследвания и на документално-художествени книги за наши изтъкнати личности, между които Добри Желязков, Добри Чинтулов, Иван Селимински, Петър Дамянов и др. В най-новата му /”Апостола на българите”/ разглежда образа на Левски, съобразно представите за род, вяра, родина и служба в името на българската свобода на нашите най-изтъкнати синове на родината, и най-вече с тези на самия Апостол. Да напише книга за Левски, го вдъхновяват думите на проф. Николай Генчев, че за него трябва да се пише четливо и популярно, за да се разбира и от най-младите. Така Желяз прави една дълга и желязна подготовка за написването й. Проучва документалното наследство за Апостола, минава по неговите стъпки, разнищя всички негови връзки, хвърля светлина върху хората, с които е дружил, върху роднините му от двете страни... Съставя си речник със стари думи и изрази от карловския край. Прави пренареждане на познатото, акцентира на детайли, които досега са минавали незабелязани или са останали встрани в други биографии, архиви... За да се отговори на някои важни въпроси за нас, днешните хора. За да приближи Левски до младото поколение, което има нужда от пример, от стимул, за да обича и прави повече за България.
Близките приятели на Желяз знаят, че той е една много рядка и чезнеща вече порода писатели. Носител е на най-хубавите черти на възрожденската култура - родолюбие патриотизъм, меценатство, скромност… Всеки негов ред блика от сърцето и душата му, от най-чистия български извор.

Поетесата Виолета Михова Кръстева е родена на 13.10.1959 г. в град Пловдив. Живее в Кърджали и работи като педагог в Дом майка и дете.Психолог-магистър е от ПУ”Паисий Хилендарски”. Носителка е на 30-ина поетични награди от наши национални конкурси и от два международни.Обича децата и работи отдадено за тях, вярва че с усмивките си носят доброто на света. Затова първата си книга посвещава на тях. “Кристалната фея” е нейният израз на тази огромна любов.

Доцент Петър Хаджинаков е автор на четири художествени и четири литературно-критически книги в областта на съвременната българска литература. Работи като преподавател по история и теория на литературата в ПУ “П.Хилендарски”, филиал “Л.Каравелов”, гр. Кърджали. И той, като своите колеги-творци, посвещава повечето си време с голямо уважение, вярност, преданост и преклонение пред писаното слово и към неговите носители. “Други светове” е новият му сборник, включващ критически анализи за съвременни български автори, есета и краеведски разработки.

Проявата се организира от НЧ “Обединение 1013” и Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров”.

Пътят към най-съкровеното преминава
през чистото сърце
.
Кърджалийските творци Виолета Михова и Петър Хаджинаков, както и писателят-издател от Сливен Желяз Кондев гостуваха в две наши училища. Те споделиха своите търсения и посланията си към съвремието пред средношколци от СОУ “Отец Паисий” и СОУ “П.Р.Славейков”. И макар че представиха на пръв поглед съвсем разнолики книги – приказка-роман ”Кристалната фея”, литературнокритическа ”Други светове” и художествено-документален разказ за живота на Васил Левски ”Апостола на българите”, успяха да изведат общозначими идеи, валидни за всички времена и всички хора. Така срещата-разговор с младите хора постави акцентите върху така важното сърдечно познание за света и всеобщия стремеж към свобода, чест, достойнство и добруване. Върху най-съкровените човешки пориви за служение на ближния, на рода и Родината. А всяка добра творба, бяха категорични тримата автори, докосва чистотата на човешката душа и на човешкото сърце, носи утеха и надежда, че въпреки всичко случващо се, един ден доброто ще възтържествува.
С “Някъде там” Румен Стоичков вдъхна надежда, че  Родната земя ще съхрани паметта българска и ще ни учи на градивност


Нашият популярен радиожурналист, пътешественик, филолог, историк и фотограф Румен Стоичков представи пред свои кърджалийски почитатели новата си книга “Някъде там". Потопи присъстващите в един спонтанен, искрен, изпълнен с болка, но и с надежди, разговор, за отиващото си от нас, но и за идващото ново, което не може да не дойде.
В “Някъде там”, както и в предишните си книги /„Из стръмнините на България“ и “Преди забравата“/, той събира отломки от българщината, за да не се стопят в днешните безпаметни времена. Вече толкова много години, каза авторът, съчетавам така плътно професията с хобито си, че вече не знам кога съм командирован, кога съм турист и кога съм отишъл на почивка. Винаги правя едно и също. И за мен не е никак маловажно така да оставиш единствената памет за някои колоритни и мъдри хора, за някои малки махали с по десетина човека, защото тези, на пръв поглед, диви и забравени от всички места, са много по-красиви и автентични от станалите вече популярни туристически дестинации.Дори, в известен смисъл, е добре да остават встрани от познатите ни забележителности, защото така се съхранява очарованието, самородността на разпиляната по балканите ни българщина.
Някои от тези малки селища, в които цари полуразрухата, като с. Дунавец /край р. Дунав// дори ги няма на картата. Но в съседство с това село има паметник на малко известния участник в Априлското въстание Таньо войвода и тъкмо между селата Пожаревец и Дунавец /до Тутракан// през 1867 г. П. Хитов слиза на българска земя с четата си, а негов знаменосец е Васил Левски.
Всичко е на отмиране в тези забравени кътчета на страната ни, продължи Р.Стоичков, училищата и читалищата в тях са затворени от 50-ина години. Повечето църкви или са разрушени, или са в много окаян вид. Дори местните хора са забравили имената на тези някога цъфтящи средища на културата, образованието, на вярата. Но, тъй като нищо не е вечно, веднъж записани в архивите на книгите, на радиото и най-вече в генетичната памет на техните следовници, се надявам, да се съхрани същината на българския национален дух.
За да демонстрира тази своя надежда, Румен Стоичков пусна част от своите записи с интервюта. Прозвуча оптимизмът в гласа на родопския народен певец Костадин Дурев, изпял прочутата родопска песен “Девойко, мари хубава”, както и мъдростта на голямата ни поетеса Станка Пенчева.
На фона на бащината й разрушена и ограбена къща в с. “Воденичане”, Ямболско, нейните думи действат направо изтрезняващо: “Тук попивам и усещам нещата около себе си, които ме примиряват, тук няма празни думи, а само мълчание и самота – нашата свобода. Тук на село хората посвещават живота си на земята, защото тя ни връща стократно нуждата от градивност в днешното време, когато сме отровени от разрушителните сили и душите ни са силно депресирани, ако не съзиждаме. А да отгледаш сам зеленчуците си, е истинска душевна терапия.”
В тези думи Станка Пенчева е оставила своето поетично прозрение за спасението на българщината, за връщането към родовите корени, за лечебната връзка с Майката-земя.
В тях звучат оптимистичните нотки, че някъде там в бъднината ни след разрухата ще последва градивност и връзката между различните времена няма да се загуби. Че родната земя и паметта българска ще запази най-доброто за идващите поколения, както се е случвало от най-дълбоката древност.
Почитатели на Кръстан Дянков почетоха с уважение големия ни преводачЕдно от вълнуващите събитие през Месеца на Америка в Кърджали бе срещата-разговор, под надслов “Почит към Кръстан Дянков”, посветена на живота и дейността на известния преводач от английски език – Кръстан Дянков. Най-естественото място за тази среща беше читалня “Изкуство” на Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров”, където бяха показани някои от многото книги, преведени от Дянков.
Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, разказа на живота и дейността на забележителния и преводач, редактор, литературен критик и общественик Кръстан Дянков. Благодарение на голямата му отдаденост и любов към американската литература българските читатели могат да четат на български език творбите на световноизвестни американски автори като Джон Стйнбек, Тенеси Уилямс, Джон Ъпдайк, Артър Милър, Ърскин Колдуел, Уйлям Фокнър, Джон Чийвър и др. Така стават съпричастни и с живота в Америка, и с американската култура. По ирония на съдбата виртуозният познавач не можа да стъпи нито веднъж на земята отвъд Океана. Преди 10 ноември заради политическата конюктюра, а след това поради липса на време.
Специален гост на срещата бе Алеко Дянков, син на Кръстан Дянков, също преводач, но от немски език. Завършил История и История на изкуството в Бон, Германия, започва работа като журналист в Немска редакция на Радио България, става и главен редактор на сп. „Меню“, а от март 2008 г. е редактор и на сп. „Власт и вино“, издание на „Новинар“. Алеко Дянков показа снимки, разказа спомени за баща си, за наследената от него любов към литературата, към доброто познаване и вникване в дълбочината в тънкостите на двата езика, на които превеждаш, за да стигнеш до най-точните съответствия. Алеко Дянков говори за изключителния естетизъм на баща си, за богатата му душевност, за огромната му любов към изкуството, към музиката и фотографията. За всичко, което му е дало възможност в едно време на сравнителна изолация на България от западните потоци на култура, да прекрачи идеологическите граници и да приближи четящите към усещането за свобода, самочувствие и осведоменост.
Валентина Иванова прочете и изпратените специално за срещата спомени на писателя Славимир Генчев, работил заедно с Кръстан Дянков в Сдружение “Приятели на САЩ”, председателствано тогава от големия ни преводач и познавач на американската култура, станал и инициатор за първото честване в нас на 4 юли – националния празник на САЩ. Общуването с Кръстан беше истински духовен празник, си припомня Слави Генчев. Той благоговееше пред езика, пред думите, пред Словото, затова преводите му са толкова съвършени. Затова никой не можеше да повярва, че никога през живота си не беше стъпвал в САЩ.
Алеко Дянков допълни, че заедно с баща си са имали намерение да повторят маршрута от “Пътешествие с Чарли” на Стайнбек. Но когато през 1995-1996 г. започват да подготвят пътуването и да заснемат филм за него, Кръстан Дянков се разболява и по-късно инфаркт прекъсва земния му път на 5 март 1999 г., едва навършил 66 години.
Затова пък видеоснимките на главния редактор на в. Нов живот” Иван Бунков, посетил миналата година Калифорния и родния град на Стайнбек Салинас, улицата на консервните фабрики, днес превърнати в хотели, в Монтерей, допринесоха за навлизането в света на автора на повече от 25 романа и лауреат на Нобеловата награда за литература, на безпристрастния поборник за истината. Бунков припомни, че Кръстан Дянков е посещавал Кърджали и обучавал наши репортери на фотографското изкуство.
Като знак на голямо уважение и признание към Кръстан Дянков отдел “Краезнание” към Регионална библиотека подготви подробна био-библиография за него, включваща 160 заглавия, в това число негови преводи на книги, публикации, интервюта, статии, предговори, послеслови, съставителски и редакторски прояви. Златка Янева, завеждаща отдел “Краезнание”, раздаде на всеки участник в срещата по един екземпляр от това ценно био-библиографско изследване. Алеко Дянков го оцени като много ценен труд и благодари на неговите създатели. Благодари и на всички участници в срещата, на всички нейни организатори, които подържат интереса към американската култура и към паметта за баща му. Сподели и голямото си задоволство от това, че в Кърджали се провежда най-богатата дейност в тази посока, благодарение на единствения останал клон на дружеството „Приятели на САЩ в България“ и на неговия председател Валентина Иванова.

Месецът на Америка в Кърдажи се организиата от „Приятели на САЩ”, Клубът американските възпитаници /US-Kardjali Alumni Club/, Посолството на САЩ и община Кърджали.
Наградите за отличените есета на тема “Левски днес?” бяха раздадени пред паметника на Апостола

Приключи конкурсът за есе на тема “Левски днес?”, организиран по случай 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски, който бе организиран от община Кърджали, Общински комитет „Васил Левски”, Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” и вестник „Нов живот”. Десетки наши съграждани изпратиха своите есета, в които изразиха свои разсъждения за това дали днес следваме образеца, идеала, оставен ни от Апостола, за висока нравственост, моралност, държим ли в сърцата си неговия съкровен образ и поддържаме ли здрава връзката между миналото и настоящето.
Журито, в състав Петър Хаджинаков, Иван Бунков, Емил Пенчев, Иво Георгиев и Лияна Фероли, не присъди първо, второ и трето място, а отличи най-добре представилите се с поощрителни награди. Като критерият за подбор изискваше да има индивидуалност, оригиналност и лична емоция в написаното, без използването на стандартни, стереотипни, популярни клишета, за да се стимулира вдъхновението за лично творчество.
Наградите връчи заместник кметът на Община Кърджали Елисавета Кехайова.

Наградените есета:

Мадлен Караиванова
Някой ден…

Днес Левски го няма. Няма хора, които да му подражават, особено на неговата висока нравственост. Дори напротив – правят се лъвски скове само в политическите и бизнесмашинациите. Дори се стигна дотам, че да нарекат Ахмед Доган съвременния Левски. Кощунствено е. Свободата, за която Левски даде живота си, се превърна в свободия. В объркани и изкривени понятия. В толкова много тълкувания, анализи, доклади, книги, чествания… И до какво доведоха те? И особено високопарните думи, изговорени за него почти на килограм? Не можем да стигнем до същността на Левски по такива магистрални пътища. А само по малките съкровени пътечки, които водят поотделно до всяко едно сърце. И ако това сърце е узряло да се отвори за тази святост. Но днешните условия и обстоятелства на пълна духовна разруха не създават особени предпоставки за това. С много редки изключения. А Левски каза, каквото имаше да казва и най-вече го превърна в дело. Ние днес само казваме, повтаряме вече казаното от него и от другите. А от казването до превръщането на думите в действие има още много дълъг път. Левски извървя този път за един много кратък живот, а на бесилото само за един миг. Така остана не само във времето, но и го изпревари. Като Предтеча, избърза да дойде в най-големия духовен мрак, който още си остава непробиваем… но дали той избърза, или ние закъсняваме да го разберем… Дали пък днес не би осмислил своята саможертва? Дали би имал отново дързостта да повтори свършеното от него, след като то не е променило нищо? Дали би се запитал за какво се е жертвал? Вероятно – да. Но дали така не се обезсмислят жертвите в името на великите каузи? Или те са, за да остават само за пример, който не може да бъде постигнат. Като жертвата на Иисус. Вероятно и той, като Божият Син, би ни казал, че никоя жертва не е напразна. И един ден тя ще даде своите плодове. Някой ден – колкото и далечен да е той…

Ачелия Мустафа
Левски днес


С Васил Левски се запознах в детската градина, когато чух стихотворението „Левски” от Цветан Ангелов. Силно впечатление ми направи смелостта на синеокия герой.Тогава реших да бъда смела като Апостола, защото „На смелчака, братче,всеки сторва път.” В училище се запознах с живота и делото на Апостола. Към края на трети клас видях къщата и косата му в Карлово.Вече знам за какво се е борил Левски.За мен са много важни неговите завети, които ще следвам винаги. Левски ни трябва днес като борец с нечестните. Левски ни трябва днес като съдник на престъпниците. Левски ни трябва днес, за да се запази етническия мир в страната ни. Левски ни e нужен днес като борец за правата на човека. Левски ни е нужен днес, за да живеем в „чиста и свята република”. Нашето време има нужда от един Левски и един цял народ. На 19 февруари почитаме паметта на Апостола. Почитаме, не празнуваме. Защото смъртта на най-достойния не е повод за празнуване, а за преклонение. Синеокият момък от Карлово е един от най-големите герои в света. Н ие, потомците на Дякона искаме да бъдем като него – добри,чисти и всеотдайни. Искаме да се борим за „чиста и свята република”, братство, равенство, взаимно уважение. Апостоле, обещавам ти, че ще бъда една от твоите последователи. Като човек от твоята зодия ценя много качествата ти и ти обещавам, че ще следвам идеите ти!

Емануил Венков Сираков
Левски днес

Дали всяко дете знае кой е Левски?Колко честен,спаведлив и упорит е бил той.Един от най-известните български герои.Човек със лъвско сърце,смелост и гордост,спечелил уважението на цял един народ. За Апостолът на свободата ми разказа мама.За любовтта му към България,нашата обичана Родина.Земя,природа,хора,минало,настояще и бъдеще.Учила ме е да не обиждам,да уважавам и ценя другите,без значение от пол,етнос или възраст.Точно тъй ,както Левски е уважавал и прощавал на враговете и приятелите си.Да се боря и гоня целите си до край, но сърцето ми да бъде чисто. Днес това е постижимо защото всички ние деца можем да се поучим от примерът му-да преследваме лудо мечтите си до край,да бъдем упорити,да бъдем честни приятели, да пазим и носим в душите си любовтта към майка България. Нека помним, че нашето свободно и безгрижно детство дължи частица на този голям човек.Спомен,цвете,кратък стих.... Поклон, Дяконе!

Атанас Ников
Левски днес?

Много хора са чували това име. Левски! Този български лъв, героят, апостолът, спасителят! Жалко обаче, че сега той умира. Умира за втори път, но този път в душите ни, защото е забравен. Защото е захвърлен като ненужна вещ от нас, неговите наследници. Ах… Апостоле! Нима загина напразно? Датата е 19 февруари, а годината – 1873. Там, в скута на Витоша, сред дълбоките снежни преспи, е издигнато „черно бесило,/ и твой един син, Българийо,/ виси на него със страшна сила“. Синеокият младеж на бесилото е поел вече по пътя си към оня свят. Допреди минута той страдаше. Не защото умира, а защото не е довършил своята свещена задача. Защото е предаде. Да, Левски имаше една мечта. Мечта, превърнала се в цел. Целта на една страна, изчезнала от картата на света. Има ли човек, който помни това? Може би! Но никой не се старае да довърши делото на Левски. България може да е република, но определено не е „чиста и свята“! Родината ни е раздирана от лъжи и жажда за пари и власт… Нима Апостола се стремеше към това той бе предпочел да сме под робство, за да не гледа как собствените му братя копаят гробове един на друг… Страх – това е България днес – Страх и Лъжи. Защото Дякона лежи в незнайния си гроб, някъде в нашето Отечество, и е безсилен да помогне. Ние можем, стига да искаме да променим всичко това. Но не го правим. Делото на Левски ще остане недовършено. Заради мен, заради теб, заради всички нас. Трябва да запазим спомена за Апостола жив в сърцата си и той никога няма да умре.

Кърджалийски и хасковски майстори на перото и любители на поезията се събраха на творческа среща във Военния клуб . Там се докоснаха до стиховете на хасковския поет и писател д-р Ясен Калайджиев от най-новата му книга „От вътрешната страна на нещата“.
Доц. Петър Хаджинаков го определи като творец от генерацията на авторите , които правят бестселъри като Захари Карабашлиев, Алек Попов и Калин Терзийски.
Ясен е енциклопедична и ренесансова личност с многопосочни таланти и интереси. Творчеството му носи модерност и сетивност.
За своите 50 години д-р Ясен Калайджиев, както си признава, все едно е живял няколко живота. Н о в програмното си стихотворение от новата му поетична книга „От вътрешната страна на нещата” изглежда доста абсурдно, че в тази сгъстеност сякаш липсват кръстопътищата на чувствата, мислите и изборите. Затова, може би, гонейки щастието, периодично сменя попрището си.
Работи като общопрактикуващ лекар на село, като лектор в Медицинския колеж в Хасково. Изявява се и в областта на науката, пръв е измислил клонирането, но нямал пари да го патентова. Преди две години проявява своя търсещ и неспокоен дух и като началник-отделение в болницата на Крумовград. Мнозина го познават и с участията му на кандидат-майсторско ниво в национални турнири по шахмат. В други кръгове го знаят като автор на музика и текстове, звучали по наши радиостанции.
Но най-много хора го познават като писател, автор на две стихосбирки и един роман – стихосбирките “Ключови думи” (1999), “От вътрешната страна на нещата” (2015) и романа “Лагерът на невинните” (2009). Печелил е литературни награди, негови творби и отзиви за тях са публикувани в национални издания, като ”Култура”, „Труд”, ”Стършел”, „Литературен вестник”.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011