В ДУХА НА СЛОВОТО

Честит 11 май – празникът на Словото,
на буквите, на нашата свещена азбука!
Честит да е и професионалният празник на библиотекарите!
С пожелания за светли пътеки, вести и бъдни оазиси.

От 2006 година 11 май официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. Българската православна църква чества на този ден Светите братя Кирил и Методий. Денят на създателите на славянската азбука е бил отбелязван като църковен празник още преди XII век, а през 2006 г. той се превръща и в професионален празник на библиотекарите.
От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността. Ролята на библиотекаря винаги е била н а пази тел на натрупаното наследство на цивилизацията за бъдещето. Във всекидневната си дейност те работят със сърце, за да събудят любопитство към книжките у най-малките читатели, да насърчат четенето у учениците, да  удовлетворят потребностите на студентите и да приобщават по-възрастното поколение към глобалното информационно общество. Библиотечната професия се упражнява с любов и постоянство.
Скъпи колеги,
Нека любовта към професията продължава да ви вдъхновява. Нека никога не забравяме, че една от най-важните мисии на библиотекаря е да запази писменото културно наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност. Пожелавам на вас и вашите семейства здраве и творческо вдъхновение.

Честит празник!


Честит 11 май – празникът на Словото, на буквите, на нашата свещена азбука! Честит да е и професионалният празник на библиотекарите. Поздравът ми към всички, с пожелания за светли пътеки, вести и бъдни оазиси.


Нека продължаваме да бъдем „сеячи“ на духовната „нива“ в душите на народа ни и на идните поколения! И нека ползваме „ножът“ на словото като скалпел, който изрязва „тумори“ и лекува, а не като сатър, който убива души! Честит празник на духовността!

Нека, приятели, светлата нишка на Словото преминава през всички нас като нежната ласка на обичта и като мелодията на мечтата. Нека смело да летим с неговите криле и в радост, и в тъга. Честит празник на българското слово!

Словото е нещо много съкровено и сакрално. То е Живият Хляб, благодарение на Него сме живи. То е Светлина, озаряваща Пътя, който трябва да следваме. То е Сила и Енергия - може да създава и руши, да възражда и убивa. Словото е Знание и Мъдрост, Полет и Вдъхновение. Творческият акт си е една мистерия. Tрябва да сме внимателни към думите, те имат своите вибрации. Понякога думите сами те намират и всичко се излива на един дъх. Друг път дни и нощи се блъскаш в търсене на точната дума на точното място. Намериш ли я, стихът оживява и литва към хората на крилете на Пегас.
Честит Празник и поздрав!

 

Прикипява животът, приятели, като сода, но не и викът на поета, макар и изписан върху Стената като болка и като бунт на неговата съвест срещу равнодушието, примирението, мимикрията. Викът на истината и свободата винаги остава, макар и разнасян от вятъра... Вярвам в този вик, защото, както за всяка болка има билка, така има и дума...

 

Mагията на умело подбраните думи и тяхното огромно въздействие. Ненапразно казват, че думите могат да убиват. Но те могат и да стоплят, да приютят, да дадат сила и увереност, вяра и надежда.

 
Поздрав за всички, които превръщат словото в изкуство и се докосват до неговата магия и тайнство.
Мадлен Караиванова


Пребъдване
със слово
Когато е създадено словото, то е било в най-чистата си форма... , "В началото бе словото", се казва в Библията. Да, в началото бе словото, но в „края” то загуби красивия си първоначален и свещен замисъл... И това може да се чуе, да се усети навсякъде около нас. Защото обезценихме думите, не усещаме силата им. Не разбираме, че една изречена от нас дума би могла да окрили или оскърби нечия душа. Да промени нечия съдба...Но когато научим, че думите носят енергията на промяната и че трябва да бъдат изричани с най-чисти намерения, то тогава Словото отново ще бъде в основата на всяко добро начало. И отново ще пребъдва, а и ние заедно с него.
С най-светли пожелания за празника на словото!
Организатори: РБ "Н.Й.Вапцаров" и
Клуб "Неиздадени ръкописи" към РБ "Н.Й.Вапцаров"

 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011