Бенефициер:
РБ "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали


Проект „Дигитални трансформации”
Проектът се реализира с финансовата
подкрепа на Национален фонд „Култура” по
„Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински
културни институти“ 22


Приключи процесът по дигитализиране, адаптиране с графична обработка и класифициране на приложните графики на Владимир Чукич от вестници по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Всички приложни графики и илюстрации на Владимир Чукич са издирени и дигитализирани от следните вестници:
Вестник „Нов живот”, прегледани всички броеве от 1979 до 2009 г.;
„Зорница”, месечно приложение на в-к "Нов Живот" за литература и изкуство в периода 1979 - 1987 - прегледани всички броеве;
„Перперикон”: Общество. Политика. Култура. Бизнес. Реклама: Седмичен информационен вестник - прегледани всички броеве от 2005 до 2020 г.

Графиките са адаптирани чрез графична обработка до ново културно съдържание, достъпно за всички в сайта на проекта: тук
Подборът за публично излагане на готовите графики и класификацията им по жанр е извършена от експерт, самия автор.

Специални благодарности на участвалите учениците от ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” - Кърджали и техните учители, инж. Никола Николов и инж. Антония Де Аморим и учениците от СУ „Владимир Димитров – Майстора”, Кърджали и учителите им - Север Мурат и Ивета Стоянова.

На 24 ноември се проведе последното хай-тех ателие за адаптация на приложни графики на Владимир Чукич по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Учениците от 10 клас в СУ „Владимир Димитров – Майстора”, Кърджали придобиха умения за адаптиране на илюстрации от стари вестници, с графична програма.

Натрупаха познания за графичен инструментариум, техники за манипулация на цветове и канали, работа със селекции и изготвиха плакат с три обработени графики за Владимир Чукич.

Още по темата: тук

На 18 ноември се проведе дискусия в галерия „Дар” с участието на утвърдените художници Пенка Атанасова и Хари Атанасов и ученици от 8 и 9 клас в ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода”, Кърджали по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Младежите разгледаха възрожденската Керимова къща от 19 век и изложените картини на известни местни художници.

Пенка Атанасова им разказа за своя опит в изкуството по създаване и отпечатване на илюстрации и трудностите в творческия процес.

Заедно с Хари Атанасов представиха последните си реализирани проекти с илюстрации, над които са работили повече от 5 години. Към Семейната Библия са създали повече от 130 цветни илюстрации и графики, а към новата книга "Хрониките на Троицата" са сътворили 48 цветни илюстрации. Хари Атанасов сподели, че “досегът с изкуство спира забързаното ежедневие и извисява духа”.

На финала впечатлените ученици пожелаха от Хари Атанасов послание с автограф в тетрадките си.

Още по темата: тук

На 17 ноември се проведе поредното ателие за напреднали участници в адаптация на приложни графики на Владимир Чукич по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Учениците от 8 клас в ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода”, Кърджали с натрупаните познания за графичен инструментариум, техники за манипулация на цветове и работа със селекции изготвиха плакат с три обработени графики за Владимир Чукич.

Още по темата: тук

На 10 ноември се проведе ателие за дигитални умения за напреднали участници в адаптация на приложни графики на Владимир Чукич по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Учениците от 8 и 9 клас в ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода”, Кърджали с натрупаните познания за графичен инструментариум, техники за манипулация на цветове и работа със селекции изготвиха плакат с три обработени графики за Владимир Чукич.

Още по темата: тук

На 9 ноември се проведе поредното хай-тех ателие за развитие на дигитални умения с адаптация на приложни графики на Владимир Чукич, публикувани в „Зорница”, по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Учениците от 12 клас в СУ „Владимир Димитров – Майстора” - Кърджали придобиха умения за адаптация на графики на Владимир Чукич, публикувани в стари вестници, с графична програма. Натрупаха познания за графичен инструментариум, техники за манипулация на цветове и канали,работа със селекции и др.

Още по темата: тук
На 3 октомври се проведе социална дискусия в галерия „Дар” с участието на утвърдените художници Пенка Атанасова и Хари Атанасов и ученици от 10, 11 и 12 клас в СУ „Владимир Димитров – Майстора” по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Пенка Атанасова запозна младежите с необятния свят на художествената илюстрация, която “осветлява” и образно пояснява текст или идея. Разказа им за творческия процес на създаване на авторски илюстрации. Хари Атанасов сподели, че най-трудно се рисува и се придава образ на невидимото. Учениците се впечатлиха от 48 - те цветни илюстрации, създадени от Хари и Пенка Атанасови за нова книга "Хрониките на Троицата - В началото".

Разгледаха изложбата, посветена на празника на Кърджали и пресата за илюстрации в Керимовата къща.

Още по темата: тук
На 27 октомври се проведе следващото хай-тех ателие с приложна насоченост за развитие на дигитални умения за адаптация на приложни графики на Владимир Чукич, публикувани във в. „Нов Живот” и в. „Зорница”, по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.
Учениците от 8 и 9 клас в ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода”, Кърджали адаптираха графики от стари вестници с графична обработка с високи технологии. Усвоиха умения за графичен инструментариум и техники за манипулация на цветове, селекции и канали.

Още по темата: тук
На 20 октомври стартират ателиета с приложна насоченост за развитие на дигитални умения за адаптация на приложни графики на Владимир Чукич, публикувани във в. „Нов Живот” и в. „Зорница” в периода между 1979-2009 г., по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Учениците от 8 клас в ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода”, Кърджали придобиха нови знания за дигитална трансформация на културни обекти от стари вестници.

Усвоиха умения за дигитализация с графична обработка с високи технологии.

Още по темата: тук
На 27 септември 2022 г. в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Кърджали се проведе начална пресконференция по проект „Дигитални трансформации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ 22.

Представихме комуникационната стратегия и плана за разпространение на резултатите на дейностите по проекта:

Дигитална трансформация на забравено културно съдържание и адаптация на приложни графики на Владимир Чукич;

Трансформиране на изложбени пространства на библиотеката в информационен хъб за генериране на социални идеи, дигитални решения и послания.

Провеждане на социални дискусии с ученици в различни пространства - частна галерия „Дар” и бизнес среда с участие на утвърдени художници, журналисти и представители на бизнеса за дигитализация и трансформация на икономиката и трудов пазар.

Изразяваме огромна благодарност към нашите партньори: Община Кърджали, Галерия „Дар”, Кърджали, СУ „Владимир Димитров – Майстора” - гр. Кърджали, ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” - гр. Кърджали и софтуерната компания Netmania It Ltd, Клон Кърджали за готовността да работим в подкрепа и в името на децата на Кърджали.

Още по темата: тукПроект: „Дигитални трансформации” - РБ "Н. Й. Вапцаров", Кърджали © 2022
с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”

Created Galina Feroli