ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ
(1756 – 1791)

265 години от рождението на великия композиторНа 27 януари 1756 г. в Залцбург се ражда Волфганг Амадеус Моцарт.

Талантът на Моцарт се проява на тригодишна възраст, когато започва да свири по слух малки песни на бащиното си пиано. На пет години, Волфганг вече създава музика, която показвала по-слънчевата страна на света. Баща му вижда Божия дар в таланта на сина си и когато Моцарт навършва шест години, предприема обиколка из тогавашния стар свят. Волфганг свири със завързани очи на пиано, покриват клавишите му с платно и въпреки това, той пак безпогрешно намира съвършените акорди. Принцове и принцеси, князе и императори обсипват с подаръци малкия вундеркинд.

Папата награждава момчето-чудо с рицарския Орден на златната шпора, като повод за това става извършеното от Волфганг възпроизвеждане по памет на произведението „Молитва за милост” на Алегри, чийто партитури, по заповед на самия папа, не се показват на никой.

Моцарт е автор на стотици възхитителни творби: опери, симфонии и клавирни концерти, сонати, балети, менуети, дуети, квартети, квинтети и празнични меси.

Произведенията му, създадени в течение на един кратък живот, обхващат всички без изключение музикални жанрове и форми, съществуващи в музикалното изкуство по онова време. При това във всички жанрове Волфганг създава истински шедьоври.

 
 
Tyxo.bg counter PageRank
Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали © 2011