Архив 2019

Участниците в Обучителната програма „Генерация Код“ получиха подаръци от Фондация „Глобални библиотеки – България“.
С помощта на 10 робота Финч, дарени на РБ „Н.Й.Вапцаров“ от Посолството на САЩ в рамките на проект „Генерация код”, четвъртокласниците направиха своите първи стъпки в програмирането.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.Уважаеми приятели,
за трета поредна година по повод 11 май – професионалния празник на библиотечния работник в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се организира инициативата „Библиотекар за един ден”.
Заявете своето желание за участие на е- mail:  zaemna_kj08@abv.bg или GSM: 0879423801. Изпратете ни трите си имена, училище, телефон за връзка и предпочитаните от Вас дати от 7-ми до 10 - ти май 2019 г. Могат да участват ученици от 5-ти до 12-ти клас.
Участниците ще влязат в ролята на библиотекари за един ден – ще обслужват читатели, ще се запознаят и ще работят с онлайн библиотечни каталози, бази данни и дигитални платформи, ще извършват справки за търсене на книги и др.
Всички включили се в инициативата ще получат безплатен едногодишен абонамент за библиотеката.
Очакваме Ви!
На 19 април библиотекари от РБ ”Никола Й. Вапцаров” посетиха Дневен център „Надежда” по повод Националния маратон на четенето. Младите хора с вълнение и нетърпение ни очакваха, а Мая Мечева от отдел „Обслужване” прочете стихотворения от съвременни български автори. Младежите слушаха с внимание и сами изявиха желание да се включат в четенето и да изпеят песен.
В края на срещата всички си обещаха скоро да се видят отново.
На 11 април по повод Маратона на четенето ученици от 11 в клас от СУ ”Йордан Йовков” с ръководител Димитрина Симитчиева посетиха РБ ”Н.Й.Вапцаров”. Те се се запознаха с богатия фонд и услугите, които библиотеката предлага. След това средношколците четоха откъси от свои любими произведения, а младият творец Александър Гинчев представи свои стихотворения, публикувани в книгата му „Вълшебен свят”. Библиотекарите също се включиха в четенето. Величка Кирчева, завеждащ Читалня „Изкуство”, прочете разказа „Кръв от къртица” на българската писателка Здравка Евтимова, който те изслушаха с голям интерес.
На 11 април ученици от V клас на Средно училище „Отец Паисий” с природо-математическа насоченост посетиха Регионална библиотека. Литературните пътешественици се запознаха с отделите на библиотеката и работата на библиотечните специалисти. Те се включиха в Маратона на четенето с верижно четене на произведението „Дядо Йоцо гледа” на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Маратонът на четенето продължава. На 05 април в ДГ „Баба Тонка“ гостува Валя Стоева, кореспондент на БТА. Малчуганите с интерес изслушаха приказките „Ушко Непослушко” и „Горската къщурка“, които журналистката им прочете, и разказаха как обичат да се забавляват, кои са любимите им приказки, които четат с мама и татко. В края на срещата получиха подарък от библиотеката - книжка с приказката „Снежанка и седемте джуджета“.
Поетична вечер с творчеството на Маргарита Петкова се организира за 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" в града.
На 04 април от старта на „Маратона на четенето” Регионална библиотека гостува на ОДЗ „Орфей”. Децата ни посрещнаха много сърдечно, бяха нетърпеливи и с трепет очакваха срещата с книгите. Тяхното другарче Лори избра приказката „Горската къщурка”, която Веселина Тихомирова - заместник - кмет на община Кърджали им прочете. Децата с грейнали очи слушаха историята за истинското приятелство на Зайко, Мишката и Ежко.
В края на срещата всяко дете получи подарък от зам.кмета Веселина Тихомирова. А гостите получиха топли прегръдки, усмивки и цвете.
Маратонът на четенето продължава. На 03 април художничката Мая Мечева, която е и библиотекар, чете на децата от ДГ „Чайка” приказката „Котаракът в чизми” на Шарл Перо. Малчуганите искрено се забавляваха и с голямо любопитство разглеждаха красивите илюстрации на книгата.
Утре библиотекарите ще бъдат на гости в ДГ „Орфей”.


В Международния ден на Детската книга и изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.
По покана на Регионална библиотека „Никола Вапцаров” на 02 април актрисата Велина Ясенова чете приказка от Валери Петров на малчуганите от ДГ „Вяра, Надежда, Любов”.
Четенето продължи с игра – децата трябваше да познаят от кои Андерсенови приказки са прочетените откъси и те се справиха отлично.
Национален маратон на четенето
2 – 23 април 2019 г.

Събития, организирани от РБ „Н.Й.Вапцаров”


2 април
– актрисата Велина Янева чете приказки на Андерсен на децата от ДГ „Вяра, Надежда, Любов”.

3 април – художничката Мая Мечева чете любима своя приказка на децата от ДГ „Чайка”.

4 април – зам.кмета Веселина Тихомирова чете „Здравей, Книгария!” на децата от ДГ „Орфей”.

4 април – премиера на хитовата книга на поетесата Маргарита Петкова „Тъй рече Виктор“.

5 април – журналистката Валентина Стоева чете любима българска народна приказка на децата от ДГ „Баба Тонка”.

9 април – лауреатът на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” за 2018 година Димитър Никленов гостува в Кърджали с книги за най-малките в СУ „Йордан Йовков”, а с романа за тийнейджъри „Любов с вкус на лимон” в СУ „П.Р.Славейков”.

11 април – петокласници от СУ „Отец Паисий” на литературно пътешествие в Регионалната библиотека.

17 април – среща на любителите на книгата с поезията и прозата на Добромир Банев.

"Генерация Код"
Финал на забавното програмиране с Финч


Приключи обучението по програмиране с роботите Финч, организирано от РБ „Н.Й.Вапцаров“. С помощта на 10 робота Финч, дарени на библиотеката от Посолството на САЩ в България, 13 четвъртокласници от малки населени места от Община Кърджали направиха своите първи стъпки в програмирането и получиха първия си сертификат.
След първоначалния ентусиазъм от срещата с малкия робот Финч, децата пристъпиха към програмиране на SCRATCH . Спрайтовете провокираха въображението на децата да създават различни сцени, действия и движения. Това им помогна да осмислят работата с роботите, каза обучителя Диана Милушева. И допълни, че с всеки изминал ден желанието на децата да програмират се е засилвало все повече.

Обучението завърши на 28.03.2019 г. със състезание по управление на роботите Финч. По време на състезанието младите програмисти имаха за задача да позиционират робота в предварително обособено пространство.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.
Регионална библиотека „Никола Вапцаров”
се включи в 19-тата европейска седмица
„All Digital Week ”

Днес деветокластниците от Средно училище с природо-математическа насоченост „Отец Паисий” – гр. Кърджали придобиха нови знания и умения по темата за Изграждане на сигурност и доверие в технологиите чрез развитие на умения в киберсигурността.
В ерата на информационните технологии ползването и съхраняването на информация в цифров вид в интернет /кибер/- пространството породи нов вид престъпления и нов вид нарушители. Невидими - без име, без лице, без локализация. Експертът от регионална библиотека Галина Деликирова проведе обзорна лекция пред младите хора. Тя им припомни, че нарушителите в киберпространството са тихи и без предупреждение достъпват информацията, която се обменя ежедневно с банки, доставчици, клиенти, институции и приятели, за да я копират, компрометират, откраднат, продадат, контролират или унищожат, чрез Руткит /rootkit/; отдалечен контрол /remote control/; зловреден софтуер; вредоносни програми за скрито превземане на дадена система.
По време на разговора научиха повече за заплахите и превенцията като: Използване на легална надеждна антивирусна програма; Актуализиране на софтуера на устройството; Периодичната смяна на пароли и избягване тя да се запаметява; Сваляне на приложения само от проверени източници и други способи.
Деветокластниците проявиха жив интерес и засипаха лектора с въпроси. Някои от тях дори веднага престъпиха към действие, като си направиха профил в официалния сайт на производителя на своя телефон. Други пък инсталираха антивирусни програми на телефоните си.
Необходима е нова информационна сигурност и надеждна защита /киберзащита/ от високотехнологичните престъпления бяха убедени всички участници в срещата.
По повод 210-годишнината от рождението Николай Василиевич Гогол във фоайето на библиотеката е подредена изложба. Представени са различни издания на произведенията на класика на руската литература. Акцент в експозицията е луксозно фототипно издание „Сто рисунков из сочинения Н.В.Гоголя „Мертв ы е души” от 1846 г. Автор на рисунките е известният художник-график Александър Агин.


"Генерация Код"
Обучение по програмиране

Стартира обучение по програмиране с роботите Финч, организирано от РБ „Н.Й.Вапцаров“. В него участват 13 четвъртокласници от малки населени места от Община Кърджали. С помощта на 10 робота Финч, дарени на библиотеката от Посолството на САЩ, те ще направят своите първи стъпки в програмирането.
В продължение на 30 учебни часа, те ще се обучават да програмират по интересен и забавен начин. Финч е малък робот, предназначен да вдъхновява децата, като им предоставя физическо и осезаемо представяне на техния код. Обучението ще завърши на 28.03.2019 г. със състезание за излъчване на участник в националния пролетен лагер, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.
По повод Националния празник на България – 3 март и 141 – годишнината от Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. в РБ ”Никола Й.Вапцаров” е подредена изложба под надслов „Страници за Освобождението”. Изложени са библиотечни документи от фонда на библиотеката романи, повести разкази, стихотворения; спомени на участници във войната, очерци, репортажи от войната. Сред по-любопитните експонати са „Войната за освобождението на България : Достопамятна книга за Руско-турската война презъ 1877-1878”- издание от 1883 г. и „Избавление” на Иван Вазов от 1927 г.
Експозицията може да бъде видяна във фоайето на РБ ”Н.Й.Вапцаров” до 15 март.По повод 146 години от гибелта на Васил Левски, Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявиха конкурс за есе на тема „Народе????”  В него участваха 38 души, всеки от тях в своята възрастова група: до 11 г., от 12 до 15 г., от 16 до 19 г. и над 19 г. За да стимулират творческото мислене, организаторите на конкурса особено държаха участниците в него да не се придържат толкова към чужди мнения, а повече да изразят лично отношение, лична интерпретация на поставената тема, да зая вят убедително своите авторски позиции.
Журито, в състав Иван Бунков, Петър Хаджинаков, Иво Георгиев, Емил Пенчев и Лияна Фероли, присъди следните отличия, които ще бъдат връчени от кмета на Община Кърджали - инж. Хасан Азис:

В първа възрастова група от 12 до 15 години: Първо място за Айтунч Мустафа, от СУ „Отец Паисий”- Кърджали. Втора и трета награда не се присъждат.

Във втора възрастова група се дава само една поощрителна награда и тя е за Ива Чапразова от СУ „Васил Левски“, Карлово. Тя ще й бъде изпратена по пощата.

В трета група първото място е за Анелия Крумова от СУ „П.Р. Славейков”, Кърджали. Второ място за Християна Чакърова от СУ „Йордан Йовков”, Кърджали. Трета не се присъжда, но има една поощрителна награда за Йоана Павлова от СУ „Отец Паисий”, Кърджали.

В четвърта възраства група няма първо място, второто място е за Венцислав Стайков. А третото място е за Гроздан Колев от Кърджали.
В навечерието на 14 февруари – Деня на влюбените в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се проведе беседа на тема „Приятелство и любов”. В нея участваха учениците от 9 ”б” клас при СУ ”Отец Паисий” с класен ръководител г-жа Зоя Гълъбова. Модератор на събитието беше психолога Златка Лапанова. Тя и доброволките Йоана и Дарина от БЧК разшириха познанията на тийнейджърите по тези така важни за младите хора теми. Момичетата и момчетата сформираха три отбора и премериха сили в решаването на казуси. Споделиха някои свои мисли и преживявания и подчертаха, че за приятелството и любовта са много важни доверието, честността и подкрепата.
В края на срещата учениците имаха възможност да си вземат книга от тематичната витрината, подготвена от библиотечните специалисти.

ПАМЕТ ЗА ДЖИМИ

Изложба, подредена във фоайето на библиотеката


Конкурс за есе:

„Народе????”,

посветен на 146 - та
годишнина от гибелта
на Апостола на свободата

По повод 146 години от гибелта на Васил Левски Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявяват конкурс за есе на тема   „Народе????”  

Конкурсът ще се проведе в четири възрастови групи:
до 11 г., от 12 до 15 г., от 16 до 19 г., над 19 г.

Творбите, до 30 машинописни реда, участниците могат да изпращат най-късно до 15 февруари, включително, на имейл:  library_kli2003@yahoo.com

Наградите ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Кърджали, след общоградското поклонение, а отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот”.

Критериите за оценка включват ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, езикова и стилистична култура.

Проектът на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ – Кърджали е насочен към по-пълноценно интегриране на деца и младежи от 7 до 16 години със специални образователни потребности. Целта ни е чрез организиране на групови занимания, творчески работилници, използване на интерактивни пособия и помагала в адаптирана среда да се преодолее социалната изолация на повече деца от уязвимите групи.
Идеята на проекта е свързана с правото на свободен и равен достъп до информация, култура и образование в съвременна, привлекателна среда, която да вдъхновява децата, да стимулира любов към четенето, да им дава свободата да творят и да се забавляват, като премахва различията между тях.
В събитията, организарани от библиотеката, редовно участват деца и младежи със специални образователни потребности. Те идват с огромно желание и са много щастливи от вниманието, топлотата и грижата, с които са посрещани, от възможността да общуват със свои връстници, да споделят игрите и забавленията. Децата имат нужда от пространство, което да ги учи на култура, любов към книгата, уважение и толерантност. Тази тяхна потребност мотивира решението ни да станем част от кампанията „Избери, за да помогнеш”. Със събраните средства в Детския отдел ще се обособи кът, предразполагащ към вдъхновение и творчество, кът за срещи, творчески работилници и забавления.
Убедени сме, че реализацията на проекта ще развие потенциала на децата и ще има реален принос в повишаването качеството на живот на децата със специални образователни потребности.
Избери, за да помогнеш!

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011