Архив 2019

На 19.12.2019 в Информационния център на библиотеката бяха връчени наградите „Читател на годината“ 2019. Отличието се дава на базата на най-голям брой заети през годината книги. Носители на тазгодишната награда са инж. Недялко Недев със 191 заети книги и Деха Мехмедали, читател в Детския отдел, със 103. Победителите получиха грамота, книга и годишен читателски абонамент.Коледни работилници в Детски отдел на библиотеката
III „б” клас, СУ „Отец Паисий”, с г-жа Диана Чолакова

III клас, СУ „Й.Йовков”, с г-жа Ели Андреева

II ”г” клас, СУ „Й.Йовков”, г-жа Магдалена Русева и г-жа Десислава Бозова

II „б” клас, СУ „Й.Йовков”, г-жа Фани Терзиева и г-жа Иванка Коюмджиева

II”в” клас, СУ „Й. Йовков”, г-жа Малина Болярска и г-жа Антония Табаковa

I ”в” клас, СУ „Й. Йовков”, г-жа Семра Енверова и г-жа Яна Илиева
Национална седмица на четенето 2019

Седмите класове, СУ „П.Р.Славейков”, г-жа Диана Паслиева и
г-жа Ана Димитрова и писателката Божидара Ангелова

В 6 групи на ДГ „Чайка” с Величка Кирчева от Читалня "Изкуство" на библиотеката

В ПГ на ДГ „Чайка” с Мая Мечева от библиотеката

II „б” клас, СУ „Отец Паисий”, г-жа Анна Владимирова и г-н Алексей Настев

Четвърта група на ДГ „Ян Бибиян”- Кърджали
Пети и шести клас на ОУ „П.Яворов”По повод 110 години от рождението на Никола Вапцаров в РБ „ Н. Й. Вапцаров” гостуваха ученици от „10 а” и „12 б” класове при СУ „Отец Паисий” с ръководители Звезделина Гечева и Бианка Тенчева. В залата на читалня „Изкуство”, Мая Мечева разказа на младите хора за живота и творчество на големия български поет. Те се запознаха с фототипното издание на „Моторни песни”. Учениците имаха удоволствието да чуят стихотворението „Песен за човека” на запис, в изпълнение на актьора Стефан Гецов.
В края на срещата младежите получиха безплатен годишен абонамент.Доброволците на библиотеката за 2019 г. получиха
сертификати и благодарности за работата сиРБ „Никола Вапцаров” представи гостуваща изложба
„Живот в името на хората, справедливостта и свободата“
посветена на 175 годишнината от рождението на
Капитан Петко Войвода, защитник на Родопите.


Изложбата е дело на РБ „Христо Смирненски“- Хасково и е летопис на живота и дейността на легендарния българин. Експозицията включва 15 цветни пана, съдържащи архивни документи и снимки, част от които предоставени от ДА - Хасково, ЦДА /цетнрален държ. архив/, ДА - Бургас, НБКМ, НЧ „Тракия – 2008”, Хасково.
Учениците от VI „в”клас на СУ „Йордан Йовков” с ръководители г-жа Гергана Андонова и г-н Пламен Попов бяха първите посетители, които се запознаха с делото и живота на Капитан Петко войвода.
Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ получи грамота от Министерство на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство


Регионална библиотека номинира Общинско радио Кърджали за годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“, в категория регионални медии. Лауреатите бяха излъчени от петчленно жури, съставено от представители на Обществения съвет и Настоятелството на Фондацията: доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева. Наградите бяха връчени на 7.11.2019 г. в хотел „Рамада“ – София, по време на Националния форум “Библиотеките днес 2019“.
По повод Деня на народните будители -
1 ноември

Регионална библиотека обявява
Ден на отворените врати

Желаещите да се регистрират
като потребители ще получат
безплатен годишен абонамент

Заповядайте!3 клас на СУ „Йордан Йовков” с класен ръководител Ели Андреева
Подготвителната група в ЦДГ „Мир” с ръководител г-жа Сюлейман.


И днес, 25.10.2019г., с много настроение и забавление премина гостуването на пчелите – роботи /Bee – Bot/ в 3 клас на СУ „Йордан Йовков” с класен ръководител Ели Андреева и Подготвителната група в ЦДГ „Мир” с ръководител г-жа Сюлейман.
Роботизираните играчки Bee-Bot, дарени на РБ „Н.Й.Вапцаров” от фондация „Глобални библиотеки – България” предизвикаха голям интерес от страна на малките сладури от детската градина и на техните каки и батковци от училището.
След кратко разяснение от страна на системният администратор на библиотеката г-жа Галина Деликирова, всяко едно дете само програмира пчелата – робот, която от своя страна, послушно изпълни всички зададени й команди.
Подготвителната група с ръководител Димитрина Момчилова
2 а клас с класен ръководител Милка Димитрова
2 б клас с класен ръководител Фани Терзиева


Пътешествието на пчелите – роботи Bee - Bot, дарени на РБ „Н. Й. Вапцаров” от Фондация „Глобални библиотеки - България“ продължи и днес /24.10.2019 г./ с посещение в СУ „Й. Йовков”.
Системният администратор на библиотеката г-жа Галина Деликирова представи на децата от подготвителната група с ръководител Димитрина Момчилова, 2а клас с класен ръководител г-жа Милка Димитрова и 2б клас с класен ръководител Фани Терзиева малките роботчета. След кратко разяснение, как да работят с тях, малките момичета и момчета сами започнаха да програмират движенията на пчеличките. Разбираемо най-голяма бе еуфорията в подготвителната група. Там децата награждаваха с ръкопляскане и викове „Браво!” роботизираните играчки Bee - Bot.
На 23.10 децата от Школата по Етнография и краезнание към ОДК с ръководител г-жа Нели Карабашева посетиха отдел „Краезнание” в РБ „Н.Й.Вапцаров”. Библиотекарите Анелия Димитрова и Траяна Гогова ги запознаха с дейността на отдела и им представиха изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания”.

След това децата се впуснаха в образователна игра с роботите - пчели в Детски отдел. Благодарение на дарените от Фондация „Глобални библиотеки – България“ роботизирани играчки Bee - Bot и под умелото ръководство на системния администратор на Регионална библиотека г-жа Галина Деликирова малките краеведи усъвършенстваха дигиталните си умения.

Съвременният облик на библиотеката е да бъде и мобилна. В тази връзка в рамките на Европейски месец на програмирането Галина Деликирова, Мая Мечева и Пчелите-робти, дарени на библиотеката от Фондация „Глобални библиотеки - България“, бяха при децата от 4-та група в ЦДГ „Чайка”, гр. Кърджали на 23.10.2019 г.
С много вълнение малчуганите се радваха на възможността сами да задават команди на Пчелата-робот /Bee - Bot/ и да следват нейното изпълнение.

В невероятно приключение се превърна срещата на децата от 2 клас при СУ „Йордан Йовков” с класен ръководител г-жа Магдалена Русева с роботите-пчели в РБ „Н. Й. Вапцаров”. На 22.10 децата имаха възможност сами да програмират различните посоки на движения на роботчетата. По този начин, първите им стъпки в света на програмирането се превърнаха в забавление.
Образователните игри с Пчелата-робот /Bee- Bot/ в регионална библиотека продължават. На 18 октомври деца от 3 клас на СУ „Отец Паисий”, с г-жа Илчева, получиха нови знания за програмирането и усъвършенстваха дигиталните си умения.

В информационния център бе представено новото издание на библиотеката – библиографския указател „Източни Родопи: Традиции, празници, обичаи, фолклор“. Краеведското издание е дело на Златка Янева – завеждащ Справочно-библиографския отдел и Краезнание.
Краеведският библиографски указател е предназначен за историци, етнографи, учители, изследователи на Източнородопския регион и всички, които се интересуват от традициите, обичаите, празниците, песните и легендите в този български край, богат на история и култура.
На 17 октомври, в рамките на ежегодната Европейска седмица на програмирането, ученици от СУ „Йордан Йовков” участваха в образователни игри с Пчела-робот /Bee- Bot/. Второкласниците на Малина Болярска получиха нови знания за програмирането и искрено се забавляваха. Управлението на Пчелата-робот е съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. Като направляваха движението на робота децата проверяваха своите знания и умения и се учиха в процеса на играта.
Новите роботизирани играчки Bee-Bot разширяват възможностите за обучение в библиотеката, за да бъдат насърчени децата да усъвършенстват дигиталните си умения.

Изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания” е открита във фоайето на Библиотеката в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали. Материалите са издирени и подготвени от отдел „Краезнание”. Представени са за първи път публикации, поместени в старите вестници, излизали в Кърджали, според които през 1939 година, тогавашният кмет Георги Димитров обявява 21 октомври за Ден на Кърджали. Това е датата, на която родопският град е освободен от османско иго. Изложбата съдържа и материали за откриването и освещаването на Паметника на освободителите, проведено на 28 май 1939 г. Във витрините са включени и снимки от тези събития. Представени са и спомени на участници в освобождението на Кърджали през 1912 г.
Изложбата може да бъде посетена до края на месец октомври за нашите читатели, и за всички, които се интересуват от историята на нашия град.Представяне на стихосбирката
„Пак сме заедно” на Стойка Мариновска.
03.10.2019,
17.30 ч.,
читалня „Изкуство“
РБ „Никола Й. Вапцаров“ получи атрактивни роботизирани играчки

В изпълнение на обучителна програма по проект Генерация код /Generation code/ на Фондация „Глобални библиотеки – България“ по грант SBU80018GR0042 с Посолството на САЩ библиотеката получи 6 програмируеми играчки Пчела-робот /Bee-Bot/ и 10 цветни подложки /игрални табла/ за работа с тях.
Пчелата-робот е забавна и привлекателна роботизирана играчка, която може да бъде програмирана да извършва определени
движения. Управлението на Пчелата-робот е изключително опростено, съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. Чрез тях детето задава команда за движение в определена посока по игралното табло, а Пчелата-робот реагира на командите със светлинни и звукови сигнали. Като направлява движението на робота детето проверява своите знания и умения и се учи в процеса на играта.
Новите роботизирани играчки Bee-Bot разширяват възможностите за обучение в библиотеката, за да бъдат насърчени децата да усъвършенстват дигиталните си умения.
В рамките на ежегодната Европейска седмица на програмирането, през месец октомври в библиотеката ще бъдат организирани образователни игри с Bee-Bot с деца на възраст от 3 до 9 години.
Библиотеката е отворена за сътрудничество с детски градини и училища след предварителна заявка.Art Lab” с Мая МечеваНа 10 юли младите таланти приключиха с изработването на моделите по проекта „Събирай, твори, получавай смело!”. И през тази сряда децата бяха развълнувани от поредната си среща с Мая Мечева и нейните цветни предизвикателства отправени към тях. В Арт Лабораторията имаше и деца от Кърджали, живеещи във Франция, Дания, Германия и Белгия.
Сирма Евтимова - зав. Отдел „Комплектуване на БФ” от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” - Кърджали беше на работно посещение в публични и университетски библиотеки в провинция Баден – Вюртемберг, ГерманияОт 25 до 29 юни 2019 г. група от директори на библиотеки и специалисти от Кърджали, Враца, Габрово, Видин, Монтана, Пазарджик и от Министерството на културата посетиха библиотеки в провинция Баден-Вюртемберг в Германия.

Визитата стана възможна благодарение на проект „Информацията преди всичко: из опита на немските публични библиотеки”. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура” и с любезното съдействие на Югоизточноевропейския български културен институт в Елванген, филиал на БКИ - Берлин.

Работната група посети Методиевият център в Елванген и проведе работни срещи в Баварската национална библиотека, университетските библиотеки в Карлсруе и Констанц, и градските библиотеки в Хайделберг, Щутгарт и Елванген.

Представителите на отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата и библиотечните мениджъри споделиха опит и добри практики и направиха предложения за сътрудничество. Те имаха среща и с д-р Фолкер Ведекинд, директор на дирекция в Министерството за наука, изследвания и изкуство на Баден – Вюртемберг, както и с кмета на град Елванген.

Работното посещение в библиотеките в провинция Баден-Вюртемберг в Германия бе ползотворно и почерпеният опит ще послужи за прилагане на иновативни практики и в нашите регионални библиотеки.
Art Lab” с Мая МечеваРаботата по проекта „Събирай, твори, получавай смело!”с приложни техники продължи и тази сряда. Децата апликираха с хартия върху форми от пластмаса, като изработиха в цвят техните идеи.
Art Lab” с Мая Мечева


Сряда
26.06.2019 г.
Поредната сряда на косъм от дъжда, малките творци отново изпълниха беседката. С помощта на Мая Мечева те стартираха проект по приложно изкуство „Събирай, твори, получавай смело!”
Децата изработваха 3 D форми от картон, оцветени и апликирани от тях с идеи форми и нюанси. Приложните техники ще продължат да бъдат демонстрирани до средата на месец юли.
Art Lab” с Мая Мечева


На 12 юни – сряда, Арт лабораторията към Лятната читалня се изпълни с грейнали личица на нашите най-млади творци. Провокирани със задачи от Мая Мечева за бързо скициране и малки трикове по боди арт, децата се забавляваха и смяха искрено. Беседката се изпълни с множество изрисувани бели листове в очакване на следващата творческа сряда, когато започваме сериозната част от изучаването и прилагането на изобразителните техники.
“Lit Lab” с Иво Георгиев

На 11 юни в читалня Изкуство на РБ „Н.Й.Вапцаров” стартира първата среща по проекта „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА”: „Литературна лаборатория – четене, дискутиране, творческо писане”. Проявата се осъществи с любезното участие на поета Иво Георгиев. Нашите читатели се запознаха накратко с творчеството и личността на Иво Георгиев, представен от Мая Мечева, ръководител на проекта. По време на разговора младите хора, бяха провокирани от поета чрез конкретно изображение да разкажат онова, което виждат и чувстват. Срещата събуди интерес у тях и се получи чудесна дискусия.
„НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА”На 10 май 2019 г. от 16.00 ч., се проведе първата проява на „Арт лаборатория: Рисуване – техники; актьорски задачи”, организирана от РБ „ Н.Й.Вапцаров”. Tворческата инициатива „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА” бе ръководена от художника и библиотекар Мая Мечева, която наскоро се завърна от обучение в Нидерландия. Провокирана от видяното там, тя създаде проекта „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА” с три вида Лаборатории, в които нашите потребители и граждани, са преки участници, развивайки своите умения и идеи.
След провеждане на анкета относно тези три различни вида творчески дейности, сред населението, екипът на библиотеката ще стартира съвсем скоро и поредната проява по инициативата: „Литературна лаборатория – четене, дискутиране, творческо писане” – с любезното участие на поета Иво Георгиев.
Статистика от анкетата проведена през месец април 2019 г.
Общо брой анкетирани: 345 бр
•  Литературна лаборатория – 72 бр
•  Тийн лаборатория – 120 бр
•  Арт лаборатория – 153 бр
На въпроса: Какво, според Вас, още може да се направи за да стане библиотеката НОВАТОРСКА?
Получихме интересни предложения, някои от които смятаме да приложим в бъдеще.
ПРОГРАМА ЗА ЛЯТНА ЧИТАЛНЯ ЮНИ 2019


Сряда 05.06.2019 г.

Отново е лято и ние от РБ „ Н.Й.Вапцаров” пак сме тук, с нови провокации и идеи, за едно вълнуващо лято. И тази година художника и библиотекар Мая Мечева ще Ви впусне в приключението наречено изкуство с продължението на Арт Работилница, но вече озаглавено „Арт лаборатория: Рисуване – техники; актьорски задачи”, част от проекта ни „НОВАТОРСКА БИБЛИОТЕКА”.
През първата сряда от месец юни, започваме работа с приложно изкуство и моливи. За целта си носете цветно настроение и торба с усмивки.

Очакваме Ви от 10.00 – 12.00 ч. в беседката на Градската градина. При лошо време Арт Лабораторията ще се проведе в Читалня Изкуство на последния етаж в библиотеката.На 30 май 2019 г. в РБ „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали бе открит напълно обновения и ремонтиран Детски отдел. Това стана възможно благодарение на благотворителната кампания на Райфазенбанк „Избери за да помогнеш 2018”, в който библиотеката участва с проект „Библиотеката и децата – заедно можем повече “.

Присъстваха Любомира Сендова – управител на Офис Кърджали на Райфайзенбанк, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, а също и деца от Детски център „Надежда” и от ОУ „Св. Климент Охридски”.

От името на Уляна Ганева - директор на библиотеката, Катя Петкова поздрави представителите на Райфанзенбанк за дарителската кампания, която развиват – „това е благородна инициатива, която повече от 10 години подкрепя социални и културни проекти в цялата страна. Радвам се, че и нашата библиотека стана част от семейството на инициативата „Избери за да помогнеш” с проекта „Библиотеката и децата – заедно можем повече“. Каузата ни е насочена към децата със специални образователни потребности. Благодарение на проекта интегрирането на тези деца става възможно в една нова, вдъхновяваща и стимулираща развитието им среда.

Любомира Сендова – управител на Офис Кърджали на Райфайзенбанк сподели: „Много сме щастливи, че се случи този проект. Когато се обадихме в Регионалната библиотека и попитахме искате ли да направим нещо заедно, те веднага откликнаха. Г-жа Уляна Ганева много бързо подготви всичко необходимо и сега това е факт. Над 257 проекта и близо 3 мил. лв - това е което ние сме подкрепили за първите 10 години на кампанията, тази година вече 11 години, и все повече малки и добри истории”. От името на банката всяко дете получи личен подарък.

Заместник кметът Веселина Тихомирова поздрави всички участвали и прегърнали идеята на кампанията „Избери, за да помогнеш”. „Превърнали сте го в едно желано и приятно място, в което, сме убедени, ще имате все повече посетители. Чудесно е, че следваме доброто в името на децата и на децата с увреждания”, каза Тихомирова. Тя подари на детския отдел от името на кмета инж. Хасан Азис енциклопедии за деца и книги с приказки от български и чужди автори.

Галя Настева завеждащ Детския отдел и координатор на проекта, сподели: „Със събраните средства са закупени нови мебели, интерактивни пособия и помагала, специализирана литература за родители и ресурсни учители. Отделно от това със средства от бюджета на библиотеката са боядисани стените и таваните, монтирана е нова дограма, подновени са работните места на библиотекарите. Надяваме се обновеният кът да превърне библиотеката в желано място за посещение, учене и забавление, отворен и достъпен за всички.На 21 май 2019 г. се проведе юбилейна национална конференция „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“ по случай 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”. Сред гостите на форума бяха кметът инж. Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки - България”, Красимира Александрова, директор на НБКМ и др. Преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, Уни Бит, Регионални биб лиотeки и партньори споделиха своя опит и нови идеи за развитието на библиотеките във века на новите дигитални технологии. Библиотеката бе удостоена с Грамота за принос в развитието на библиотечното дело от министъра на културата Боил Банов. Почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ връчи кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Плакет от Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий“, поднесе директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Библиотеката получи поздравления и подаръци от областния управител на област Кърджали Никола Чанев, колеги и приятели от цялата страна.„60 години Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” –
Поглед през годините …и днес”

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” беше открита фотоизложба, посветена на 60-годишнината от нейното основаване. В приветствието си Уляна Ганева, директор на културната институция, отбеляза, че е важно да знаем, помним и ценим библиотечното минало и традициите си, но е необходимо да работим в крак с модерните тенденции и технологии днес. Затова и изложбата тематично е разделена на две части - „Поглед през годините” - „… и днес”.

Състои се от осем платна, подредени със снимки от архива на библиотеката. През тези 60 години са издадени и много библиографски указатели за известни личности, писатели, населени места, институции и др. Част от тях са представени в изложбата.На 20 май 2019 г. в РБ "Н.Й.Вапцаров" се проведе втората регионална среща по проет "Знания умения и иновации за пивишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки" по програма Еразъм+, КА1, на тема
"Адаптиране и въвеждане на нови услуги в библиотеките". Кординатор на проекта г-жа Спаска Тарандова представи целите на проекта и библиотечната система на Кралство Нидерландия. Участниците бяха запознати с метода "Disign thinking in a day" при проучване на общностните и личните потребности на ползвателите на библиотеките.
Нина Янкова и Татяна Йончева от РБ "Георги С. Раковски", гр. Ямбол представиха услугата "Мама кафе", интегрирана в библиотеката им за привличане на нови потребители, с различни потребности. Мая Мечева от РБ "Н.Й.Вапцаров", сподели впечатления от посещението си в Холандия и възможностите за прилагане на чуждия опит с потребители на библиотеката с презентация -"Новаторска библиотека. Идеи, предизвикателства, действия!"
В срещата участваха представители от регионални и читалищни библиотеки от областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол.


Участниците в Обучителната програма „Генерация Код“ получиха подаръци от Фондация „Глобални библиотеки – България“.
С помощта на 10 робота Финч, дарени на РБ „Н.Й.Вапцаров“ от Посолството на САЩ в рамките на проект „Генерация код”, четвъртокласниците направиха своите първи стъпки в програмирането.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.Уважаеми приятели,
за трета поредна година по повод 11 май – професионалния празник на библиотечния работник в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се организира инициативата „Библиотекар за един ден”.
Заявете своето желание за участие на е- mail:  zaemna_kj08@abv.bg или GSM: 0879423801. Изпратете ни трите си имена, училище, телефон за връзка и предпочитаните от Вас дати от 7-ми до 10 - ти май 2019 г. Могат да участват ученици от 5-ти до 12-ти клас.
Участниците ще влязат в ролята на библиотекари за един ден – ще обслужват читатели, ще се запознаят и ще работят с онлайн библиотечни каталози, бази данни и дигитални платформи, ще извършват справки за търсене на книги и др.
Всички включили се в инициативата ще получат безплатен едногодишен абонамент за библиотеката.
Очакваме Ви!
На 19 април библиотекари от РБ ”Никола Й. Вапцаров” посетиха Дневен център „Надежда” по повод Националния маратон на четенето. Младите хора с вълнение и нетърпение ни очакваха, а Мая Мечева от отдел „Обслужване” прочете стихотворения от съвременни български автори. Младежите слушаха с внимание и сами изявиха желание да се включат в четенето и да изпеят песен.
В края на срещата всички си обещаха скоро да се видят отново.
На 11 април по повод Маратона на четенето ученици от 11 в клас от СУ ”Йордан Йовков” с ръководител Димитрина Симитчиева посетиха РБ ”Н.Й.Вапцаров”. Те се се запознаха с богатия фонд и услугите, които библиотеката предлага. След това средношколците четоха откъси от свои любими произведения, а младият творец Александър Гинчев представи свои стихотворения, публикувани в книгата му „Вълшебен свят”. Библиотекарите също се включиха в четенето. Величка Кирчева, завеждащ Читалня „Изкуство”, прочете разказа „Кръв от къртица” на българската писателка Здравка Евтимова, който те изслушаха с голям интерес.
На 11 април ученици от V клас на Средно училище „Отец Паисий” с природо-математическа насоченост посетиха Регионална библиотека. Литературните пътешественици се запознаха с отделите на библиотеката и работата на библиотечните специалисти. Те се включиха в Маратона на четенето с верижно четене на произведението „Дядо Йоцо гледа” на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Маратонът на четенето продължава. На 05 април в ДГ „Баба Тонка“ гостува Валя Стоева, кореспондент на БТА. Малчуганите с интерес изслушаха приказките „Ушко Непослушко” и „Горската къщурка“, които журналистката им прочете, и разказаха как обичат да се забавляват, кои са любимите им приказки, които четат с мама и татко. В края на срещата получиха подарък от библиотеката - книжка с приказката „Снежанка и седемте джуджета“.
Поетична вечер с творчеството на Маргарита Петкова се организира за 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" в града.
На 04 април от старта на „Маратона на четенето” Регионална библиотека гостува на ОДЗ „Орфей”. Децата ни посрещнаха много сърдечно, бяха нетърпеливи и с трепет очакваха срещата с книгите. Тяхното другарче Лори избра приказката „Горската къщурка”, която Веселина Тихомирова - заместник - кмет на община Кърджали им прочете. Децата с грейнали очи слушаха историята за истинското приятелство на Зайко, Мишката и Ежко.
В края на срещата всяко дете получи подарък от зам.кмета Веселина Тихомирова. А гостите получиха топли прегръдки, усмивки и цвете.
Маратонът на четенето продължава. На 03 април художничката Мая Мечева, която е и библиотекар, чете на децата от ДГ „Чайка” приказката „Котаракът в чизми” на Шарл Перо. Малчуганите искрено се забавляваха и с голямо любопитство разглеждаха красивите илюстрации на книгата.
Утре библиотекарите ще бъдат на гости в ДГ „Орфей”.


В Международния ден на Детската книга и изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.
По покана на Регионална библиотека „Никола Вапцаров” на 02 април актрисата Велина Ясенова чете приказка от Валери Петров на малчуганите от ДГ „Вяра, Надежда, Любов”.
Четенето продължи с игра – децата трябваше да познаят от кои Андерсенови приказки са прочетените откъси и те се справиха отлично.
Национален маратон на четенето
2 – 23 април 2019 г.

Събития, организирани от РБ „Н.Й.Вапцаров”


2 април
– актрисата Велина Янева чете приказки на Андерсен на децата от ДГ „Вяра, Надежда, Любов”.

3 април – художничката Мая Мечева чете любима своя приказка на децата от ДГ „Чайка”.

4 април – зам.кмета Веселина Тихомирова чете „Здравей, Книгария!” на децата от ДГ „Орфей”.

4 април – премиера на хитовата книга на поетесата Маргарита Петкова „Тъй рече Виктор“.

5 април – журналистката Валентина Стоева чете любима българска народна приказка на децата от ДГ „Баба Тонка”.

9 април – лауреатът на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” за 2018 година Димитър Никленов гостува в Кърджали с книги за най-малките в СУ „Йордан Йовков”, а с романа за тийнейджъри „Любов с вкус на лимон” в СУ „П.Р.Славейков”.

11 април – петокласници от СУ „Отец Паисий” на литературно пътешествие в Регионалната библиотека.

17 април – среща на любителите на книгата с поезията и прозата на Добромир Банев.

"Генерация Код"
Финал на забавното програмиране с Финч


Приключи обучението по програмиране с роботите Финч, организирано от РБ „Н.Й.Вапцаров“. С помощта на 10 робота Финч, дарени на библиотеката от Посолството на САЩ в България, 13 четвъртокласници от малки населени места от Община Кърджали направиха своите първи стъпки в програмирането и получиха първия си сертификат.
След първоначалния ентусиазъм от срещата с малкия робот Финч, децата пристъпиха към програмиране на SCRATCH . Спрайтовете провокираха въображението на децата да създават различни сцени, действия и движения. Това им помогна да осмислят работата с роботите, каза обучителя Диана Милушева. И допълни, че с всеки изминал ден желанието на децата да програмират се е засилвало все повече.

Обучението завърши на 28.03.2019 г. със състезание по управление на роботите Финч. По време на състезанието младите програмисти имаха за задача да позиционират робота в предварително обособено пространство.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.
Регионална библиотека „Никола Вапцаров”
се включи в 19-тата европейска седмица
„All Digital Week ”

Днес деветокластниците от Средно училище с природо-математическа насоченост „Отец Паисий” – гр. Кърджали придобиха нови знания и умения по темата за Изграждане на сигурност и доверие в технологиите чрез развитие на умения в киберсигурността.
В ерата на информационните технологии ползването и съхраняването на информация в цифров вид в интернет /кибер/- пространството породи нов вид престъпления и нов вид нарушители. Невидими - без име, без лице, без локализация. Експертът от регионална библиотека Галина Деликирова проведе обзорна лекция пред младите хора. Тя им припомни, че нарушителите в киберпространството са тихи и без предупреждение достъпват информацията, която се обменя ежедневно с банки, доставчици, клиенти, институции и приятели, за да я копират, компрометират, откраднат, продадат, контролират или унищожат, чрез Руткит /rootkit/; отдалечен контрол /remote control/; зловреден софтуер; вредоносни програми за скрито превземане на дадена система.
По време на разговора научиха повече за заплахите и превенцията като: Използване на легална надеждна антивирусна програма; Актуализиране на софтуера на устройството; Периодичната смяна на пароли и избягване тя да се запаметява; Сваляне на приложения само от проверени източници и други способи.
Деветокластниците проявиха жив интерес и засипаха лектора с въпроси. Някои от тях дори веднага престъпиха към действие, като си направиха профил в официалния сайт на производителя на своя телефон. Други пък инсталираха антивирусни програми на телефоните си.
Необходима е нова информационна сигурност и надеждна защита /киберзащита/ от високотехнологичните престъпления бяха убедени всички участници в срещата.
По повод 210-годишнината от рождението Николай Василиевич Гогол във фоайето на библиотеката е подредена изложба. Представени са различни издания на произведенията на класика на руската литература. Акцент в експозицията е луксозно фототипно издание „Сто рисунков из сочинения Н.В.Гоголя „Мертв ы е души” от 1846 г. Автор на рисунките е известният художник-график Александър Агин.


"Генерация Код"
Обучение по програмиране

Стартира обучение по програмиране с роботите Финч, организирано от РБ „Н.Й.Вапцаров“. В него участват 13 четвъртокласници от малки населени места от Община Кърджали. С помощта на 10 робота Финч, дарени на библиотеката от Посолството на САЩ, те ще направят своите първи стъпки в програмирането.
В продължение на 30 учебни часа, те ще се обучават да програмират по интересен и забавен начин. Финч е малък робот, предназначен да вдъхновява децата, като им предоставя физическо и осезаемо представяне на техния код. Обучението ще завърши на 28.03.2019 г. със състезание за излъчване на участник в националния пролетен лагер, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.
По повод Националния празник на България – 3 март и 141 – годишнината от Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. в РБ ”Никола Й.Вапцаров” е подредена изложба под надслов „Страници за Освобождението”. Изложени са библиотечни документи от фонда на библиотеката романи, повести разкази, стихотворения; спомени на участници във войната, очерци, репортажи от войната. Сред по-любопитните експонати са „Войната за освобождението на България : Достопамятна книга за Руско-турската война презъ 1877-1878”- издание от 1883 г. и „Избавление” на Иван Вазов от 1927 г.
Експозицията може да бъде видяна във фоайето на РБ ”Н.Й.Вапцаров” до 15 март.По повод 146 години от гибелта на Васил Левски, Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявиха конкурс за есе на тема „Народе????”  В него участваха 38 души, всеки от тях в своята възрастова група: до 11 г., от 12 до 15 г., от 16 до 19 г. и над 19 г. За да стимулират творческото мислене, организаторите на конкурса особено държаха участниците в него да не се придържат толкова към чужди мнения, а повече да изразят лично отношение, лична интерпретация на поставената тема, да зая вят убедително своите авторски позиции.
Журито, в състав Иван Бунков, Петър Хаджинаков, Иво Георгиев, Емил Пенчев и Лияна Фероли, присъди следните отличия, които ще бъдат връчени от кмета на Община Кърджали - инж. Хасан Азис:

В първа възрастова група от 12 до 15 години: Първо място за Айтунч Мустафа, от СУ „Отец Паисий”- Кърджали. Втора и трета награда не се присъждат.

Във втора възрастова група се дава само една поощрителна награда и тя е за Ива Чапразова от СУ „Васил Левски“, Карлово. Тя ще й бъде изпратена по пощата.

В трета група първото място е за Анелия Крумова от СУ „П.Р. Славейков”, Кърджали. Второ място за Християна Чакърова от СУ „Йордан Йовков”, Кърджали. Трета не се присъжда, но има една поощрителна награда за Йоана Павлова от СУ „Отец Паисий”, Кърджали.

В четвърта възраства група няма първо място, второто място е за Венцислав Стайков. А третото място е за Гроздан Колев от Кърджали.
В навечерието на 14 февруари – Деня на влюбените в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” се проведе беседа на тема „Приятелство и любов”. В нея участваха учениците от 9 ”б” клас при СУ ”Отец Паисий” с класен ръководител г-жа Зоя Гълъбова. Модератор на събитието беше психолога Златка Лапанова. Тя и доброволките Йоана и Дарина от БЧК разшириха познанията на тийнейджърите по тези така важни за младите хора теми. Момичетата и момчетата сформираха три отбора и премериха сили в решаването на казуси. Споделиха някои свои мисли и преживявания и подчертаха, че за приятелството и любовта са много важни доверието, честността и подкрепата.
В края на срещата учениците имаха възможност да си вземат книга от тематичната витрината, подготвена от библиотечните специалисти.

ПАМЕТ ЗА ДЖИМИ

Изложба, подредена във фоайето на библиотеката


Конкурс за есе:

„Народе????”,

посветен на 146 - та
годишнина от гибелта
на Апостола на свободата

По повод 146 години от гибелта на Васил Левски Община Кърджали, Общински комитет “Васил Левски”, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” обявяват конкурс за есе на тема   „Народе????”  

Конкурсът ще се проведе в четири възрастови групи:
до 11 г., от 12 до 15 г., от 16 до 19 г., над 19 г.

Творбите, до 30 машинописни реда, участниците могат да изпращат най-късно до 15 февруари, включително, на имейл:  library_kli2003@yahoo.com

Наградите ще бъдат връчени на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Кърджали, след общоградското поклонение, а отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестник “Нов живот”.

Критериите за оценка включват ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, езикова и стилистична култура.

Проектът на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ – Кърджали е насочен към по-пълноценно интегриране на деца и младежи от 7 до 16 години със специални образователни потребности. Целта ни е чрез организиране на групови занимания, творчески работилници, използване на интерактивни пособия и помагала в адаптирана среда да се преодолее социалната изолация на повече деца от уязвимите групи.
Идеята на проекта е свързана с правото на свободен и равен достъп до информация, култура и образование в съвременна, привлекателна среда, която да вдъхновява децата, да стимулира любов към четенето, да им дава свободата да творят и да се забавляват, като премахва различията между тях.
В събитията, организарани от библиотеката, редовно участват деца и младежи със специални образователни потребности. Те идват с огромно желание и са много щастливи от вниманието, топлотата и грижата, с които са посрещани, от възможността да общуват със свои връстници, да споделят игрите и забавленията. Децата имат нужда от пространство, което да ги учи на култура, любов към книгата, уважение и толерантност. Тази тяхна потребност мотивира решението ни да станем част от кампанията „Избери, за да помогнеш”. Със събраните средства в Детския отдел ще се обособи кът, предразполагащ към вдъхновение и творчество, кът за срещи, творчески работилници и забавления.
Убедени сме, че реализацията на проекта ще развие потенциала на децата и ще има реален принос в повишаването качеството на живот на децата със специални образователни потребности.
Избери, за да помогнеш!

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011