Архив 2013
Коледно четене с поетесата Елена Мури
На 20 декември Военният клуб и РБ „Н.Й.Вапцаров” проведоха традиционното Коледно четене с участието на местни поети и писатели. Специален гост на поетичната среща бе старозагорската поетеса и художничка Елена Мури. Тя представи новата си книга „В любов. Из дневника на едно пътуване в сърцето”. В нея тя споделя с читателя изобилното бликане на сърдечната си любов, многократно усилена от посетените от нея свети места в страната ни и в чужбина.В края на срещата тя подари на всеки един присъстващ от този прекрасен сборник, илюстриран от самата нея, както и от последния си албум с космически картини.Българската орис, изстрадана като лична съдба

На 05.12.2012 г. от 17.30 ч. във Военен клуб Библиотеката, съвместно с в. „Нов живот” и Военен клуб представи новата книга на Петър Василев със стихове и мемоарни импресии "Българска орис", издание на Издателска къща "Родопи" ООД - Кърджали, с редактор Иван Бунков и с илюстрации на художника Владимир Чукич.

Книгата „Българска орис” на хасковския писател и поет Петър Василев бе представена в Кърджали в навечерието на Рождество Христово. Организаторите от в. „Нов живот”, Военен клуб и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” направиха на кърджалийци един необичаен подарък за празника, който не прибавя празна ритуалистика, а така нужната днес мъжествена и будна гражданска съвест, с каквато са изпълнени всички творби на Петър Василев.Затова думите на Иван Бунков, главен редактор на в. „Нов живот”, че поезията в „Българска орис” е възможно най-чистият „метал”, излязъл от творческата „леярна”, бяха много точни и обобщаващи културното събитие. Дори и когато в поезията на Петър се промъква някаква лиричност, то тя е плаха, едва докосваща и деликатна, сякаш се страхува да не размекне още повече и без друго достатъчно обзелата ни днес апатичност и бездушност.
Прочетените от автора стихове прозвучаха като отрезвяващи и събуждащи ни от дългия сън призиви. Всички нас, които, макар и живеещи в даденото ни от Бог кътче от рая, гъгнем от срам, заседнали дълбоко в разкапаната ни и потъваща в тиня държава.
И страшно е дори пред Коледа да те е страх, както се страхува поетът, че няма да ни бъде, че българското племе върви с обуща втора употреба и пак не знае накъде отива.
И пита се поетът, защо, все пак, на лъвското ни племе така му отива да бъде огорчавано и да преглъща толкова рани и толкова обречени и гаснещи от безнадеждност болни деца, които спасяваме около Коледа с есемеси. Що за българска орис е това? Да кипне в огън тя или да приеме вписаното в оня съдържащ всички съдби тефтер? Това е въпросът?
Но до тогава, докато отговорът дойде, да наметнем овехтелите дрешки и да тръгнем под мъдрия дъжд, както ни съветва поетът… Защото само прекрачилите отвъд болката стигат по-далече от тежката лекота на битието.
На 25.11.2012 г.
РБ „Н.Й.Вапцаров” представи документалния филм на Мая Вапцарова „Надбягване с времето”


Изтъкнатата наша кинорежисьорка, поетеса и белетристка Мая Вапцарова е родена на 7 юли 1944 г. в Банско. Завършила е кинорежисура в класа на Мак Карой и Сабо Ищван в Будапеща. Носител е на орден “Св. Св. Кирил и Методий” І степен. Авторка е на няколко книги и на повече от 100 документални и игрални филми, някои от които са посветени на именития ни поет, като “Ти помниш ли”. Дебютът й в киното е посрещнат с много голям интерес на международния екран и печели "Златен дукат" на кинофестивала в Манхайм. Нещо, което по-нататък не се е случило с нито един български филм.
Напоследък, обаче, племенницата на големия наш поет Никола Вапцаров обръща своя творчески и изследователски взор към най-древното минало на страната ни и най-вече към това на Източните Родопи. Затова при гостуването си в Кърджали по покана на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” тя представи не само новата си книга „Просяци”, но и филма си „Надбягване с времето”, както и албума си „Докосване до сътворението”, оформен с нейни текстове и снимки на Евгени Коевски. Албумът разказва и показва родопските свещени мегалити, мистичните скални ниши и други неразгадани знаци, издълбани по скали, тераси, долмени, всички те наподобяващи някаква тайнствена азбука и космически карти, точките от които и днес намират своите съответствия с някои съзвездия.
Тодор Коруев „Овньо льо вакал, каматан…”

 

На 21.11.2012 г. Библиотеката представи, съвместно с в. „Нов живот” и Военен клуб, новата книга на Тодор Коруев „Овньо льо вакал, каматан…”.
Да се потопиш в духа на Тодоркоруевите думи, е като да попаднеш в естеството на проявената душевна реалност. Т.е. във вечно пулсиращото невидимо вибрационно поле, което е и истинската словесна форма. Знаем от Библията, че Словото, думите, са съществували преди създаването на Вселената и чрез тях Бог е създал всичко останало.
А впоследствие първите хора са усвоили думите от природата, като са се научили да разбират звуците на вятъра, на водата, на животните и, използвайки гласа си, са ги съобщавали помежду си. Нашите предци са говорили на много древен първичен език, много близък до истинската космическа информация. От него има останки във “Веда Словена”, изгребани от праисторическите родопски песни, впоследствие предадени от поколение на поколение. Затова тези думи, които са научили прадедите ни от природата, са думите на Самия Създател. А древното родопско “експеранто” е имало задача да сведе познанието на небитието към земния свят и да предаде най-важните послания, водещи до желаните промени. Както и да доведе до натрупване на енергия към тези, които ги изричат и тези, които ги слушат. На малко хора им е било позволено да се гмурнат чрез осенение до дълбините на това най-интимно алхимично себераждане, таящо се изцяло в себе си като в огнената, вечна „тишина”. Тодор Коруев е един от тях, нищо че не се смята за професионален писател или пък тъкмо заради това. Затова би било добре по-често да се взираме в неговите думи, напиращи дързостно и страстно от родопската му кръв. Кърджалийци го направиха на представянето на неговата уникална нова книга „Овньо льо вакал, каматан…”. И то тъкмо в навечерието на неговия 70 - годишен юбилей.Ивайло Балабанов „Небесен Гурбетчия”

Точно на Деня на народните будители /01.11./ 2012 г. в Кърджали бе представена новата книга на Ивайло Балабанов „Небесен Гурбетчия”. Организаторите Военен клуб, в. „Нов живот” и РБ „Н.Й.Вапцаров” предложиха на кърджалийци едно нетрадиционно поетично изживяване-събуждане чрез силата на неговите думи. За книгата говориха издателят и съставител Иван Бунков и Иванко Маринов. Мнозина от присъстващите подкрепиха и желанието на учители от цялата страна стиховете му да се изучават в училище.Ненадейно почина дългогодишната библиотекарка в Справочно-библиографския отдел към Регонална библиотека „Н.Й.Вапцаров”- Кърджали Иванка Колева. Поклонението ще се извърши днес /06.11. 2012 г. / от 12.00 до 14.00 ч. в Гробищния парк. Светла й памет и мир на душата й!
Приятелска среща на библиотекари

На 26 октомври библиотекари от Градската библиотека „П.Пенев” в Димитровград гостуваха на колегите си в РБ „Н.Й.Вапцаров” – Кърджали. Те разгледаха кърджалийската библиотеката, споделиха свои професионални вълнения, после домакините им показаха Регионалния исторически музей, заведоха ги на Пещерата-утроба. А в бъдеще плануват втора среща с представяне на кърджалийски творци в Димитровград.
Представяне на „Сказки” от Маргарита Павлова


На 25 октомври 2012 г. Община Кърджали и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” представиха във Военния клуб книгата на Маргарита Павлова „Сказки”, която съдържа пет приказки, преведени на руски език и издадени от Тулската областна специализирана библиотека за слепи в Русия. Илюстрациите са дело на Татяна Доич от Москва.
Представяне новата книга
„1912 година”
на
Иванко Маринов
На 23 октомври 2012 година от 17:30 часа Община Кърджали и РБ „Н.Й.Вапцаров” представиха в Националния ученически център по военно обучение в с. Широко поле, Кърджалийско, новата книга на Иванко Маринов „1912 година”. Тя е посветена на Балканската война и Освобождението на Кърджали. Ученици от кръжока по история към СОУ „П.Р.Славейков” и клуб Публична реч към ГПЧЕ „Христо Ботев” изнесоха рецитал. Акцентът бе поставен на индивидуалния принос, на виждането за приноса и реалната значимост на всеки един човек. Затова и за лого на вечерта и поканата за събитието бе мисълта на Наполеон: „ На война са важни не войниците, а войникът”.
 Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" организира безплатни курсове по начална компютърна грамотност за читатели

в обучителен център "Библионет", оборудван по Програма "Глобални библиотеки - България". Курсовете по начална компютърна грамотност включват модулите:

Операционна система Windows 7,

Текстообработваща програма Word,

Електронни таблици Excel,
Pабота с Internet.
Два варианта на обучение: общо и диференцирано изучаване на 4-те модула: Интензивното обучение е в рамките на 5 работни дни по 2 учебни часа. Групите са от 7 до 10 човека, формирани по определени критерии /начални познания, възраст и др./ За всеки курсист има отделно оборудвано компютърно работно място. Динамичното обучение с приложна насоченост предлага ефективни интерактивни методи и мултимедийни средства за придобиване на знания и умения по информационни и комуникационни технологии.
Правила за записване в курсовете:
 
1. Курсовете се провеждат с читатели на Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров".
2. Курс може да се презапише до два пъти.
На 06.06.2012 г. завърши обучението на четвърта група библиотекари по Направление 3: Услуги в модерната библиотека

по Програма „Глобални библиотеки – България”. Обучението се провежда от преподавателя Сирма Евтимова. В обучението се акцентира върху модерното обслужване чрез актуални знания и умения за работа с потребители и целеви групи, комуникационните стратегии, културата на активно търсене и предлагане на информация и създаване, организиране и потребление на електронните ресурси.
На 02.06.2012 г. завърши обучението на втора група библиотекари по Направление 4 - Общуване и работа с потребители и общности,

водено от Иваничка Мусова. В продължение на 6 дни, 11 библиотечни специалисти от различни читалищни библиотеки на област Кърджали ще се запознаят с видове стилове и инструменти на ефективното общуване; общуване в критични ситуации; основни техники за презентиране; основни умения за взаимодействия с читатели; подходи за мотивиране на различни целеви групи; екипни взаимодействия и екипно развитие.
На 19.05.2012 г. завърши 90 - часовото обучение на шеста група библиотекари

по информационни и комуникационни технологии по Програма „Глобални библиотеки – България”. Обучението се проведе от преподавателя Калоян Здравков от гр. Велико Търново. Десетимата обучаеми получиха удостоверения за придобити и надградени технологични знания и умения, които ще прилагат и ще развиват в работата си с читателите и потребители.
Община Кърджали, издателство "Светулка-44", Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" и читалище "Обединение 1913"
В И К А Н Я Т
на представянето на книгите на
д-р Мюмюн Тахир
"Към интегрираща идентичност" и
"Високо, зелено и нежно"
Заповядайте на 16.05.12 г. от 17.30 ч.
в библиотеката на читалище "Обединение 1913"
Честит професионален празник,
библиотечни специалисти!
Библиотекарите от Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" ще отбележат своя професионален празник 11.05.12 г. с колеги от читалищните библиотеки от област Кърджали. Директорът на библиотеката Иванко Маринов ще ги поздрави и с признателност за неуморния и отговорен труд ще им подари последната си книга "Гледай какво става".
По случай празника, на новите читатели ще бъде издадена безплатна читателска карта за една календарна година.Пред прага на духовната революция
ще трябва да овладеем самопознанието,
че с вътрешния си свят на любовта можем да сътворим така желаната нова реалност

По случай Международния ден на книгата /23 април/, Библиотеката организира две срещи с поетесата - психотерапевт Мадлен Алгафари - с ученици в СОУ "П.Р.Славейков" и с граждани на Кърджали във Военния клуб. И двете срещи преминаха при изключителен интерес, с много въпроси към гостенката, много споделени болки и търсене на съвети. Тя представи своята най- нова книга „Глад за истински неща” и разговаря на най-различни теми. Мадлен носи забележителен енциклопедичен талант, съчетаващ наука, изкуство, преводачество, педагогика, религия…Автор е на пет художествени книги и на десетина преводи в областта на психотерапията. Съчетава римите и езиците, символите и метафорите, за да се доближи максимално до най-близките на душата изразни средства.Защото помни онова летене на душите, което познават живеещите вътре в нас деца.Убедена е, че най-важна е нашата вътрешна промяна и нелеката й работа е подчинена на тази цел. Не се изживява на всемогъща в попрището си, не й е чуждо и съмнението понякога, но е много радостна, когато със знанията си успява да помага и дарява надежда на потърсилите я за помощ хора. Пълната промяна, според Мадлен, е постижима преди всичко чрез вяра. Особено е загрижена за правилното възпитание на подрастващите. А един от тези пътища, според нея, е изучаването на предмет „религия” в училищата.
Община Кърджали,
Регионална библиотека
„Н. Й. Вапцаров”
и Военен клуб - Кърджали

О Р Г А Н И З И Р А Т

Среща-разговор с Мадлен Алгафари
и представяне на нейната книга

„Глад за
истински
неща”

 

Заповядайте на 20.04.12 г. от 18.00 часа
във Военния клуб
На 20.04.2012 г. завърши обучението на трета група библиотекари по Направление 3: Услуги в модерната библиотека пo
Програма „Глобални библиотеки – България”. Обучението се провежда от преподавателя Сирма Евтимова. В обучението се акцентира върху модерното обслужване чрез актуални знания и умения за работа с потребители и целеви групи, комуникационните стратегии, културата на активно търсене и предлагане на информация и създаване, организиране и потребление на електронните ресурси.В света на вълшебството с Маргарита Павлова
и Божидра Ангелова

На 2 април - Международен ден на детската книга, в Детския отдел на РБ ”Никола Й. Вапцаров”- Кърджали, беше представена новата детска книга „Приключенията на Златноелечко” на Маргарита Павлова, с участието на ученици от СОУ „Петко Р. Славейков” и СОУ „Йордан Йовков”. Част от героите оживяха в драматизация представена от художника на чудесните илюстрации на книгата Божидара Ангелова. Прочетени бяха някои от дванадесетте занимателно - образователни приказки, които представиха вълшебния свят на главните герои: щуреца Златноелечко, пчелата Медовина, къртицата Поразия, щипалката Щрак, бръмбара Майчо и други приятели на щурчето.
Кърджалийски и хасковски хумористи
отпразнуваха 1 април със свои почитатели

По случай 1 април, Международния ден на хумора и шегата, Община Кърджали, Читалище „Юмер Лютфи”, Военен клуб и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” - Кърджали организираха празнично честване на тази дата с участието на местните хумористи и с техни колеги от Хасково. Между хасковските гости бяха Мина Карагьозова, Стойка Мариновска, Венета Димитрова и д-р Ясен Калайджиев. В четенето взеха участие и представители на Клуба на хумористите в Кърджали, сред които Тодор Мухтаров, Малин Кацаров, Александър Щинков, Христо Станчев, Георги Стоянов, Марян Парнаров, Веселин Банчев, Милка Дунгова. Свои творби прочетоха и Теофана Текелиева, Иво Георгиев, Венцислав Стайков, Георги Илиев. За доброто настроение на празнуващите допринесоха и изпълненията на народния оркестър към Военния клуб.
02.04.2012
Международен ден на детската книга

…И днес в градината на мойто
детство щурчето свири,
и нощес разказва случица една, която пак ще споделя…

Маргарита Павлова

Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”

В И К А Н И
на
представянето на книгата
„Приключенията на Златноелечко”
с автор
Маргарита Павлова

Заповядайте на 02.04.12 от 10.00 ч.и 15.00
в Детския отдел на Библиотекат
Сдружение "Щастливо дете" и Българска Наука разработват проект "Почети ми", спечелил финансиране по програма "Младежта в действие", дейност "Младежки инициативи" /www.youthbg.info/ за обогатяване знанията на незрящи младежи. Идеята е от преди две години на списание "Българска Наука" /www.nauka.bg/ и няколко незрящи младежи. Проектът е насочен към подпомагане на младежите с увредено зрение и цели приобщаването им към неформалното образование, запознаването им с научна и научно-популярна литература.
Основна част от проекта е доброволци да прочетат на глас и запишат 20 статии, съобразени с учебния материал и подходящи за младежи от 16 до 18 годишна възраст. Прочетените статии, ще бъдат записани на 1000 диска /CD/, във формат, достъпен за незрящи. CD-тата ще се разпространят в училищата за слепи в София и Варна, в структурите на Съюза на слепите, сред много организации, работещи с деца с подобни проблеми, както и в регионалните библиотеки.

Ако желете да се включите в проекта с четене на статии, можете да се свържете с екипа на списание "Българска наука" на имейл admin@nauka.bg.

Тези дискове вече са налични и достъпни за читателите на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, които искат да ги ползват.Предстоящите обучения по Програма
"Глоб@лни библиотеки - България", организирани в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” за периода 02.04.2011 г. - 31.06.2012 г.


През периода 02.04.2011 г. - 31.06.2012 г. ще се проведе първият цикъл на учебната 2012 година. Формирани са 10 групи по петте направления на обучителната програма на "Глоб@лни библиотеки - България". Обученията се провеждат по методика и с учебни помагала, специално разработени за целите на програмата. Над 60 библиотекари от читалищата в област Кърджали ще се включат в различните групи.

Направление 1 – Информационни и комуникационни технологии
Част 1. 23.04.2012 г. – 27.04.2012 г.
Част 2. 14.05.2012 г. – 19.05.2012 г.

Направление 2 – Организация и управление на работата в обществената библиотека
09.04.2012 г. – 12.04.2012 г.
11.06.2012 г. – 14.06.2012 г.
18.06.2012 г. – 22.06.2012 г.

Направление 3 – Услуги в модерната библиотека
Част 1. 02.04.2012 г. – 06.04.2012 г.
Част 2. 17.04.2012 г. – 20.04.2012 г.
Част 1. 07.05.2012 г. – 11.05.2012 г.
Част 2. 04.06.2012 г. – 07.06.2012 г

Направление 4 - Общуване и работа с
потребители и общности
28.05.2012 г. – 02.06.2012 г.
25.06.2012 г. – 30.06.2012г.

Направление 5 - Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти
09.07.2012г. – 12.07.2012 г.
16.07.2012г. – 20.07.2012 г.
На 23.03.2012 г. завърши обучението на осма група читатели
по начална компютърна грамотност в информационен център "Библионет" към РБ "Н.Й.Вапцаров". След 5-дневен курс за придобиване на умения за работа с Windows 7, Word 2007 и Internet, участниците получиха удостоверения за успешно преминато обучение.На 02.03.2012 г. завърши
обучението на седма
група читатели по

начална компютърна грамотност в информационен център "Библионет" към РБ "Н.Й.Вапцаров". След 5-дневно обучение курсистите придобиха основни компютърни умения за управление на Windows, набор на текст и текстообработка с Word и създаване на различни профили в Internet. Участниците получиха удостоверения за успешно преминато обучение.

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011